En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

tisdag 22 maj 2012

Valutakrig leder till handelskrig...

Hela världen är för närvarande inneslutna i ett pågående valutakrig där samtliga aktörer försöker skynda mot botten så fort som möjligt. Orsaken är naturligtvis att man vill försvara sin export. Detta gör att handeln för alla blir dyrare. När valutorna minskar i värde måste alla varor samtidigt bli dyrare. En slags devalvering av valutan. Detta händer när man trycker mer pengar eller expanderar sin valutabas. Både USA och Euron vill gärna ha en svagare valuta.

En liten fisk är rädd för en större fisk, en större fisk är också rädd, fast för en stor vithaj skall komma och äta den. Men alla fiskar oavsett hur stor eller liten man är så simmar de alla i havet. Allt är beroende av varandra. Hela systemet hänger ihop.

Vad som händer sedan eftersom alla är beroende av varandra, när de märker att valutakriget inte leder någonvart så kommer man sedan att börja försöka hindra sina egna länders medborgare från att köpa utländska produkter för att försöka behålla sitt handelsöverskott. Detta lägger mängder av handelshinder mellan länder från hela världen. Det kommer även här att bli ett liknande race som vi sett inom valutakrigsföringen. Det är bara en fördel när man är först med att införa dessa dolda sanktioner. När andra länder gör samma sak fast omvänt att lägga importskatter på varor man själv vill exportera så är åtgärden verklös.

I USA försöker man exempelvis lägga på skatter på importvaror för att minska folkets köp av dessa varor då de blir dyrare. Nu lägger USA exempelvis nya skatter på solpaneler ifrån Kina.
http://www.foxnews.com/us/2012/05/17/us-govt-sets-stiff-tariffs-on-china-solar-panels/

Varför man vill ha ett handelsöverskott är naturligtvis för detta är de enda pengar en nation egentligen får in i förhållande till handeln med andra länder. Allt annat handlar om fördelning av resurser inom det egna landet men vill man skapa ytterligare välfärd måste man dra in medel ifrån andra länder. Därav vill man ha ett handelsöverskott. USA å sin sida har för närvarande det största handelsunderskottet i världshistorien, och de ser ingen ljusning i sikte. Detta kan naturligtvis inte fortgå och detta är egentligen det tydligaste tecknet på att de är bankrutta i hela ordets mening. Europa däremot har en byteshandelsbalans som ligger omkring nollan vilket egentligen gör att vi ligger mycket bättre till.

Här är ett bra 6 minuters klipp från Youtube som förklarar detta fenomen lite närmare:

http://www.youtube.com/watch?v=Vua3vsS5us8


Det är James Rickards, Senior VD för Tanget Capital Partners, och författare till " Currency Wars; The Making of the Next Global Crisis ", som jag citerat någon gång tidigare. Han berättar här en del av punkterna ifrån sin avhandling.

Jag har även skrivit en del kring USA:s byteshandelsunderskott tidigare här och varför det är så viktigt att alltså ha ett överskott om man vill ha det bättre än andra länder. Men för en hållbar utveckling bör byteshandeln vara likvärdig globalt sett annars är det en slags kolonialism där vissa länder suger resurser "pengar" och värden ifrån andra. Vi har haft ett överskott tidigare i västvärlden kontra tredje världen men då de nu börjar komma ikapp så kan vi inte längre suga upp dessa gratisresurser i form av varor och gratis arbetskraft. http://rymdiz.blogspot.se/2012/04/usas-underskott-i-deras-bytesbalans.html

Detta handelskrig kommer alltså öka i intensitet vartefter finanskrisen fortlöper och vi kommer därför att minska handeln med BRIC länderna vilket ytterligare kommer att späda på recessionen då vi kan få varubrist gällande vissa varor i framtiden.

1 kommentar:

  1. Riktigt pedagogiskt och bra och enkel formulerat!

    /Nature

    SvaraRadera