En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

måndag 30 april 2012

Rethink, Reduce, Reuse, Recycle, Respect & Restore.

Rethink, Reduce, Reuse, Recycle, Respect & Restore handlar om ett koncept för att minska vår miljöpåverkan och (över) utnyttjandet av våra begränsade resurser.


Rethink:
Har den här varan något annat ytterligare användningsområde som jag inte tänkt på. Kan jag använda den till något annat? Innan du kastar bort något fundera en extra gång på om det inte är något som någon kan ha någon nytta av? Kan du bygga något annat av det här materialet?

Reduce:
Minska förpackningar och onödigt emballage. När du skall åka på utflykt, lämna alla onödiga förpackningar hemma så har du mindre skräp som du senare måste bära hem. Minska överblivna matrester. Köp inte mer än du tänker förbruka, detta minskar även hushållets kostnader. Se till att använda allt i förpackningen och kasta inte i onödan. Behöver du uppgradera din mobil så ofta som du gör? Eller andra elektriska produkter, har de verkligen använts så länge som möjligt? Genom att behålla dina tekniska saker som förmodligen är fullt fungerande behöver vi inte producera nya varor till kostnader på vår miljö, fullt lika ofta.

Reuse:
Återanvänd. Om inte du själv har nytta av den här soffan du inte längre har plats för. Lämna hela och fungerande saker till en återvinningsmarknad. Eller ring dem så kommer de ofta och hämtar dina hela saker, så slipper du själv frakta bort dem.

Recycle:
När saker är utnötta och du inte kan använda dem mer, då är det dags att återvinna dem. Sortera allt skräp noggrant och se till att saker hamnar i rätt återvinning för det materialet.

Respect & Restore:
Kasta aldrig något på marken. Varför skall vi stanna och städa upp det senare? Ta hand om vår närmiljö. Om du campat ute i naturen, byggt en eldstad och ett läger så skall du även släcka elden ordentligt när du är klar och har ni plockat ihop stenar så skall ni sprida era spår så att det inte efteråt skall synas att man varit där. Återställ naturen till hur det såg ut innan du och dina ligistkompisar kom dit och levde rövare!;) Elda aldrig sopor det bildar giftiga gaser. Ta med allt skräp hem som du orkade bära dit. Om du använde principen reduce så bör du ha tänkt över innan du åkte ut så att du inte tog med en massa onödigt emballage och förpackningar. Återställ i samma skick du hittade det.

Sluta överkonsumera, då behöver inte allt det du köpt i din överkonsumtion passera alla de här stadierna. Du sparar resurser avseende vår miljö, men även på din plånbok!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar