En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

onsdag 2 maj 2012

Världsekonomin saktar in..

Jim o' Niell uttalade sig i Business Insider: "Det finns vissa indikatorer som helt enkelt är mer kraftfulla i sin tillförlitlighet än andra, då deras förutsägbarhet gäller situationen i områden som är även utanför deras egna." Enligt Jim's mening är de viktigaste indikatorerna just nu: koreanska handelsuppgifter, amerikanska jobb sökningar, USA ISM rapporten och dess nya order och lager status för euroområdets verksamheter och hushållsenkäter, särskilt det tyska IFO.
http://www.businessinsider.com/jim-oneill-reliable-economic-indicators-2012-3
(Jim o' Niell är är ordförande i Goldman Sachs Asset Management.)

Jag tänkte därför titta på de här siffrorna när de senare presenteras. Under tiden ser man ändå att på global nivå så saktar världsekonomin in nu.

Storbritannien ser man en kraftigt minskad efterfrågan på exportverksamhet - det brantaste fallet sedan maj 2009 - till följd av svagare efterfrågan från fastlandet Europa, USA och Östasien. Det fanns också rapporter om tuffa marknadsvillkor och stark konkurrens.
http://www.businessinsider.com/uk-pmi-falls-export-orders-tank-2012-5

Samma sak på andra sidan Atlanden, exempelvis Chicago visade samma fall i sin PMI.
http://www.businessinsider.com/air-got-let-out-of-the-balloon-2012-4

I en sammanställning av undersökning hos marknadsstatus hos olika tillverkningsföretag i Dallas regionen, visade det sig att situationen verkligen ser illa ut. Industrikonjunkturen minskade i sydväst, detta visar nya data ur Federal Reserve Bank of Dallas. Se siffror här:
http://www.businessinsider.com/dallas-fed-2012-4
Det allmänna konjunkturlägets index sjönk till -3,4 från 10,8 en månad tidigare, vilket tyder på hur snabbt man nu ser stora försämrade förhållanden i regionen. Styrelserna rapporterade att de såg tillverkningen nu nå ett lägre resultat, både gällande sysselsättning, nya order samt att produktion faller över hela skalan.

Syd Korea föll exporten -4.7% under april men Kina har fortfarande en stark efterfrågan. De har sjunkit marginellt utifrån det som var förväntat, men de går fortfarande starkt.
http://www.businessinsider.com/april-chinese-pmi-2012-4

Amerikansk arbetslöshet ökar, men egentligen inte så snabbt som man skulle kunna tro. En tanke är att de som varit arbetssökande länge, men märker att de inte får arbete faller bort ifrån statistiken för att de helt enkelt ger upp. http://di.se/Artiklar/2012/5/2/266194/USA-SYSSELSATTNING-119000-I-APRIL-ENLIGT-ADP/

Då världsekonomin saktar in, kan man ej lägga sin förhoppning liksom västvärldens länder har gjort när de tänkt att tillväxten ska kunna rädda dem från deras stora ekonomiska skuldberg. De kommer uppenbarligen inte att få den tillväxt som de väntat på. Det betyder att de inte kan rädda sina valutor exempelvis dollarn och euron. Det betyder även att båten tar in vatten och håller på att sjunka. Ta därför och gör era förberedelser nu. Följ upplysta skyltar märkta "Nödutgång".

Exempelvis: Gå ur skuldpositioner, bygg upp en buffert, amortera mer, skydda era tillgångar ifrån finansiell kollaps och finansiell kris. Sprid era risker och flytta pensionspengar ut från finansmarknaderna och in i placeringar med mindre risk räntor mm. Så att ni minskar exponeringen gentemot marknaden. Cash is king. Likviditet. Men bara om man samtidigt spridit riskerna så att man inte tappar alla sina tillgångar om fiat-valutan plötsligt faller i värde. Reala tillgångar kan vara ett sätt att skydda sina tillgångar genom att ha omsatt en del av pengarna i något som har ett reellt värde.

I korta ordalag: Få panik nu, så slipper ni trängas med de andra som får panik senare. Det blir trångt i utgången.;)

2 kommentarer: