En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

måndag 21 maj 2012

Sanningen bakom media...


I min nära omgivning har jag en stor mängd peak oil förnekare, många som inte ser några egentligen hot i världsekonomin eller som inte tror på energikris, eller att finanskrisen inte kommer att drabba oss. Enligt min omgivning finns det ingen bostadsbubbla, vi kommer inte se massarbetslöshet i Sverige och många andra finurliga tankar som skiljer sig fundamentalt ifrån mina egna. De flesta köper rakt av det som media skriver och rapporterar om i nyheterna. Många skulle jag vilja säga, följer inte nyheterna alls utan lever sina dagar med underhållning och passivitet istället för aktivt deltagande i vad som händer i vår omvärld.

Jag började exempelvis skriva på den här bloggen för jag tyckte mig se ett behov av att föra ut min synvinkel på det som händer eftersom jag märkte att de i min nära omvärld inte lyssnade. Att vi var "det sovande folket". Men jag har fått en fantastisk respons sedan jag började skriva och jag märker att det finns många fler som vet och märker att världen är på väg att förändras, än vad det märktes i min närmaste omgivning.

Se även mina övriga tankar kring media, som jag skrivit om här: 

Det är något som händer, som börjar märkas ute på Internet. Det pågår en diskurs i det tysta, långt ifrån medias strålkastare så märker jag att de diskussioner vi förde i höstas om exempelvis, hur Grekland borde lämna euron. Så är folket ändå tidiga med att upptäcka vad som händer. Men denna diskurs har nu först nått till makthavarna. Det pågår en utveckling där människor upptäcker risker och svagheter i det nuvarande systemet och försöker ändra och anpassa sina egna liv. Oavsett bristen på styrning ifrån politikernas håll.

Jag är otroligt imponerad av vad pålästa många ändå är som diskuterar och debatterar på forum, kommenterar artiklar på DI eller i bloggtrådar, vilken kunskap som ändå finns bland folket. Jag märker även att diskussionerna utvecklas och det blir fler och fler so upptäcker vart världen är på väg. Det som från början bara var ett tyst brus, med några få, börjar väcka en röst och fler och fler når en konsensus i den underliggande förståelsen för vad som händer och hur det måste lösas.

Frågan är hur vi tar diskussionerna vidare, om allt fler märker att det finns en ände på vägen och börjar trycka ned bromsen. Kanske hinner vi stanna innan vi ramlar över stupet? Eller kommer vi lära oss att flyga, likt Neo i The Matrix, och bryta mot fysikens lagar? Vet vi allt vad vi behöver veta? Vad gör vi nu? Väntar vi på att politikerna löser detta, eller tar vi till åtgärder i våra egna liv?

14 kommentarer:

 1. Första stycket håller jag till fullo med om och resterande hoppas jag du har rätt i (det om att fler och fler med intelligenta iakttagelser börjar vakna).

  SvaraRadera
 2. Jag satte upp en egen blogg för nån månad sen, men har fortfarande inte kommit igång med den.
  Skäms lite över det, men som du skriver i ingressen - finns absolut ingen skuldkris, ingen energikris, ingen ekonomisk härdsmälta antågande, inga problem av dignitet överhuvudtaget, utan det är BAU för 99 procent av alla människor jag känner.
  "Men skit i att försöka fatta nåt då", vill man hellre säga.

  Aja, jag SKA köra igång den... snart.. ;)

  /Tompan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hoppas jag att du gör. För vi brukar alla vara bättre på att tycka, än att göra. Jag har ju en mängd åsikter här som jag skriver om, men sedan gäller det att även ta nästa steg och bli bättre på att föra sin åsikt till där det faktiskt spelar någon roll vad man tycker. Hur för vi fram vår åsikt till där den mest behövs? Förhoppningsvis läser de vad vi skriver här..för annars får de aldrig veta vad vi tycker.:) Eftersom vi är dåliga på att exempelvis skriva brev direkt till de i styrande positioner.

