En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

torsdag 19 april 2012

Deklarera direkt..

Du har väl inte glömt att deklarera? Snart skall deklarationerna in. Att betala skatt är häftigt, och nu blir det snart ännu häftigare.

Den 2 maj ska över 7,5 miljoner deklarationer vara inlämnade. En av de stora förändringarna i årets deklaration är att det blivit ännu viktigare att anmäla bankkonto till Skatteverket . Den som får skattebäring under 2.000 kronor kommer inte att få ett utbetalningskort, i stället stannar pengarna på skattekontot.

Från och med 2013 ska du iallafall slippa rota i gamla papper när du ska deklarera. I stället ska du kunna deklarera direkt när du säljer dina aktier eller din bostad. http://di.se/Artiklar/2012/4/17/264549/Skatteverkets-nya-giv-deklarera-i-omgangar/

Jag tycker det är en genial idé, själv har jag vissa år tyckt att det varit en tung börda att deklarera, har man sålt hus, flyttat, sålt och köpt värdepapper i omgångar eller ägt en skogsfastighet med näringsverksamhet så vet man hur det är med alla avdrag, tillsynsresor, kvitton på inköp till rörelsen, räntefördelningar som skall räknas ut. 

Men att få börja göra klart vissa affärer direkt, och alltså rapportera in resultat direkt på avslutade affärer. Det är en otroligt positiv förbättring av ett tungrott skattesystem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar