En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

söndag 22 april 2012

USA, tappar sin makt i världen gentemot Ryssland och Kina..

Den makt som skulle dominera Eurasien skulle kontrollera två av världens tre mest avancerade och ekonomiskt produktiva områden. Enbart en blick på kartan visar också att kontrollen över Eurasien nästan automatiskt innebär Afrikas underordning, vilket gör det västra halvklotet och Oceanien (Australien) geopolitiskt perifert till världens centrala kontinent.

Cirka 75 procent av världens befolkning lever i Eurasien, och de flesta av världens fysiska rikedomar finns också här, både i sina företag och under marken. Eurasien står även för cirka tre fjärdedelar av världens kända energiresurser. Med Eurasien som förenar sig kring Ryssland och Kina (exemplifierat av sitt gemensamma veto mot Syrien) så verkar det som att USA - avskalad på globaliseringen av den produktiva basen, och således beroende av eurasiska resurser och tillverkning - är på väg att förlora sin enorma gratis lunch de har haft sedan 1970-talet. 

Det amerikanska påtryckandet för att tvinga på sin vilja över eurasiska befogenheter blir mindre och mindre lönsamt. Amerika är inte bara djupt i skuld till sina fiender, men skulle alltså också finna sig allvarligt skadad av ett framtida handels-krig.

En förnuftig amerikansk plan för att gå framåt skulle vara att erkänna dessa frågor, och  att utveckla medel och infrastruktur för att avsluta USA: s förväntningar på den "fria lunchen" - särskilt genom återskapande av amerikansk tillverkningskapacitet och försörjningskedjor och att även skala tillbaka USA: s roll som global världspolis. De lever för närvarande i en risksituation där deras valuta även är beroende av att inte asiatiska länder slutar använda dollar som reservvaluta. Denna process är redan påbörjad där andra länder överger dollarn som handelsbas.

Eftersom bankerna lånar ut pengar långt över deras nations inhemska produktiva bas så finns här en stor dold inflation. http://www.zerohedge.com/news/guest-post-truth-about-excess-reserves vilket kommer att börja visa sig inom kort när de nya länderna överger dollarn. Detta kommer även det bidra till att sänka USA som nation.

Dock är det nya maktblocket väldigt auktoritärt i sitt maktutövande inom sina egna länder och det är osäkert hur deras maktövertagande kommer att påverka världen i övrigt i internationella relationer.

Hur detta utvecklar sig är något vi får vänta och se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar