En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

söndag 7 december 2014

Kommunerna fortsätter att låna pengar som aldrig förr...

Ingen debatterar kommunernas 500 miljarder i lån och  Sveriges kommuners växande skuldberg på 500 miljarder och årsräntor på 10-12 miljarder till långivarna.

Den offentliga sektorn över hela Sverige har stora investeringsbehov för att möta krav och göra nödvändiga upprustningar. Kapitalinjektioner behövs till äldreomsorgen, skolan, sjukvården, bostäder och inte minst infrastrukturen. Här i Luleå investerar kommunen miljarder i vatten och avlopp. http://www.kuriren.nu/nknyheter/lulea-dras-med-vaxtvark-7993517.aspx

De senaste åren har Luleå Kommun satsat en halv miljard kronor på nytt VA. De närmaste tre åren satsas lika mycket. Kommunens totala investeringar de närmaste tre åren uppgår till 2,7 miljarder. Pengarna lånas. När det gäller driftanslagen till de olika verksamheterna får alla ett påslag med 1,5 procent. Undantag görs för de stora förvaltningarna som ansvarar för skolan och det sociala inklusive äldreomsorgen. De verksamheterna samt kollektivtrafiken prioriteras och får även extra anslag på 24 miljoner 2015.


Lånar man pengar till drift av verksamheter är det inte konstigt att kommuninvånarna känner sig positivt inställda till att de tror att politiken sköter kommunen på ett ansvarsfullt sätt och att de känner sig "rika". Bakslaget kommer väl snarare senare när pengar ska återbetalas.

Luleå är till exempel på 13e plats bland de rikaste kommunerna och vi ligger tvåa i undersökningen om nöjda medborgare, jag hoppas bara på att siffrorna här inte är skruvade så att kommuninvånarna är nöjda bara för att man ser alla investeringar och inte förstår att det är pengar som lånas. Att man kanske inte skulle ha gjort alla satsningar samtidigt. Man kunde ju tänka att med alla investeringar kunde man samtidigt höja kommunskatten. Men skatten förblir oförändrad.

Budget, Luleå Kommun, Investeringar i miljoner kronor:

2015  651

2016  1 000

2017  1 059

Driften kostar mellan 4,0 2015 till 4,3 miljarder kronor 2017. Av de pengarna går 40 procent till skola och förskola medan 37 procent går till socialförvaltningen.

Behoven är så omfattande att det inte går att lösa allt med höjda skatter. Men här har man inte ens försökt att börja höjningen av skatten för att ta höjd för de här ökade kostnaderna. Detta skulle väl göra kommunpolitikerna opopulära så man vill hellre sitta kvar vid makten än ta diskussionen och riskera att inte få sitta kvar nästa mandatperiod. Expansiva kommuner och landsting kommer därför att skuldsätta sig ännu högre via det gemensamt ägda bolaget Kommuninvest, affärsbanker och utländska långivare.

I fjol köpte våra kommuner in välfärdstjänster för drygt 100 miljarder, varav de privata bolagens vinstutdelningar kan uppskattas till 1–2 miljarder. Kommunerna betalade alltså samtidigt ut 5–10 gånger mer till sina långivare i form av ränta (vinst) på lånen avsedda för välfärden.

Kommunsektorn kan i nuläget kanske hantera 500 miljarder i skulder, men politiker och tjänstemän borde diskutera konsekvenserna av förbud eller starka begränsningar av ränteavdragen. Förändrade juridiska regler för privata aktiebolag kan inte införas utan att offentlig verksamhet samtidigt påverkas. Kommunkoncernerna är inte bara skapade för att driva verksamheter effektivare, utan också för att kunna finansiera sig, skatteplanera och kvitta bort vinster mot räntekostnader. Bland annat sker detta för att slippa skicka skatten på kommunala bolagsvinster till staten. Systemet har gjort att även kommunerna nu är så insyltade i samma växande skuldproblematik som de svenska hushållen med sin bostadsbubbla. Även här behöver man alltså strama upp synen på lånande. För någon gång ska även dessa lån återbetalas och då är festen slut. Snart.

• Åren 2009–2012 ökade kommunsektorns (i Sverige) totala skulder från 360 till 470 miljarder kronor. Upplånat kapital avsett för kärnverksamheten och de kommunala bolagen (energi, allmännyttan med mera).

• Med nuvarande ökningstakt kommer kommunernas skulder att stiga till nästan 530 miljarder 2015.

Vid 2–3 procents ränta kostar kommunernas upplåning runt 10–12 miljarder per år. Det betyder att skattepengar ”försvinner” till svenska och utländska långivare. Detta växande skuldberg,  närmar sig 14 procent av BNP? Vad skulle hända om dagens låga räntor ökar kraftigt?

22 kommentarer:

 1. Huvudet på spiken. Det här skuldberget i alla dess olika skepnader kommer naturligtvis att sänka oss så småningom. Det som faktiskt känns frustrerande är att vi som kämpat oss till skuldfrihet inte bara löpande skattesubventionerar skuldslavarnas överkonsumtion. Det är också vi som kommer få ta smällen för vi "har ju råd", till skillnad då från de stackars överbelånade som i det läget drabbas hårt och skoningslöst. Inte svårt se tidningarnas snyftreportage framför sig.

  Amorteringskrav på max 40 år för bostäder, avvecklade ränteavdrag och inga räddningspengar till eventuella banker i knipa. Den som lovar det kommer ha stor chans få min röst i ett kommande val. Tredubbla dessutom barnbidraget och gör det inkomstskattepliktigt så drabbar det inte barn lika hårt som ansvarslösa föräldrar.

  Kommunernas bolagstrixande är något som generellt behöver stramas upp rejält. Många tveksamheter som göms där, inte bara lån och skattekaruseller, utan det tar även bort insynen från offentlighetsprincipen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gör det svårare att överblicka, onekligen! Vi får se hur kommunerna tänkt lösa det framöver, antar att de inte kan fortsätta lånefesten hur långt som helst.

   Radera
 2. Det är populärt i vissa kommuner att satsa stort på skolan. För att finansiera detta skapas ett helägt fastighetsbolag som hyr ut skollokalerna allt dyrare. Fastighetsbolaget ger bra vinst och ledningen får bonus. Av ägarskäl sitter sedan i styrelsen personer som också åtminstone får åka på förvaltningskonferenser långt söderut och mellan drinkarna tala en del om snöskottning samt studera en och annan byggnad lokalt på kvällarna för att se om byggnadstekniken på krogen kan ge några ideer.

  Åtminstone en del kommuner borde inte driva skolor. Jag tror förstatligande skulle ge mer lärdom för pengarna.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra exempel. Kallas marknadshyror och tas ofta ut för byggnader som redan byggts för våra skattepengar, inklusive fiktiva kapitalkostnader och allt.....
   Kön av alternativa hyresgäster är sällan särskilt lång den heller.

   Radera
  2. Håller med om att detta att hyra av sig själv blir en väldigt märklig inställning till hur det hela ska lösas.

   Ett sätt kunde vara att ha högre krav på återinvestering av "vinster" i verksamheten så att det i princip ska vara icke-vinst-drivande kommunala bolag.

   Radera
 3. Ansöka om ett lån NU.
  Hej, Mitt namn är ILLUMINATI LÅN. Jag är en privat långivare som ger ut lån till privatpersoner och företag personer. Har du fått avslag av så många banker? Behöver du finansiering för att etablera din verksamhet, eller Behöver du akut finansiering för expansion av ditt företag? Eller behöver du ett personligt lån? Min lån varierar från personliga till företag lån. Min räntan är 3% och vår låneprocessen är mycket snabb också. Jag är mycket villig att göra alla dina ekonomiska problem ett minne blott. Om du är verkligen redo att bli löst dina ekonomiska problem, sök sedan längre och ansöka om ett lån idag. Om du är intresserad vänligen kontakta oss på denna e-postadress; illuminatiloanscompany@gmail.com

  SvaraRadera
 4. Hej,

  Letar du efter ett företag lån, personliga lån, bostadslån, auto
  lån, studielån, skuldkonsolidering lån, lån utan säkerhet, satsning
  kapitalet osv ... Eller har du vägrade ett lån från en bank eller någon finansiell
  institution för en eller flera reasons.You är på rätt plats för
  dina lån lösningar! Jag är en privat långivare, jag ger ut lån till
  företag och privatpersoner på en låg och prisvärd ränta på
  3% .Interest. Kontakta oss via e-post: berryloanscompany@gmail.com

  LÅNE ANSÖKNINGSBLANKETT.

  Ditt för- och efternamn:
  adress:
  land:
  State:
  Lånebelopp:
  kön:
  Lån Varaktighet:
  Telefonnummer:
  Fax:
  Månatlig Inkomst:
  Specifikt datum du behöver lånet:

  OBS: Detta behövs innan vi kan gå vidare med
  transaktionen av lånet okej.