   Radera
 3. Du har rätt, ser oxå tecken att fler vaknar.
  Bla kommentarer i DI, svd mm att det är många vettiga
  kommentarer där. Bojkottar till 100% Expressen och Aftonbladet.
  Försöker oxå påverka mina närmaste genom att
  diskutera viktiga frågor (vaccinationer, krig, vapenexport mm).
  Skriver på en blogg och mailar ibland riksdag, regering
  och ibland även eu parlamentariker. Har valt
  att ha inställningen, vi kan göra skillnad!
  På ett fredligt sätt.
  Vi är många.

  SvaraRadera
 4. De flesta utav journalisterna är för lata eller okunniga för att kolla fakta eller så vinklar de allt utgående från sin egen agenda.

  SvaraRadera
 5. Har inte läst "dig" så länge, men känner igen din närhets reaktion... frugan "så illa kan det inte bli", farsan "den som lever få se" nåja inte för att jag önskar livet ur gubben men statistiken för en man född 39 mmmm
  Nej, jag fann en kollega på jobbet, jag nämnde något i sammanhanget av en tillfällighet och "då kröp han ut" och hade engagerat sig en längre tid i frågor kring ekonomi etc.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många tycker att man är en domedagsprofet om man påpekar saker som inte står rätt till i världsekonomin. Antar att de flesta föredrar den trygga bubblan där man kan ha business as usual.:)

   Radera
 6. Jag tycker att all fakta som finns om jordens utveckling och
  vilka resurser som finns kvar borde få flertalet att inse det ohållbara läget. Våra beslutsfattare politiskt vågar inte säga sanningar för att de riskerar röstas bort och de som styr kapitalet tänker mycket kortsiktigt på sin egen ekonomi. Vi människor har mycket kvar att lära, fast vi tror vi vet allt.om hundra år kommer man att betrakta vårt sätt att leva som helt galet. Varför låter vi människor svälta och djuren och naturen utplånas t ex? Vi bryr oss mer om prylar och upplevelser av skilda slag hellre än att tänka på allas bästa som lever på denna jord. Jag hoppas som du att vi alla börjar tänka efter lite mera och att kunskaperna sprids.

  SvaraRadera
 7. Jag är oerhört tacksam till den möjlighet som Internet ger kring att själv bevaka fakta och bli ännu mer påläst. Internet är ett fantastiskt verktyg som gör att vi kan ligga steget före "massan" som inte alls tar in kunskap på samma sätt. Min närmaste familj (mor, bror och kusinfamilj) kan mycket om kommande utmaningar tack vare eller pga min envishet att informera. Vi kommer alla vara redo för omväxlingen inom 16 månader. Detta intresse för alternativ "media" startade efter finansvändan -08. Nu kan jag inte släppa det. =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det saknas en +1 knapp efter allas kommentarer.:) men som jag sa. Oerhört glädjande ändå för varje person som upptäcker detta så tidigt som möjligt och kan börja varna andra.

   Radera
 8. I dag ser vi ett typiskt exempel på hur all planering sköts i samhället som helhet. I dag går nämligen Skyways i konkurs samtidigt som man enligt planerna skulle premiärstarta en ny flyglinje mellan Arlanda och Danmark. All planering för framtiden sker oberoende om det i framtiden kommer att finnas tillräckligt med energi, och till vilket pris. BAU in i kaklet...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Marknaden löser alla problem!;)

   Radera
 9. Mycket bra blogg det har. Som utlandssvensk slas jag av hur total den dominerande diskursen i svensk media utestanger avvikande (och ofta icke-accepterade) asikte, fakta och information. Visst ar alla landers media mer eller mindre konformistiska men med lite distans sa blir det sa extra tydligt. Det finns gott om stora elefanter i svensk samhallsdebatt som inte far storas eller uppmarksammas, ocksa gott om bjornar som sover och NAP-falt som tacker en hel del (NAP fran Douglas Adams "Nagon Annans Problem"). Tack for en bra blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar också Liftarens guide till Galaxen.:)

   Radera