En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

söndag 13 maj 2012

Galaxer i mina braxer..

Ibland när problemen här på jorden känns stora och viktiga, nästan oöverkomliga kan tanken på universums oändlighet sätta ett perspektiv på hur små och egentligen obetydliga våra utmaningar här på jorden egentligen är.

Man får lite perspektiv när man börjar inse att vår värld som ofta känns så stor och förvirrande ingår i ett litet, litet solsystem. 

Vår närmaste granne, Alpha Centuri ligger 4.3 ljusår bort. Perspektivmässigt ligger solen 8 ljusminuter bort. Både vår sol och Alpha Centuri ingår i orionarmen, vilket är Vintergatans mellersta spiralarm. Orion är en liten spiralarm, den är endast 3.500 ljusår lång och 10.000 ljusår lång och ligger 26.000 ljusår från Vintergatans centrum. I Orionsarm ingår förutom vår sol och Alpha Centuri ungefär 20 miljarder andra stjärnor. 


Totalt finns det ungefär 200 Miljarder stjärnor i Vintergatan. Eftersom vi är en liten planet, i ett litet solsystem, som ingår i en liten spiralarm i en liten galax är det rätt passande att vintergatan ingår i en liten Galaxhop. 

Vintergatan ingår i en galaxhop som passande kallas "Den lokala Galaxhopen". i den ingår förutom Vintergatan ett 30-tal Galaxer. Som sagt är det en rätt liten och pinsam Galaxhop, endast 5-10 miljoner ljusår lång. Det gör att det bara ingår ungefär 1.5 Triljoner stjärnor, damm på golvet i jämförelse med de större Galaxhoperna. 

Men konstellationerna tar inte slut där. Vår lilla Galaxhop ingår givetvis i en supergalaxhop som passande och fantasifullt nog kallas "lokala superhopen". Lokala Superhopen är ungefär 100-200 Miljoner ljusår lång och innehåller ungefär 100 Galaxhopar eller 100.000 Galaxer. 

Givetvis tar det inte slut här. Dessa supergalaxhopar går samman och bildar något som kallas superhopkomplex eller Galaxväggar.

Ibland kan man även komma ihåg att ekonomi bara är något som vi hittade på och som i ett kosmiskt perspektiv inte ens funnits i en enda sekund. Inte i en enda ögonblinkning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar