En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

måndag 30 april 2012

Sköna maj välkommen..

Första maj är den klassiska dagen för arbetarrörelsen. Deras internationella högtidsdag som firas sedan 1890 på initiativ av Andra internationalen, bland annat till påminnelse av Haymarketmassakern 1886. http://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6rsta_maj

Arbetarrörelsens förstamaj-demonstrationer var från början tätt förknippat med kampen för åtta timmars arbetsdag. Idag har vi i det närmaste glömt bort detta. I maj 1886 höll en grupp lokala anarkister, bland andra August Spies, ett möte i Chicago där bland annat krav på åtta timmars arbete framfördes. I slutet av detta möte, som ägde rum på Haymarket Square, kastades en bomb mot polisen som öppnade eld mot demonstranterna, detta kom senare att omnämnas som Haymarketmassakern. Efter mötet greps ett antal av de organiserade arbetarnas ledare och flera av dessa fängslades eller avrättades. De tre som dömdts till fängelse benådades av guvernör John Peter Altgeld 1893, då han ansåg samtliga åtta ha dömts på otillräckliga grunder. Det har inte kunnat fastställas vem som kastade bomben. Till ”Chicagomartyrernas” minne och för att samordna kampen för åtta timmars arbetsdag internationellt utropade Andra internationalen två år senare 1 maj till den internationella generalstrejkens dag på den amerikanska delegationenens förslag.


Denna dag firas runt om i världen av olika vänsterorganisationer, partier, fackföreningar med demonstrationer och möten.

Sköna maj, välkommen även kallad "Majsång" skrevs av Johan Ludvig Runeberg och tonsattes av Lars Magnus Béen. Sången hör till valborgsmässofirandets traditionella sångnummer. Här framförd vid valborgsmässofirande i Umeå 2007. http://www.youtube.com/watch?v=gDIpdycJPig

I Sverige upplever jag att förstamajtågen har tunnats ut de senaste åren, trots att många är lediga ifrån sina arbeten just för möjligheten att kunna delta i demonstrationer och politisk kamp. Har vi verkligen inga mål som vi behöver sträva efter längre? Har vi det för bra? Med världen full av orättvisor hoppas jag att så många som möjligt tar och utnyttjar möjligheten att komma ned på våra torg i våra städer och stödja kampen mot ett jämlikare, rättvisare samhälle. För att inte tala om ekonomiska och sociala orättvisor och oro som stormar fram över Europa. Att kämpa för ett bättre, rättvisare samhälle är även ett vackert budskap att möta våren med som också blir en symbol för en ljusare, bättre framtid.

Vad tänker du själv? Har du tänkt gå i något första maj tåg det här året?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar