En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

tisdag 24 april 2012

Holländska regeringen avgick i spåren efter budgetkris..

Den holländska regeringen som kritiserat andra europeiska länder som inte lyckats hålla tillbaka sina budgetar, avgick på måndagen efter att ha misslyckats att enas om en plan för att få det egna underskottet i linje med EU: s regler. http://www.huffingtonpost.com/2012/04/23/dutch-government-resigns_n_1445615.html

Regeringens informationstjänst meddelade att drottning Beatrix hade accepterat avgången för premiärministern Mark Rutte och hans kabinett efter ett möte där Rutte sagt att samtalet kring ett nytt åtstramningspaket hade misslyckats under helgen. Rutte skulle förbereda parlamentet på tisdagen för att diskutera interimistiska åtgärder för att hålla de offentliga finanserna i ordning och schemalägga nya val. Inget datum för de nya valen har meddelats, men oppositionens lagstiftare krävde en omröstning så snart som möjligt.

Den nederländska regeringens kollaps kom en dag efter den första omgångens valseger i Frankrike med den socialistiska kandidaten Francois Hollande. Den ifrågasätter huruvida åtstramningspolitik som orsakar 'trauma' i länder som Grekland, Spanien och Portugal kan verkställas även i "kärnan" av europeiska länder såsom Frankrike - eller Nederländerna, ett av de få tillsammans med Tyskland för att hittils lyckats upprätthålla ett AAA kredit betyg.

Ruttes förhoppningar kring ett avtal för att minska budgetunderskottet under målet på EU: s 3 procent grusades på lördagen, då hans viktigaste politiska bundsförvant, Geert Wilders sade att en slavisk anslutning till EU: s regler var dumt och skulle skada holländska ekonomin. Denna uppfattning delades av vissa, såsom regeringens egen centrala planeringsbyrå, och motsatte sig av andra, till exempel Nederländska centralbankens ordförande Klaas Knot. "Vi vill inte vi pensionärer att lida till förmån för de diktatorer i Bryssel", lär Wilders ha sagt.
EU-kommissionären Neelie Kroes kallade Wilders en hycklare, eftersom Nederländerna tillsammans med Tyskland, hade varit en av de mest högljudda i  att kräva av Bryssel att fatta beslutet om 3 procent gräns för underskott.

Avkastningen på Holländska obligationer ökade med 0,11 på en procent högre än de var innan helgen. Nederländerna statsobligationer handlas nu runt 2,35 procent för 10-årigaskuld, cirka 0,6 procentenheter mer än Tyskland.

Kreditvärderingsinstitutet Fitch varnade förra veckan Nederländerna för att de riskerar att förlora sin AAA rating, beroende på resultatet av de budgetförhandlingar som misslyckades på lördagen. Centralbankens ordförande Knut har förutspått att de holländska räntorna kommer att öka med cirka 1 procent om landets rating sjunker, vilket gör en budgetreform avgörande för framtiden.

Detta är något som kommer att hända i fler länder i spåren på finanskrisen. I oroliga tider vill folk ofta ha en förändring. Detta är en global utmaning, om man inte lyckas reformera finanssystemet på ett trovärdigt sätt så destabiliseras de demokratiska politiska systemen.

Här valde regeringen själva att avgå, men i andra länder kan denna förändring komma att krävas av folket istället när de får se konsekvenserna av den förda politiken som lett fram till dagens finanskris. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar