En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

onsdag 2 maj 2012

Euron och Dollarns kommande kollaps..

US-Dollarn sjunger på sin sista vers och kommer att kollapsa, med marknaden för de amerikanska statsobligationerna. Federal Reserve (Fed) trycker in pengar i systemet men kan inte hålla upp systemet länge till då det har börjat närma sig ohållbara nivåer.

Det enda skälet till att USA ens kan betala räntorna på sina skulder är att öka skulden med samma summa, genom att Fed skapar mer skuld och köper statsobligationer som ingen annan vill ha. De håller därmed ned räntorna artificiellt. 

Centralbankschefen Ben Bernanke har hittils hunnit lansera två kvantitativa lättnadspaket sedan krisen slog till, kallade QE1 och QE2. Och fram till i juli snurrar Operation Twist, vars syfte är att stuva om i ränteportföljen och styra om innehavet mot mer långfristiga papper för att pressa långräntan och höja tillväxten. http://blog.svd.se/wallstreet/2012/05/02/kollaps-att-vanta-for-dollarn/

Ratingfirman Fitch som i samarbete med Oxford Economics visar hur kraftfulla de penningpolitiska åtgärderna har varit sedan recessionen tog slut i juni 2009. Enligt uppgifterna hjälpte åtgärderna till att stötta BNP-tillväxten med 3,0 procent 2010 och 1,7 procent 2011. Utan dem skulle USA alltså ha fortsatt vara i recession, dock är ju detta konstgjord andning och systemet tar inte fart på egen hand och kommer att störta i samma ögonblick som man slutar skjuta till mer lättnader i systemet.

"We are humble because we are aware of the great monetary forces at work and will do all we can to triumph over them. Thank you. I am Ben Bernanke." 
http://thedailybell.com/3846/The-Velocity-of-Money-Is-Coming-Along-With-Big-Price-Inflation

Antagligen inser även Ben Bernanke att de inte kommer att kunna styra utvecklingen så mycket längre till så att nu är det dags att vara blygsam och påstå att finanserna har sin egen vilja, fast det egentligen handlar om hur centralbankerna har styrt politiken. Pengarna eller krediterna i systemet har på sista tiden börjat stanna upp. De cirkulerar inte längre som förut, man har då tryckt in ännu mer kvantitativa lättnader i systemet. Utan tanke på risken som ändå finns att om krediterna i större utsträckning skulle nå real ekonomin så skulle de orsaka inflation eller till och med hyperinflation.

Bernanke har tidigare sagt att deras främsta mål varit att undvika några av de problem som Japan har. "Med detta sagt", säger Bernanke "så är det alltid bättre att vara ödmjuk och undvika att vara alltför säker, och fortsätta att upprätthålla en stark penningpolitik med tillräckligt stöd för att se till att ekonomin fortsätter återhämta sig och återgår till en mer normal situation . "

Det vill säga, så betyder detta att deflationen har blivit slagen men det är  i linje med vad Bernanke har argumenterat tidigare: att en av de största misstagen under den stora depressionen var att strama åt penningpolitiken för tidigt. Anledningen är densamma i nuläget menar man: ta foten från gaspedalen för tidigt och ekonomin kan falla tillbaka ner. Denna gång har dock inte ekonomin tagit fart trots alla konstgjorda försök. Det betyder att man inte kommer att ha medel att återbetala alla de skulder man dragit på sig.


Även i Europa råder en liknande situation. På grund av att man inte tillåtit konkursande länder och banker att ta förlusten av krediter i systemet, så har man istället blåst upp bubblan till en ännu större storlek. Kurvorna som visar hur mycket krediter som skapats i systemet pekar sedan en tid rakt uppåt och rör sig lodrätt uppåt. Det finns inget sätt att komma ifatt en kurva som pekar så, och det innebär att till slut kommer den att falla tillbaka och krascha. Världsekonomin är ju dessutom så sammanlänkad att man får räkna med följdeffekter på övriga marknader, banker kommer riva ned varandra i en liknande domino-effekt.

När kommer detta att ske? frågar sig alla. Det kan vara om några månader, ett år, eller om några år beroende på hur länge de lyckas med sin konstgjorda andning. De flesta är dock överens om att det inte kan vara länge, beroende på hur allvarlig situationen är och hur snabbt den förvärras i både USA och Euro-området.

2 kommentarer: