En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

söndag 6 maj 2012

Silver som investering..

Silver är en industriell metall, används till smycken, och är en monetär fristad precis som guld.

Vad de flesta människor inte vet är att just nu finns det mindre silver ovan jord än det finns guld. Denna trend att konsumera silver och spara i guld kommer inte att upphöra, detta kan komma att leda till en silverbrist.

Silver är utan att tvekan den viktigaste metallen i världen, men de flesta människor tänker inte på alla användningsområdena för silver, de flesta tänker på smycken, och fotograferi. Men man skulle kunna skriva en hel bok om bara olika tillämpningsområden för silver.

Nedan är några av de användningsområden för silver som kommer att öka efterfrågan på fysiskt silver. Silver är allt runt omkring dig, oavsett om du talar i telefon, kör i bilen, eller letar efter något att äta i ditt kylskåp är silver i fler produkter än du kan tänka dig.

Silver finns i Antibakteriella Bandage:
Silver har bakteriedödande effekt som dödar många lägre organismer. Den kolloidala eller joniska silvret är ett silver lösning som är en antibakteriell produkt som nu säljs på särskilda bandage. I åratal har brännskadeavdelningar på sjukhus till exempel dränkt in bandage i låga koncentrationer av silver lösning för att förhindra infektion. Silver har använts för att bevara och hjälpa till att rädda huden efter brännskador. Silver främjar också produktionen av celler och hjälper till att läka sår snabbare.

Tvättmaskiner:
Nya Samsung tvättmaskiner injicerar silverjoner i sköljcykeln för att döda 99,9% av bakterier som orsakar lukt. Genom att använda ca 1 ounce silver, kan dessa Samsung tvättmaskiner sanera över 3.000 fulla maskiner, och det innebär att inget varmt vatten eller blekmedel behövs, bara en skvätt av silver.

Livsmedelsförädling:
Silver baserade livsmedelsförpackningar har liners som bevarar livsmedelskvalitet från Agion. De använder en aktiv ingrediens av silver zeolit, vilket är ett avgivningssystem som dispenserar silver metalljoner i en kontrollerad frisättning över tid, då silver kan störa mikrob tillväxt genom att avbryta ribonukleinsyran som behövs för en organism skall reproducera.

Vatten Förvaring:
Vatten jonisering i Storbritannien, är silver-baserade vattenreningssystem som ger det mest pålitliga och kostnadseffektiva alternativet till klor. I själva verket har både ryska forskare och NASA kommit fram till att den bästa metoden för långsiktig vattenrening är att använda silver som renande medel. Silver dödar bakterier i vattnet och kan hjälpa till att bibehålla renheten över en lång tidsperiod.

Har du någonsin velat lagra vatten? Lägg några droppar av kolloidalt silver och döda över 650 kända bakterier som kan växa i din lagrade vatten. På kryssningsfartyg och flygplan, gör de ofta så att det finns en viss mängd silver i sina vattentankar av just denna anledning. Silver användes i 1980-talets Storbritannien för att försöka stoppa spridningen av legionärssjukan, en sjukdom uppkallad efter Legionella pneumophilia, som är en vattenlevande organism.

Syre Maskiner:
Eftersom silver inte kommer att antändas, så använder sjukhus som hanterar rent syre under högt tryck i flytande form, utrustning som är gjort delvis av silver, för att transportera syret.

Bil-katalysator:
Under 2008 meddelade Mitsui Mining and Smelting Co Ltd att det hade utvecklat en ny katalysator för dieselmotorer till bilar. Denna nya auto-katalysator ersätter användningen av platina med silver, platina som är ca 48 gånger dyrare än silver. Detta gör att detta är ett helt nytt användningsområde för silver. Silver kommer helt att ersätta platina på grund av detta.

Mobiltelefoner
Det är ca 80 cents värde av silver i den genomsnittliga mobilen. I själva verket är metall innehållet i mobiltelefoner mycket värdefullt, med alla 4 ädelmetaller som änvänds i dem, platina, palladium, guld och silver.

Solpaneler:
Ungefär 1 ounce silver används i varje enskild solpanel du ser. Detta är utan tvekan en av de snabbast växande industriella användningsområden för silver, med solceller i solpaneler, år 1999 var den mängd silver som användes i den här branschen så liten att det inte ens ett officiellt rapporterades av mängden man använde. Men 2009 var siffran 18 miljoner ounces, och förra året för 2011 var det 70 miljoner ounces som användes. En siffra som nämnts är att solenergi efterfrågan kan nå 130 miljoner uns per år runt 2014. Solpaneler kan bli en av de ledande användningsområdena för silver. Silver är avgörande för solcellsteknik, då silver hjälper till att samla in elektroner för den elektriska strömmen och transporterar dem ut ur modulen för effektförbrukningen.

Arkitektur Glas:
Silver används i fönstren i skyskrapor i syfte att återspegla bort över 90% av värmen från solljuset. Silver, mer än någon annan metall är den bästa reflektorn av ljus, som också är ett av de skäl till varför det används i speglar.

Radio Frequency Identification Technology (RFID) Chips
Denna industri tror man en dag kommer att ersätta streckkoder, Wal-mart använder redan den här tekniken och de är den största återförsäljaren i världen, RFID-etiketter har en mycket tunn aluminiumfolie som används som en hög-prestanda-mottagare. Denna teknik är i grunden en tagg med ett mini-antenn som sparar data och kan avge en radiovåg för att skicka information till en central processor. I grund och botten, återförsäljare och tillverkare som vill veta mer om deras produkter och vill ha ett effektivt flöde av varor efter att de skickat iväg varorna, kan nu ha dessa RFID-taggar placerade på sina produkter. Till exempel använder US Department of State RFID-chips i alla nya amerikanska pass. När pass kan skannas av myndigheterna, kan de se dina personliga uppgifter som skall matcha samma information på papper.

Vi bör notera att mängden silver i RFID-chips är så liten att när man använt silver en gång för att göra en, så är detta silver bokstavligen borta, det kommer inte att kunna återvinnas eller användas för något annat ändamål.

Medicinsk användning:
Silver föreningar har en toxisk effekt på vissa bakterier, alger, svampar och även vissa virus. Användningen för silver går tillbaka till början, redan läkekonstens fader, Hippokrates skrev att silver haft positiva helande och anti-sjukdoms egenskaper.Silver användes också för att förhindra infektion under kriget innan antibiotika användes.

Batterier

Silveroxid-zink används i batterier för digitalkameror, klockor och telefoner. Nyligen meddelades att alla Apple-produkter kommer att använda silver oxid-zink batterier.

Elektronik:
Användningen av silver i elektronik är utbredd och används i nästan all elektronik du har i ditt hem, från din TV till din dator. Brytare, strömställare, och säkringar alla använder elektriska komponenter med hjälp av silver. Oddsen är om något har en "på-knapp", då finns en del silver i den.

Silver Lager:
Silver lager i motorer har blivit viktiga komponenter i jetmotorer. Stålkullager som elektropläteras med silver blir den starkaste typ av lager i branschen. Som nämnts tidigare kan silver motstå höga temperaturer vilket gör den perfekt för lagren i jetmotorer. Samt även i händelse av att en oljepump havererar, så ger silver-pläterade lager tillräckligt med smörjning för att möjliggöra en säker avstängning av motorn.

Bilen:
Under hela ditt fordon har du elektronik, från att öppna bilfönster till att anpassa era platser. Din bilmotor har silver i sig, och även ditt frostskyddsmedel har etylenoxid, en förening gjord av silver.

Katalysator:
En av de största användningsområdena för silver är i industrier såsom vid framställning av plast, där silver används som en katalysator. Ca 150 miljoner ounces silver användes förra året för att producera etylenoxid och formaldehyd, både för att göra plast. Formaldehyd är den kemikalie som är byggstenen för plast, så för att producera plast, så behöver du silver.

Så än en gång, produkter av silver är alla runt omkring dig, även om de inte har silver i dem, plastmuggen du dricker ur och fjärrkontrollen i handen, både behöver silver för att kunna skapas.

Listan för silvers användningsområden kan gå på och så vidare. Silver används även i lasrar, satelliter, robotteknik, högteknologiska vapen, TV, kylskåp, väggbrytare, fotografi, glasögon, hårdlödning, lödning, träskydd, musikinstrument, bilindustrin, sprängämnen, dentala filspån, metanol produktion , kärnreaktorer, maskiner, tex. X-RAY, polyester, deodorant, desinfektionsmedel, katetrar, och tusentals andra användningsområden..

Var du än befinner dig just nu, ta en titt omkring dig och tänka på hur mycket silver som är framför dig. Jag skriver exempelvis på en dator, min mobiltelefon ligger brevid, jag har en strömbrytare, eluttag och tv. I mitt skrivbord på jobbet så har jag plast pennor, bläck, och en liten ficklampa. Tittar jag ut ur mitt kontor fönstret kan jag se min bil, den har också backspegel, sidospeglar, Eluppvärmd bakruta, och naturligtvis under huven är ännu mer silver. Alla dessa produkter har silver i dem, eller så är det nödvändigt med silver för att skapa dem.

Om  du tittar på en karta över jorden på natten så kan du lägga märke till det intensiva ljuset som kommer från USA, Europa och Japan. Du kan försöka föreställa dig hur stort stödbeloppet i silver det tar att producera denna mängd ljus, tänk på all elektronik, eller hur mycket dessa första regionerna i världen har kring dessa lampor du ser. Tänk på allt silver i sovrum, fordon, och på varje person. Nu tittar på Kina och Indien, med en sammanlagd befolkning på 2,5 miljarder människor. Detta inkluderar inte den sydamerikanska eller andra asiatiska länder, just dessa två specifika länder. De kommer att behöva skyskrapor, hus, lägenheter, fordon, mobiltelefoner, vatten sanitär utrustning, och hundratusentals elektroniksaker som de kommer vilja ha.

Silver har så många användningsområden och så många kunder så det är mycket lätt att se att om köparna av silver är så många, så kan efterfrågan ständigt öka.

De flesta av dessa nya användningsområden för silver är från 2000-talet.Dessförinnan hade silver en mycket begränsad roll för industriellt bruk, och silver användes främst för pengar, smycken, och fotografering. Av de 46 miljarder ounces silver som någonsin minerade i historien, återstår bara cirka 1 miljard ovan jord. En mycket stor mängd av den ovan jord tillgängliga förrådet av silver förbrukades under de senaste 60 åren. Med efterfrågan på elektronik och 9 miljarder människor som alla kan komma att vilja leva den västerländska livsstilen, kan leda till att ovan jord utbudet av silver helt kan förbrukas under de kommande 10 åren.

Om du vill äga en ädel eller industriell metall, så ligger silvret i topp. Om du tror att ekonomin kommer att kollapsa, och vi kommer alla att leva i en Mad Max värld, då vill du också absolut äga en del silver till byteshandel med silver trots allt är den mest använda monetära metallen i världshistorien. Om du tror att ekonomin kommer att ta ny fart och 1990-talet ligger precis runt hörnet, då  vill du även då äga silver. Industriell efterfrågan kommer att skjuta i höjden när som resten av världen blir industrialiserade. Den kinesiska befolkningen vill också ha bilar, mobiltelefoner och annan elektronik precis som väst, vilket innebär den största befolkningen i världen behöver mycket mer silver. Hela världen kommer att behöva mycket mer silver, kommer man att kunna hålla jämna steg med efterfrågan?

Med alla dessa användningsområden är det troligt att inget kommer att slå silver under de närmaste 10 åren som en råvara som vi behöver i så stor utsträckning. Möjligheterna som finns i att äga investerings silver och silver-gruvbolag är episk.

6 kommentarer:

 1. Helt riktigt, silver kommer bli århundradets investering.

  SvaraRadera
 2. Det där är en väldigt bra artikel skriven om silvrets olika användningsområden, och jag har läst en del, om vi säger så.

  Bra blogg överlag btw, nu fick jag lite att plöja igenom så här på kvällskvisten.

  SvaraRadera
 3. Hej MrLibertad kul att du hittade nått intressant att läsa om!:)

  SvaraRadera
 4. Japp, bra inlägg. Jag köper momsfritt silver från Liberty Silver Estland:
  https://www.libertysilver.ee/?r=23

  SvaraRadera
 5. Välgjord artikel som beskriver väl vad man kan använda silver till. Dock måste man även komma ihåg att sälja sitt silver i rätt tid när priset är högt. Jag sålde mitt silver till http://www.silverpaket.se och fick bra betalt.

  SvaraRadera