En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

onsdag 2 maj 2012

Varför huspriserna i USA inte kommer att återhämta sig..

Förra veckan rapporterades att priserna i 20 större marknader minskade 3,5% under året till februari. De är nu tillbaka till 2002 års nivå. Om man även drar bort och justerar för inflationen, så är nivåerna tillbaka till de som gällde 1998. Men som diagrammet visar så är denna nivå samma såsom 1986 års nivåer. Och 1955 nivåer. Och 1895 nivåer (se diagram).

Det beror på det naturliga priset eller värdet för husen har ökat med noll efter inflationen. Priserna kommer naturligtvis så småningom  att sluta falla. Men på lång sikt, är det inte troligt att de återigen stiger snabbare än inflationen. Som bilden visar så är det ökande värdet på husen i USA, en osannolik bubbla om man jämför med hur priset sett ut tidigare.

Hur man ser att bostadspriserna och inflationen är sammankopplade, beror på att inflation är en allmän ökning av priset på konsumtionsvaror och tjänster. Vi mäter det som en nation precis som man kan tro på opinionsundersökningar och då även samla in priset på tusentals artiklar och med statistik förvandla dessa priser till ett index, kallat konsumentprisindex (KPI).

Inflationstakten under året till mars var 2,6%. Bakom den siffran är mycket variation, mejeriprodukter blev 6,3% dyrare, medan nyttangasleverantören fick 9,1% billigare. Men ett genomsnitt var 2,6%

Det beror på att inflationen inte är det enda som driver individuella priser. Kortfristiga samband mellan utbud-och efterfrågan driver dem också. Till exempel har USA ett allvarligt överflöd av naturgas för tillfället. Men priserna har ett sätt att själv korrigeras om man ser dem över tid. Kraftbolagen har redan kraftigt ökat sin elproduktion från naturgas samtidigt som de nu drar tillbaka kol.

Få saker undgår denna dragningskraft som vi kallar "inflationstakt" för evigt. Även kostnader för vård och college-undervisning visar tecken på avmattning gällande prisets tillväxt. Amerikanska bostadsmarknaden hade spektakulära ökningar i det fiktiva värdet på 1920-talet och mitten av 2000-talet, men jämnar man ut svängningarna och justerar för inflation, har priserna stått stilla i mer än ett sekel.

Hus är vanliga konsumtionsvaror: trä, sten och metall som pusslas ihop genom arbete. Det finns ingen anledning att tro att de bör ha en särskild avkastning och därmed skilja sig ifrån andra varor såsom äpplen och skor. Därför borde prisökningstakten för alla tre, genomsnittligt sett, vara ca.2,2% per år under de närmaste 10 åren - och alltså lika med inflationen.
http://www.smartmoney.com/spend/real-estate/why-us-house-prices-wont-recover-1335877657114/?mg=com-sm

Detta är naturligtvis lika sant gällande bostadspriser i Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar