En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

torsdag 7 mars 2013

Samlade betygsdokument ogiltiga, efter 2015...

En annan stundande katastrof väntar även runt hörnet för ungdomar och unga vuxna som inte läst klart gymnasiet och har ett så kallat "samlat betygsdokument".

I den nya skollagen, gjordes många förändringar i studiesystemet och nu under en övergångsperiod går det fortfarande bra att komplettera gamla studier och gamla betygsdokument. Men efter 2015 förfaller poäng gjorda enligt det gamla gymnasiesystemet. När det gäller de som ej har komplett gymnasieexamen.

I det nya blev Svenska A och Svenska B till Svenska 1 och Svenska 2. Men kursinnehållet och kursupplägg ser annorlunda ut i den nya läroplanen och kanske är det därför som man ser svårigheter att väga samman dessa två system. Oavsett vad orsaken egenligen är så blir denna förändring katastrofal för den enskilde. Det drabbar dem som är födda ca. 1978 och senare (och är yngre) och som gick ut gymnasieskolan före 2011. Har man ett samlat betygsdokument och alltså inte en komplett gymnasieexamen, så kommer dessa gymnasiepoäng alltså att bli värdelösa och ej gå att komplettera i framtiden.


Så om en person har fullgjort 2000 gymnasiepoäng och bara har 500 poäng kvar så kommer de alltså efter 2015 att behöva läsa om hela gymnasietiden för att kunna få ut en gymnasieexamen. Kurserna ifrån gymnasiet får heller inte får vara äldre än åtta år för då får man heller inte tillgodoräkna sig dem när man ska göra om, ett samlat betygsdokument till ett slutbetyg.

Man vill tro att detta är ett skämt, men tyvärr inte. Kommunala vuxenutbildningen i Luleå kallar ungdomar till informationsmöten kring detta. Bland annat 12/4 och 26/4. Kontakta gärna din lokala studieanordnare i din stad för att få mer information om detta. Det börjar alltså bli bråttom för de som vill komplettera sina studier.

Vad som händer med dem som exempelvis håller på att komplettera betyg när det blir 2015 men som ännu ej då är klara, och är inskrivna på exempelvis vuxenutbildningen är ej ännu fastställt.

5 kommentarer:

 1. Jag har ett slutbetyg från 2002 omfattande 2125 dåtida poäng. Blir det ogiltigt 2015?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ogiltigt var nog fel ord, men det kommer inte längre att gå att komplettera till en gymnasieexamen och kommer alltså inte gå att använda för högskolebehörighet om du en dag vill läsa vidare på högskolenivå.

   Om du väntar för länge med att komplettera dina studier finns alltså risken att du får läsa om alla dina poäng om du vill ha högskolebehörighet.

   Prata gärna med din kommunala vuxenutbildning om de nya reglerna med någon som vet. Exempelvis studie och yrkesvägledarna.

   Radera
 2. Men hur är det om man tagit studenten 2012 då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. har samlat betygsdokument kan jag tillägga.

   Radera
  2. Jag tycker att mest rätt blir det ju om du frågar en studie och yrkesvägledare, men först och främst gäller detta de som tog sina betyg i det gamla betygssystemet, då det hette "Engelska A, Engelska B" om du har kurser som heter tex. "Matte 1" eller med siffror istället så bör du ju ha betyg i det nya betygssystemet.

   Då berörs du inte av detta. Det är de med gamla kurser som riskerar att inte kunna konvertera dessa till nya betygssystemet, i framtiden.

   Radera