  Hälsningar
  Herr Berry

  SvaraRadera
 5. Hej alla,

  Jag är en privat långivare, tillförlitlig, pålitlig långivare; Jag lånar till företag och privatpersoner med låg och överkomlig ränta på 2%. Om du har vägrats en bank eller finansinstitut till ytterligare en anledning till lånet. Letar du efter ett företagslån, personligt lån, hemlån, billån, studielån, skuldkonsolideringslån, osäkra lån och riskkapital? Du är rätt plats för dina lånlösningar Om du är intresserad av ett lånbjudande, kontakta oss via e-post (divineloanfirm622@gmail.com)
  Hälsningar,

  Gudomlig.

  SvaraRadera
 6. Annons från BURTON LOAN FIRM ett lånefinansieringsföretag som erbjuder lån till en räntesats så låg som 3% per år vilket är riktigt prisvärt av någon. Vilken typ av lån behöver du? Personligt lån? Eller företagslån? Lånebelopp från € 2 000,00 till € 100 000 000,00 Kontakta oss via e-post burtonpaulloanfirm@yahoo.com eller Via följande.

  Telefon: +1 201-620-2434
  E-post: burtonpaulloanfirm@yahoo.com
  Webbsida: www.burtonpaulloanfirm.wix.com/loan
  Facebook-sida: https://www.facebook.com/burtonloanfirm/

  SvaraRadera
 7. Är du affärsman eller kvinna? Har du något ekonomiskt ögonblick eller behöver du pengar för att starta ditt företag? Behöver du ett lån för att betala en skuld eller köpa ett hus eller en bil? Ett 3% lån erbjudande gäller om du behöver ett lån så att vi kan fortsätta med e-postadressen: elenanino0007@gmail.com

  SvaraRadera
 8. har du alla typer av ekonomiska problem? behöver du ett lån att betala av
  fordringar? är du i en ekonomisk kris? lita på oss att behandla alla typer av
  lån, maila oss direkt med vår email elvismorganfinance@gmail.com. se
  Nedan. Vi är registrerade och
  auktoriserat företag att utfärda ett lån på 2%, med en längd på minst 6
  månader och en maximal varaktighet på 30 år.
  Vi ger lån till ett minimum 2000 till högst 100 miljoner.
  erbjuda olika tjänster nedan *
  Personliga lån (Säkra och osäkrade)
  * Business Loans (Secure and Unsecured)
  * Renovering
  * Auto lån
  * Äktenskapslån
  * Lån hälsa, etc.
  Så .. om du är intresserad, vänligen kom tillbaka till oss via vår email
  elvismorganfinance@gmail.com
  eller skriv oss +12133283772
  och du får ett lån så snart som möjligt

  SvaraRadera
 9. Lån erbjudande för alla med 2% ränta


  Om du behöver ekonomisk hjälp, tveka inte att kontakta oss. Du kan få ett lån i intervallet mellan 50.000 kr och 10.000.000 kr på mycket gynnsamma villkor i all laglighet och tillförlitlighet. För mer information om finansieringsarrangemang, kontakta oss via e-post. E-mail: infoslaina@gmail.com

  SvaraRadera
 10. behöver du ett lån? Har du letat efter var du ska få ett lån? Har du försökt få någon form av lån? Ansök nu nu på? (carlosellisonfinance@outlook.com) om du vill få ett billigt lån. Lånet erbjuds här till en mycket låg ränta på 2%. Kontakta oss nu om du är intresserad.

  SvaraRadera
 11. Behöver du en lån om det gäller nu.

  Vi erbjuder lån och finansiella tjänster av alla slag. Vårt lån varierar från företag till personliga lån eller långa eller korta villkor med gynnsamma räntor (2%). Vår låneprocess är väldigt snabb och pålitlig med garantier. För mer information om våra tjänster, besök oss på vår email; ( Luiscarlosfinance@outlook.com ) snälla låt oss veta hur mycket lån du behöver och vill ha lånets varaktighet. Vi hoppas att höra från dig. Du kan skicka ett meddelande till e-postadressen nedan. Luiscarlosfinance@outlook.com

  OBS! Alla e-postmeddelanden ska skickas till: Luiscarlosfinance@outlook.com

  SvaraRadera
 12. Behöver du ett äkta lån?
  Vill du betala dina räkningar?
  Behöver du personligt lån?
  Har du behov av någon form av lån?
  Behöver du företagslån?

  Vill du vara ekonomiskt stabil? email: Larryellisonfinance@gmail.com

  Fyll i ansökningsblanketten.
  1) Fullständigt namn:
  2) Land:
  3) Belopp som behövs:
  4) Lånets längd:
  5) Telefonnummer:

  E-post: Larryellisonfinance@gmail.com

  SvaraRadera
 13. Behöver du en lån om det gäller nu.

  Vi erbjuder lån och finansiella tjänster av alla slag. Vårt lån varierar från företag till personliga lån eller långa eller korta villkor med gynnsamma räntor (2%). Vår låneprocess är väldigt snabb och pålitlig med garantier. För mer information om våra tjänster, besök oss på vår email; ( Luiscarlosfinance@outlook.com ) snälla låt oss veta hur mycket lån du behöver och vill ha lånets varaktighet. Vi hoppas att höra från dig. Du kan skicka ett meddelande till e-postadressen nedan. Luiscarlosfinance@outlook.com

  OBS! Alla e-postmeddelanden ska skickas till: Luiscarlosfinance@outlook.com

  SvaraRadera
 14. Behöver du en lån om det gäller nu.

  Vi erbjuder lån och finansiella tjänster av alla slag. Vårt lån varierar från företag till personliga lån eller långa eller korta villkor med gynnsamma räntor (2%). Vår låneprocess är väldigt snabb och pålitlig med garantier. För mer information om våra tjänster, besök oss på vår email; ( Luiscarlosfinance@outlook.com ) snälla låt oss veta hur mycket lån du behöver och vill ha lånets varaktighet. Vi hoppas att höra från dig. Du kan skicka ett meddelande till e-postadressen nedan. Luiscarlosfinance@outlook.com

  OBS! Alla e-postmeddelanden ska skickas till: Luiscarlosfinance@outlook.com

  SvaraRadera
 15. Jag är Alexander Alexis, en privat penninggivare och företagsfinansiering för fastigheter och alla typer av företagsfinansiering. Jag erbjuder också lån till privatpersoner, företag och enheter. av 3% per annullering Pris för årlig och 0,5% per annullering månadsbas, lånevillkor determinant. kontakta oss för mer information
  Du kan kontakta vår e-post: avantcreditfinancials@gmail.com

  whatsapp +1 409 600 9050

  Hälsningar.
  Alexander Alexis

  brådskande lån erbjudande

  SvaraRadera
 16. Behöver du en lån om det gäller nu.

  Vi erbjuder lån och finansiella tjänster av alla slag. Vårt lån varierar från företag till personliga lån eller långa eller korta villkor med gynnsamt intresse priser (2%). Vår låneprocess är väldigt snabb och pålitlig med garantier. För mer information om våra tjänster, besök oss på vår email; { luiscarlosfinance@outlook.com } snälla låt oss veta hur mycket lån du behöver och vill ha lånets varaktighet. Vi hoppas att höra från dig. Du kan skicka ett meddelande till e-postadressen nedan. luiscarlosfinance@outlook.com

  OBS! Alla e-postmeddelanden ska skickas till: luiscarlosfinance@outlook.com

  SvaraRadera
 17. i need a business loan urgently in sweden 100000 kr, 50000 kr post comment  Do You Need A Loan To Pay Off Your Bills Asap, If Yes Do Contact Us For More Information Via Email: robertyrfinance@gmail.com or WhatsApp us on: +1-(365)-300-3916  We help both the old and young with our financial offer with structured and customized facilities to satisfy our costumers need. So if you are interested in our financial help, contact us for more information via email: robertyrfinance@gmail.com or WhatsApp us on: +1-(365)-300-3916


  loan

  SvaraRadera
 18. Behöver du ett lån för att starta affärer eller betala dina räkningar och en företagsfinansiering för fastigheter och alla typer av företagsfinansiering. ( creditplusfinance11@gmail.com eller Whatsapp +16234044993 ) Vi erbjuder även lån till privatpersoner, företag och företag till 3% ränta. Vi ger ut lån till seriösa personer som är intresserade av lån om de är intresserade, kontakta detta email: Creditplusfinance11@gmail.com eller Whatsapp +16234044993

  SvaraRadera
 19. Kära lån sökare

  Är du några ekonomiska svårigheter? Vill du starta ditt eget företag? Detta lånebolag grundades av en mänsklig rättighetsorganisation över hela världen vars enda syfte var att hjälpa de fattiga och människor som upplever ekonomiska svårigheter. Om du vill ansöka om ett lån, vänligen återvänd till oss med detaljerna via e-post. E-post: {emilianotrustfunding@linuxmail.org} eller {emilianotrustfundings@gmail.com)

  Namn:
  Lånebelopp:
  Lånets längd:
  Telefon nummer:

  SvaraRadera