En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

måndag 28 maj 2012

Grekerna slutar betala skatt. Dow Jones har sin sämsta börsmånad på 110 år och det är bara början...

Grekerna slutar betala in skatt, inför utsikterna att staten ändå skall gå i konkurs snart. Det blir mer och mer tydligt eftersom man inte längre får kvitton när man handlar av försäljarna. 
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/opinionsframgang-for-grekisk-hoger_7235713.svd

Zerohedge rapporterar exempelvis att skuld/BNP ration nu motsvarar att skulden är 421,7%  av BNP, medan trojkan mer är intresserade av att med alla sina kollektiva åtgärder, lyckas skriva ned skulden till ca. 120% så att processen kan börja om igen. Detta skulle dock inte lösa något, så frågan är när, inte om, Grekland kommer gå i konkurs. http://www.zerohedge.com/news/were-not-wonderland-anymore-alice-and-true-greek-debtgdp-ratio-4217

Men med handen på hjärtat, vilka skulle betala in skatt då staten snart är ett minne blott. Statens försäkringar värdelösa, vad gäller pensionsåtaganden och eventuella hälso eller sjukvårds försäkringar. Med tryggheten som gick upp i rök. Skulle man inte i det läget försöka spara det lilla man hade, för att då efter staten faller bli tvungen att ta hand om sig själv och sina närstående? Kanske har man gamla och sjuka släktingar som snart står helt utan försörjning.

Förhoppningen som till viss del fortfarande finns i Europa, att marknaden skall vända och tillväxten ta fart, är verklös det är bara att titta på börsmarknaden där till exempel Dow Jones nu har haft sin sämsta månad på nästan 110 år. Med endast 4 dagar i maj som börsen gått plus hittils.
http://blog.svd.se/wallstreet/2012/05/28/dow-jones-mot-samsta-manaden-sedan-1903/


När en lång period av där marknaden varit bullish, kommer till sitt slut, så följer även en lång period av bearish market. Grönt är Bull och Rött är Bear på den här bilden. Den visar de senaste 105 åren på DJ.

Tjur marknader springer till slut ifrån sig själva. I slutet av en sådan period så når de överdrifter som de har svårt att återhämta sig ifrån. När en lång Bull period är över så tar det därför ganska länge innan nästa börjar. En del av orsaken i detta har ett samband med destruktion av kapital vid kraschen, samt att mycket har att göra med den psykiska skada som investerare får innan de vågar lita på marknaden igen. Det är nåstan så att det måste komma en ny generation, innan en ny tillväxtfas kan börja igen. http://bigpicture.typepad.com/comments/2005/12/100_year_bull_b.html

Idag har börsen stängt på grund av Memorial Day, och vi får sedan se om börsen lyckas göra en sista dödsryckning eller om den ska sluta på det här kommande rekordet. Men oavsett så är den här gången en längre period av fallande marknad att vänta. Kanske får vi se ett rekord även där. Därför att denna gång kan ingen ny tillväxtfas komma förrän vi dessutom löst problemen kring Peak Oil och energikrisen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar