En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

torsdag 24 maj 2012

Hur ärliga är svenskarna?

66.427 personer har gjort testet:

Jag har tagit bort mina svar, men samtidigt tyckte jag att det var intressant se hur många som svarat på de olika alternativen, så här är den anonymiserade svarsraden för 66.427 svenskars svar över 10 frågor kring ärlighet. Testet finns här: http://www.expressen.se/halsa/du-hittar-pengar-pa-gatan-tar-du-dem-/

Sammanfattningsvis så tar svenskarna pengarna om de hittar dem på gatan eller om de fått för mycket växel tillbaka, de använder olagliga dataprogram och tar pennor från jobbet. Men de tränger sig inte i kön, och de står ej på handikapp-platser. De kör heller inte onyktra.

FRÅGASVARSALTERNATIV
1. Du hittar en plånbok med 500 kronor på gatan. Lämnar du in den på polisstationen?
Ja.70%
Nej.29%
2. Parkeringen utanför varuhuset är full med bilar - utom parkeringsplatserna för handikappade. Du ska köpa en enda sak och det kommer inte att ta mer än tio minuter. Skulle du ställa dig på en handikapplats?
Ja.18%
Nej.80%
3. När du kommer ut från stormarknaden upptäcker du att kassörskan har gett dig för mycket tillbaka. Lämnar du tillbaka pengarna?
Ja.23%
Nej.76%
4. Du har druckit för mycket på en fest och misstänker att din promillehalt ligger över gränsen för rattonykterhet. Skulle du ändå försöka köra hem?
Ja.5%
Nej.93%
5. Du har bråttom till jobbet och hinner inte köpa någon biljett innan du går ombord på tåget. Nästa tåg går om 20 minuter. Chansen är stor att du inte åker fast. Skulle du ta risken?
Ja.53%
Nej.46%
6. Handdukarna på hotellet är snygga. Stoppar du en i resväskan och tar den med dig?
Ja.26%
Nej.73%
7. Du behöver kuvert och pennor för privat bruk. Skulle du ta hem dem från förrådet på jobbet?
Ja.64%
Nej.34%
8. Du ser din väns partner hand i hand med någon annan. Berättar du det för din vän?
Ja.60%
Nej.38%
9. Du är på väg hem i bilen klockan nio på kvällen och motorvägen är nästan tom. Skulle du kunna tänka dig att överskrida hastighetsbegränsningen med 30 kilometer i timmen för att komma hem snabbare?
Ja.63%
Nej.36%
10. Det ösregnar och du står i en kö och väntar på bussen. När den anländer inser du att du inte kommer att få plats om du inte tränger dig före i kön. Gör du det?
Ja.30%
Nej.68%
11. En god vän erbjuder dig en olaglig kopia av ett dataprogram helt gratis. Skulle du ta emot programmet och installera det i din dator?
Ja.79%
Nej.19%
12. En vän tipsar dig om ett sätt att göra fiktiva skatteavdrag i deklarationen. Du kommer troligtvis inte att bli avslöjad. Skulle du göra det?
Ja.30%
Nej.                            69%

2 kommentarer:

 1. Det vore roligt att se den där regionalt uppdelad. Vad är "svensk"? Nu pratar jag inte om inflyttade invånare från andra delar av världen i första hand, utan hur homogen är den befolkning som är födda i landet egentligen?

  Jag brukar reagera starkt mot beteckningen "norrlänning" eftersom jag som västerbottning inte har särskilt mycket gemensamt med en jämte eller en hälsing. Ingen buntar ju ihop folk söder om Dalälven som "sörlänning".

  Tippar att resultaten varierar över landet i en sån där survey, fast.. det får vi väl aldrig veta då.

  /Tompan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det statistiska underlaget kan man alltid fundera över, hur är genomsnitts läsaren på Expressen? Ålder osv. Eller även om de läser tidningen, vilka är det som hamnar på test-sidorna och gör dessa test? osv. Så det är ju inte representativt urval på det sättet. Det är även som du säger kanske inte en jämn fördelning över landet. Man kan undra, är det mest unga människor i storstadsregionerna som läser Expressen osv. Men att så högt antal ändå som 93% inte kör onyktra är ju en fantastisk siffra bland så många svarande oavsett vilken grupp de kanske representerar. Särskilt som i andra länder tillåter man ju att folk kör bil efter att de druckit mer än man tillåter i promille i Sverige. Därför är det ju roligt att se att denna "norm" fortfarande får leva kvar så starkt i det svenska samhället. Ovetenskaplig undersökning eller ej. :)

   Radera