En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

söndag 7 juli 2013

Ansiktsförlamning, Bells Pares...

Ansiktsförlamning eller facialispares, nedsättning eller avsaknad av muskelaktiviteten i ena eller båda ansiktshalvorna till följd av en neurologisk skada eller nedsättning. Förlamningen är vanligen enkelsidig och drabbar den s.k. mimiska muskulaturen. Den kan vara central eller perifer.

Den här veckan är jag alltså bokstavligt talad förlamad. Det landade i mitt ansikte. Första dagen var det bilateralt och satt på båda sidorna ansiktet. Men mot kvällen släppte det på höger sida och nu har jag "bara" en partiell förlamning på min vänstra sida i ansiktet.


På bilden kan man se hur nerverna går över ansiktet. Vid Bells pares är den ofta påverkad innan den delar upp sig och sprider sig över ansiktet.

När man ser någon med ett ansikte som de inte kan styra är det lätt att bli skrämd och tänka stroke. Naturligtvis ska man alltid ta kontakt med vårdgivare för att få rätt hjälp. De kommer då att fråga en frågor för att utesluta att det är en stroke. Genom att vid stroke är det ofta nedre sidan av ena ansiktet som har drabbats. Detta beror då på en blödning i hjärnan på motsatt sida. Då hänger mungipan och ungefär halva ansiktet på ena sidan brukar vara påverkat.

Vid Bells Pares kan man heller inte rynka pannan, blinka och stänga ögat på den sidan och man kan även ha viss funktion så att ansiktet inte "hänger" men att man inte kan grimasera som vanligt. Bells Pares står för ca. 75% av alla fall av ansiktsförlamning så det är relativt vanligt att det är den här ofarligare varianten av ansiktsförlamning. Det är alltså lätt att skilja på central och perifer facialispares (så länge den är enkelsidig). Man ber den drabbade rynka pannan eller lyfta på ögonbrynen: Kan pannan höjas är skadan central, medan skadan är perifer om denna funktion är drabbad. Den gren av facialis-nerven som går till pannan blir nämligen helt kompenserad av andra ansiktshalvans nerv vid central facialispares.

Vid istället en central facialispares finns skadan i hjärnhalvan motsatt förlamningen. Skadan kan till exempel bero på stroke eller trauma. Här är det bråttom till att komma under vård.

Vid perifer facialispares har själva ansiktsnerven, nervus facialis, blivit påverkad, antingen i sin kärna i hjärnstammen eller utåt ansiktet till. Det senare sker vid Bells pares men kan också orsakas av till exempel borrelia, varicella zoster virus (som förkortas med vzv och som också orsakar bältros) eller herpesvirus. Skadan sitter på samma sida av huvudet som förlamningen gör. Hos sjukvården kan de ta virus och bakterieprover för att utesluta eventuell inflammation i kroppen.


På bilden: nerverna och musklerna i ansiktet. http://www.bellspalsy.ws/muscleimage.htm

Vid perifer facialispares där ansiktsnerven har påverkats utåt ansiktet till och då det inte går att hitta någon egentlig orsak till paresen benämns den Bells pares. Den drabbar i regel ena sidan av ansiktet och är den vanligaste varianten av ansiktsförlamning. Dock brukar patienten ha haft en virusinfektion innan själva förlamningen.  Hos sjukvården kommer de att försöka gradera hur allvarligt ansiktsnervens förlamning är påverkad. Man använder något som kallas Sunnybrook graderingsskalan: http://sunnybrook.ca/uploads/FacialGradingSystem.pdf

Svårigheten är partiell eller total, vid en total ansiktsförlamning hänger sidan av ansiktet helt, medan partiell så har man kvar en viss funktion. Vid en total pares om man kommer under läkarvård inom 10 dagar ges kortisontabletter under 10 dagar framåt. Detta är en steroid som omvandlas till ett hormon som kroppen redan har i kroppen, men nu får en boost av. Det verkar bland annat inflammationshämmande. 80% av alla drabbade kommer dock att återhämta sig, men risken är större att man inte läker rätt om man har en total pares.

En total pares löper 40-50% en risk att defektläka. Läkningen kan ta upp emot 3-4 månader. Partiella pareser har en mycket gynnsammare prognos. Risken för defektläkning är endast några få procent. Vid en partiell pares bör läkningen ha skett inom 2 månader. Gynnsamt är också om tex. smak som ofta blir påverkad i inledningsskedet återkommer inom 5-7 dagar. För mig återkom smaken redan dag 3, så jag känner mig positiv över detta.

Man skyddar sitt öga med att ha tonade glasögon tättslutande nära ögat så man håller undan skräp och vind, samt retande ljus. Man använder ögondroppar med saltlösning och droppar minst 6-8 gånger/dag, skyddande gel på natten. Om ögat är mycket irriterat bör man tejpa igen det "dåliga" ögat. För mig så kunde jag inte blinka på hela den första dagen, men nu kan jag blinka och stänga ögat om jag anstränger mig. Att skydda ögat är det viktigaste och tror man att ögat håller på att bli skadat ska man ta kontakt med sjukvården igen som kan remittera till ögonläkare. Man kan få sår eller skador på hornhinnan av att ögat riskerar torka ut. 

Dålig prognos har man vid total pares och ålder mer än 60 år. Samt om man har diabetes eller andra medicinska tillstånd som skulle verka negativt för läkning. Eftersom jag bara är 33 år och jag har en partiell förlamning bör alltså min prognos vara god.

Sjukdom kan komma snabbt, och det finns inget sätt att förebygga eller förhindra Bells Pares i dagsläget. Man tar mycket för givet i livet, som att man ska kunna blinka med sina ögon eller röra på ansiktet. Första dagen hade jag mycket problem med att blinka, äta, dricka och prata. Nu har jag semester och kan försöka återhämta mig i godan ro. Det hindrar mig dock inte från att ta med min 6 åring ut på äventyr och utflykter. Men som vanligt vid sjukdomar får man lyssna på sin kropps signaler. 

Hoppas att ni alla kan njuta av sommaren de dagar som är fina och att ni behåller hälsan!

4 kommentarer:

 1. Oj, Hoppas att du blir återställd och frisk.
  Classe

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar. :) ...det hoppas jag med. Tur att man har semester så att ingen behöver se en i det här skicket, så kanske man är representabel när det är dags att gå och jobba igen. 8)

   Radera
 2. Please read MY HERPES CURE. hello Everyone, I'm from Florida USA. I want to share my testimony to the public about how this great man named Dr Mohammed cures my herpes. I have been a HERPES patient for over a year and two months and I have had pain in time until I came across this lady when I traveled to Holland for an interview that happened to be a herpes patient, I explained everything to her and her told me there is this great doctor who helps her to cure her herpes and she gave me her email address that I would contact and I did as she instructed. And Dr. told me how much you would buy herpes plant medicine and how I'll get it, which I did. and he sends me herbal medicine via UPS COURIER SERVICE and I use it according to his instruction And, to my greatest surprise, I took herpes herbal medicine for just 2 weeks and see, I went for a herpes test because, to my greatest surprise for the Doctor, I confirmed for free to herpes and said I no longer have herpes in my system and so far I have never felt any pains or herpes symptoms so I said I have to testify about this human goodness to the public if you are there surfing from this herpes problem or someone lethal disease or other illness, cancer, kidney problems, HIV or any bad illness that I will advise you to contact him on his working email:
  (herbalcure12@gmail.com) chat or call whatsapp +2349036036397 and I assure you he will help you just as he did to me okay

  SvaraRadera
 3. Var vänlig och läs MIN HERPES CURE. hej Alla, jag är från Florida USA. Jag vill dela mitt vittnesbörd till allmänheten om hur denna stora man som heter Dr Mohammed botar min herpes. Jag har varit en HERPES patient i över ett år och två månader och jag har haft ont i tiden tills jag kom över den här damen när jag reste till Holland för en intervju som råkar ha varit en herpes patient, jag förklarade allt för henne och hon berättade för mig att det finns denna stora doktor som hjälper henne att bota hennes herpes och hon gav mig sin e-postadress för att jag skulle kontakta och jag gjorde som hon instruerade. Och Dr berättade för mig hur mycket man skulle köpa herpesväxtmedicinen och hur jag kommer att få det, vilket jag gjorde. och han skickar mig växtbaserad medicin via UPS COURIER SERVICE och jag använder den enligt hans instruktion Och till min största överraskning att jag tog Herpes urtemedicin i bara 2 veckor och se, jag gick för ett herpesprov, för till min största överraskning för Doktorn bekräftade mig gratis till herpes och sa att jag inte längre har herpes i mitt system och hittills har jag aldrig känt några smärtor eller herpes symptom, så jag sa att jag måste vittna om den här människans godhet för allmänheten om du är där surfar från detta Herpes problem eller någon dödlig sjukdom eller annan sjukdom, cancer, njureproblem, hiv eller någon dålig sjukdom för att jag kommer att rådgöra med dig att kontakta honom på hans fungerande email:
  (herbalcure12@gmail.com) chatta eller ringde whatsapp +2349036036397 och jag försäkrar dig att han kommer att hjälpa dig precis som han gjorde för mig okej

  SvaraRadera