En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

onsdag 30 maj 2012

Bank of England förbereder sig för eurokollaps...

Banken gör nu planer för hur de kan mildra effekterna av att Grekland eller att andra länder lämnar den gemensamma valutan. Chefen för IMF föreslog förra veckan att brittiska räntor kan behöva skäras till noll om det ekonomiska läget försämras. Banken har redan genomfört ett program med kvantitativa lättnader, till ett värde av £ 325 miljarder, men detta kan alltså behöva utökas. 
http://www.telegraph.co.uk/finance/financialcrisis/9296628/Bank-of-England-prepares-plans-for-euro-collapse.html


Det finns växande spekulationer om att Grekland kan komma att tvingas ut euron efter nya val nästa månad, om en koalitionsregering inte kan bildas som kommer att stödja åtstramningsåtgärderna.

I Storbritannien har ministrar redan omfattande beredskapsplanering för att förbereda för en eventuell upplösning av euron. Detta sträcker sig från att be bankerna att de försäkrar sina innehav i Grekland samt att man nu överväger nya gränskontroller för att förhindra en våg av invandring från de europeiska krisländerna.

En upplösning av euroområdet kan utlösa en djup lågkonjunktur jämförbar med den som orsakades av bankkrisen. Man konstaterar även att dessa inhemska åtgärder sina begränsningar. Det är fortfarande så att de viktigaste politiska beslut som påverkar den brittiska ekonomin, tas i andra delar av kontinenten. Rädslan för den dåliga ekonomin påverkar redan tillväxten av brittisk verksamhet, investeringar och produktivitet i området.

Igår meddelade den grekiska regeringen att ytterligare € 18 miljarder euro (£ 14400000000) behövs för finansiering av landets belägrade banker. Den spanska regeringen fortsatte även med sina upprepade påståenden om att de inte behöver en internationell bail-out, trots att detta nu betraktas som oundviklig av de flesta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar