En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

tisdag 22 maj 2012

Finns det något s.k. "vanligt folkvett" kvar i samhället?

Ibland blir jag konfunderad över hur mycket underliga saker som händer i samhället. Den här artikeln exempelvis beskriver i mitt tycke, en dag då poliserna kanske inte hade nog att göra? Men det måste de ju ha att göra det finns mängder med olösta brott, samtidigt som det i det här fallet låter som de verkligen ansträngde sig för att hitta något att åtala den här mannen för.

Läs själva och fundera. Det får en ju att undra över omständigheterna.

"En hantverkare i Stockholm stoppades med sin arbetskniv i företagsbilen – och åtalades för olovligt innehav. Men Solna tingsrätt friar och konstaterar att en hantverkare måste kunna uträtta ärenden efter jobbet." http://www.dn.se/sthlm/hantverkare-fick-ha-kniv Vad fick poliserna att misstänka att han skulle ha tagit droger? Hur kom det sig att de inte gav sig efter att flera timmars tester visade att han inte hade tagit några droger? Blir det för pinsamt att bara erkänna att man har fel, så att man för sin egen självuppfattnings skull måste rättfärdiga sitt tidigare beteende så att man till slut skall dra saker till sina ytterligheter? Så att när de hittade en kniv valde att åtala honom för detta istället? Tänk vilket slöseri på tid, resurser, samt hanteringskostnader för att ta målet till tingsrätten...

Folkvett efterfrågas ständigt i samhället, vi vill gärna att personer vi möter eller bemöts av skall uppvisa detta "vanliga folkvett". När försvinner egentligen detta så kallade folkvett ut genom fönstret? Saknaden av detta s.k. "folkvett" kostar oss dagligen onödiga resurser som kunde läggas på annat.

16 kommentarer:

 1. Har du pingat hos twigley så artikeln länkar till ditt blogginlägg? För nu gör den inte det men det kanske tar tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det har jag inte gjort. En sådan highroller är jag inte!:) (det är inte så viktigt för mig)

   Radera
  2. Du sprider ett viktigt budskap så inte för din egen skull men för att dom som bara läser massmedia skall få upp ögonen.

   Radera
  3. Jag pingade och nu syns denna länk hos DN. :)

   Radera
 2. Så sant som det är sagt. Ytterligare ett exempel på bristande folkvett i ärendet är att totalt sakna all empati och normalt hyfs gentemot en 11-årig dotter.

  SvaraRadera
 3. Folkvett? Det är ju förbjudet enligt lag nuförtiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har ingen koll på lagen Palle. Det finns ett undantag i lagen som medför att hantverkare har rätt att bära kniven i sitt yrkesutförande och tingsrätten har för en gångs skull dömt helt rätt i detta ärende!

   Radera
  2. Det finns även en skillnad på att ha en verktyglåda i bilen (i det här fallet arbetsbyxor och som jag förstod det, i bilen) där man har en kniv, eller om man springer runt med en kniv i fickan på stan eller allmän plats utan anledning. Men om en hantverkare har en kniv så kan han nog vistas med den, även på allmän plats om han är där i arbetet (eller på väg till/från arbetet). Det handlar ju om ett sammanhang till varför man har detta föremål. I hans fall som ett arbetsredskap inte för att man har det som potentiellt vapen.:) Jag tänker brännbollsträ på en tonårings pakethållare på väg till fältet där han och hans kompisar skall spela brännboll, kontra ett motorcykelgäng som inte har några tennisbollar bara ett gäng basebollträn med sig. Då kan det nog komma att klassas som vapen exempelvis. Beroende på sammanhanget naturligtvis.

   Radera
 4. Galenskapen börjar ju i och med att eget bruk är brottsligt. Så länge det inte är fara för andra - som typ trafik eller annat- så borde ju eget bruk vara legalt. Polisen kan då jaga langarna istället.

  Varför fick han vänta 4-5 timmar på testet? det är väl bara att kissa och gå , så får man åtala efteråt??? Osmidigheten verkar ju monumental.

  SvaraRadera
 5. Och 'pinnjakten' tågar vidare.. Jag tror inte poliserna för ett ögonblick trodde han var 'påverkad'. Det är bara något de svänger med för att ge sig själva friheter att göra som de vill. Lustigt att mannen inte anklagar poliserna för att ha missbrukat sin makt hos Justitieombudsmannen. Verkar ju vara ett solkart fall. De visste ju inte ens att han hade kniv innan de gick igenom bilen. De anklagade ju dessutom honom för att vara påverkad, vilken han bevisligen inte var heller. De 'fiskade' helt enkelt efter ett brott utan skälig misstanke och så får man inte göra. Han borde åtala åklagaren med, eftersom han verkar vara inblandad. Låt JO göra sitt jobb, för det här svineriet måste får ett slut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller precis med om att man verkar "letat" efter något att åtala honom för. Polisen borde ha bättre saker för sig.:)

   Radera
  2. Polis och åklagare i sverige håller på att spåra ur . Detta påminner om narkosläkaren som blev haffad på jobbet flera månader efter påstått mord,häktad ,misshandlad, släppt och efter 2-3 år friad.

   Självklart så friades åklagarna i en sk "granskning"

   uurrk

   Radera
 6. Sverige - förklarar allt.

  SvaraRadera
 7. Den stora frågan är som sagt varför poliserna påstod att han var drogpåverkad. Hade han gjort något för att reta upp dem?

  SvaraRadera
 8. De ville sätta dit honom och kniven fanns tillgänglig. Har man inget på en yrkeskriminell försöker man störa ut dem och vara så jobbiga att man börjr hålla lägre profil.

  För övrigt är det lustigt att folk verkar tycka det är ok att han åker ifrån jobbet, hämtar dottern, handlar mat och därefter blir stoppad och har kniv på sig. Att hantverkare inte tar av sig kniven är för jävla slött.

  Jägare ute i skogen, ok. Hantverkare som är för lat att ens tänka på om kniven borde stanna i bilen, inte ok.

  D

  SvaraRadera