En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

onsdag 16 maj 2012

EU förbereder sig för Greklands utträde ur euron...

De finansiella marknaderna har nu börjat förbereda sig för ett grekisk utträde ur euron efter en dag av politisk och ekonomisk turbulens som slutade med att EU: s politiska elit för första gången medgav att det är omöjligt att hålla den gemensamma valutan intakt.

Med misslyckade försök i Aten att bilda en regering efter förra veckans val så övergav de europeiska ledarna äntligen sin tidigare strategi och började istället att tala om möjligheten att Grekland kan behöva lämna euron.

Österrikes finansminister, sade att det inte finns någon grund i EU-lagstiftningen för ett land att lämna den gemensamma valutan, men konstaterade att i Lissabonfördraget ingår det en reservering för ett land att avvika ifrån övriga EU. Förbundskansler Angela Merkel i Tyskland, däremot, underströk att Grekland "alltid" skulle vara medlem i EU, ett uttalande tolkas som att det kanske inte alltid vara i euron.

Ett förslag från Jean-Claude Juncker, Luxemburgs premiärminister och eurogruppens ordförande, var att Greklands tidtabell för skuldminskning bör kunna öppnas upp för diskussion, men då gjorde Tyskland klart att ingen sådan ändring kunde tillåtas.

Med centralbanker runt om i euroområdet som öppet börjat att diskutera för-och nackdelar med en grekisk utgång ur euron, så har de alltså accepterat det oundvikliga i en grekisk exit. Debatten fokuserade på de bank- och finanspolitiska konsekvenserna av att ett land lämnar den gemensamma valutan. Men ett sådant utträde skulle även få konsekvenser på den politiska och sociala arenan, samt även gällande det säkerhetspolitiska samarbetet.

Kommissionens kommentar var: "Vi vill att Grekland skall kunna stanna i euro-samarbetet." Men detta bara går att åstadkomma, genom att Aten lever upp till villkoren i räddningspaketet med euroområdet. http://www.guardian.co.uk/world/2012/may/14/euro-single-currency-greece

2 kommentarer:

 1. -Hur skulle en grek reagera om han fick höra att hans euros skall förvandlas till Nya Drachma ...

  -En övergång til en ny valuta är en krävande process. Klarar (resterna) utav den grekiska administrationen detta ? En mycket stor chans finns att Grekland blir som t.ex. Monenegro eller Kosovo, de använder euro utan att vara medlemmar utav Euroland. På samma vis fungerade det i det forna östblocket, DEM och USD var inofficiell valuta i många länder ....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det hela är en politisk katastrof. Jag är glad om deras nation klarar att fortsätta vara en demokrati, vilket inte är så säkert heller. Det demokratiska systemet kan kollapsa..

   Radera