Den kritiserade premiepensionen i pensionssystemet ska ses över. Moderaterna, de tre övriga borgerliga regeringspartierna och Socialdemokraterna var de som drev igenom det nya systemet och premiepensionen på 1990-talet. De är nu överens om att premiepensionen måste ses över. En utredare, ännu inte utsedd, ska till i mars nästa år syna premiepensionen utifrån sådant som risker, utfall och rättvisa och den oöverskådliga mängden fonder.
Ett problem att fundera över är att premiepensionspengarna har växt så olika mycket beroende på hur människor valt att placera dem. De som varit aktiva och bytt fonder regelbundet har sett sina pensionspengar växa mycket mer än andra som inte valt alls eller bara valde en första gång, när premiepensionen infördes.
"Hur stora variationer ska man acceptera?" frågar sig socialförsäkringsminister Ulf Kristersson.http://di.se/Artiklar/2012/4/17/264578/Premiepensionen-ses-over/
Som jag tidigare skrev i detta blogginlägg, http://rymdiz.blogspot.se/2012/04/sitt-still-i-pensionsbaten.html visar jag på hur stor andel av de pensionssparande som gång på gång sett enorma förluster i sitt pensionsspar.
Det är alltså inte bra att lämna pengarna till sitt öde, eftersom fondförvaltarna gör mycket misstag och leker bort spararnas pengar. Detta är naturligtvis inte deras fel, utan en olycklig följd av att politikerna satt våra sparmedel i händerna på andra än de som äger dem. De flesta bryr sig mer om sina egna pengar än om andras pengar, följdaktligen är vi bättre på att ta hand om våra egna medel. Det finns även stora avgifter som fondförvaltarna tar ut som under årens lopp blir en stor slant som man kunde sparat själv om man själv fått vara ansvarig för att förvalta sina pengar.
Man borde kunna välja att själv investera pengarna direkt i aktier, eller spara dem på ett vanligt konto om man så ville. Eller varför inte få använda pengarna till att betala bort bostadslån som många hushåll får dras med en stor del av livet. Genom att minska på dem lånen, hade de sluppit dessa räntekostnader genom alla år, och sedan kunnat öka pensionssparandet senare i livet när de även varit skuldfria. Det så kallade "pensionsvalet" idag, inom PPM handlar ju mest bara om att välja vem du ska låta leka med dina pengar, för oavsett vem du väljer, så är det inte du själv.
Sedan 1995 har utvecklingen för PPM i snitt / år alltså varit ca. 2,6%, att jämställa med räntan på en del bankkonton alltså.
Hur stora variationer skall man acceptera? frågade de sig i artikeln ovan. Jag tror att vi kunde acceptera stora variationer, om vi åtminstone visste att vi själva kunde påverka situationen i en högre grad, genom att få ta ansvaret för våra pengar själva.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar