En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

måndag 28 maj 2012

Ännu ett tecken på Kinas växande, kontra västvärldens krympande industrier...

2 500 nya flygplan redan inom tre år och 5 000 fram till år 2030 med uppskattat värde av 4 500 miljarder. Det kinesiska passagerarflyget växer i rekordfart just nu. Medan många flygbolag i västvärlden brottas med stora ekonomiska problem och där fyra företag gått i konkurs bara i år så upplever Asien en flygboom.


Malaysia-baserade Air Asia, det största lågprisbolaget i Sydostasien, har beställt hela 300 nya Airbus 320-plan, men allra mest växer passagerarflyget i Kina. Enligt kinesiska nyhetsbyrån Xinhua krävs därför att landets flygbolag köper 2 500 nya flygplan fram till 2015. Då skulle den samlade flygplansflottan i landet bestå av över 4 500 jetplan.

Fram till 2030 beräknas hela 5 000 nya plan behövas för att möta efterfrågan, när allt fler kineser får råd att flyga. Totalt handlar det om investeringar på hisnande 600 miljarder dollar (cirka 4 500 miljarder kronor), enligt kinesiska flygplanstillverkaren Commercial Aircraft Corporation of China.

Ökningen kommer mot bakgrund av det faktum att 2,1 miljarder människor reste med inrikesflyg i Kina förra året, sa en talesperson för bolaget under ett flygforum i Peking i fjol.

Kinas framtidsplaner kommer dock inte bara giganterna Airbus och Boeing tillgodo. Kinesiska bolag kan istället komma att välja det kinesiska inhemska jetplanet C919, som beräknas sättas i trafik 2014. http://www.aftonbladet.se/resa/flyg/article14881528.ab

Detta är även det ett tydligt tecken på skillnaden i tillväxtfasen. När vi i Europa redan haft vår peak och nu är på en nedtrappning och avvecklings sluttning där vi måste minska vårt beroende av fossila bränslen och minska på vår konsumtion och förbrukning. Där skulder från förr måste betalas och medelklassen urholkas. Där har vi inte längre råd till exklusiva dyra resor med flyg utan kanske får återgå till att ta tåget istället.

Här håller istället Kinas medelklass precis på att växa sig stark. Man vill kunna flyga, konsumera, köra bil och framtiden ser ljus ut. Detta märks i alla konsumtionsmönster. De har nu även byggt upp ett sådant stort kapital och med nya handelsmönster där de kanske blir mindre beroende av exporten till västvärlden utan kan handla direkt med BRIC länderna.

Jag har tidigare skrivit en del om Kina bland annat här: http://rymdiz.blogspot.se/2012/04/kina-varldens-storsta-ekonomi-redan.html och här: http://rymdiz.blogspot.se/2012/04/forvantade-lonelyft-i-kina-under-aret.html

Även om västvärlden redan haft sin peak är det därför möjligt att Kina kan hålla igång sin marknad under lång tid framöver.

2 kommentarer:

  1. Kina gör samma misstag som västvärlden och tror tillväxt är för alltid, peak oil kommer till Kina också.Råvaror är ändliga men människans dumhet är inte det...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med dig. Men samtidigt har de länge längtat efter "det bättre livet" så nu när de har chansen ha det lite bättre en tid så tar de chansen, precis som alla andra gör. Antaligen har Kina relativt god insikt i att naturresurserna är ändliga eftersom de hållit på att köpa upp naturtillgångar världen över, men vi får det sämre, de får det bättre, och förhoppningsvis möts vi någonstans i mitten så att alla kan få ha det jämnbra. (eller jämndåligt, hur man nu väljer att se det) :)

      Radera