En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

tisdag 17 april 2012

Den kommande vattenbristen..

Vattenbristen håller på att förvärras, i synnerhet inom områden där nederbördsmängderna minskar. Det varmare klimatet och höjningen av havsytan har redan ökat antalet naturkatastrofer i alla delar av världen. Orkaner, översvämningar och torka minskar tillgången till sötvatten samtidigt som de förorsakar förödelse för människor och miljön. Kampen om de allt knappare vattenresurserna stramar åt de mellanstatliga relationerna och sökandet efter nya vattenkällor är kostsamt för många redan tidigare fattiga länder.

En tredjedel av jordens befolkning lider av vattenbrist: Antalet människor som drabbas av vattenbrist kommer år 2025 att överskrida 3 miljarder. Det är alltså var tredje person. Idag är det bara var femte person som lider av vattenbristen så problemet ökar alltså snabbt.



Vattenbristen är redan nu det största problemet inom jordbruket. 70% av allt färskvatten i världen går till jordbruket.

Enligt Världsnaturfonden WWF håller ett tiotal av världens stora floder på att torka ut. Orsaken är klimatförändringen, alltför stor konsumtion av vatten i till exempel jordbruket samt ett oplanerat byggande. Floderna är en viktig källa för sötvatten och mat. Torkan hotar miljoner människors inkomst, mattillgång och livsmiljö.

Floder som hotas av uttorkning:

I Asien: Changfloden, Indus, Ganges, Salween och Mekong. 
I Europa finns Donau på listan, 
I Sydamerika Rio Plata och Rio Grande 
I Afrika Nilen och  
I Australien Murray-Darling.

Minst vatten faller det i Kalifornien, Mexiko, Nordafrika, Sydafrika, västra Australien, längs en bit av Sydamerikas västra kust och Arabhalvön.

Vattenbristen är nu så stor att till exempel i norra Kina att man borrar 1 km ner i icke förnyelsebara grundvattenlager. Flera av Kinas stora floder är torrlagda vid mynningen under stora delar av året på grund av vattenuttagen längre uppströms. Det effektivaste sättet att frigöra vattenresurser är att minska konstbevattningen i jordbruket och istället importera mat. Om Kina importerar bara en tiondel av sitt behov av spannmål kommer det att ta 20 procent av den nuvarande världshandeln i anspråk. Följden kommer att bli stigande spannmålspriser.

En rapport från World Economic Forum säger att det från 2015 behövs årliga investeringar på 772 miljarder US-dollar. Rapporten säger också att privat finansiering behövs, eftersom offentliga medel inte kan fylla investeringsgapet.

Det finns i dag 39 städer med över 10 miljoner invånare, så kallade megastäder och 28 av dem ligger i framväxande ekonomier och utvecklingsländer. 2010 stod nästan alla megastäder inför ökad vattenbrist. I megastaden Bangkok, en av Sydostasiens snabbast växande städer och tillväxtmotor i den thailändska ekonomin, har de lokala myndigheterna enligt en rapport från Världsbanken, kapacitet att förse Bangkok med vatten fram till och med 2011. Nu överstiger efterfrågan tillgången.

Av Kinas 669 städer lider 60 procent av vattenbrist. Kinesiska ledare ser framtida vattenbrist som ett av de största hoten mot en fortsatt tillväxt.

Från en kinesisk storstad rapporteras följande i nyheterna den 24:e februari, 2012; 

"Från och med den 22 februari har vattnet varit tillgänglig som vanligt under hög användning timmarna mellan 04:00 och 08:00, men vattentrycket kommer att vara "gradvis minskas" under de återstående 20 timmar av dagen, berättade stadens vattenleverantör Shenghuo Xinbao.Efter tre kontinuerliga års torka, är stadens vattentäkter kör extremt låga flera veckor före beräknad början av regnperioden, som vanligtvis kommer i maj eller juni."

Det finns för närvarande 123 miljoner kubikmeter vatten tillgängligt för användning av Kunming fyra största stadsdelar - en 59 procent minskning från de 300 miljoner kubikmeter tillgängliga vid samma tidpunkt förra året, enligt den kommunala avdelning som ansvarar för hanteringen av översvämningar och torka.
http://www.gokunming.com/en/blog/item/2607/water_rationing_underway_in_kunming

Utvecklingen vad gäller vattenbristen i världen är minst sagt oroväckande, och något vi måste hålla koll på framledes. När vattenbristen blir alltmer ett faktum påverkar det hela världen, och kan leda till mellanstatlig oro när det gäller att säkerställa vattentillgångar för det egna folket.

3 kommentarer:

  1. Att det kommer bli vattenbrist har varit känt länge,frågan är hur snart kommer de första väpnade konflikterna starta mellan olika stater.
    Jag hittade din blogg igår från cornu och det som jag läst är bra. Du kan väl uppdatera din profil och beskriva ditt mål med bloggen och dina favoritämnen.

    SvaraRadera
  2. Hejje. Jo jag är lite orolig för att väpnade konflikter ökar med bristen på vatten, det finns ju många länder som delar på samma vattenkälla och när det börjar bli brist på vatten är det ju stor risk att de uppströms dämmer upp vattnet, och därmed ej uppskattat av de som bor nedströms vattenkällan. Det är ju vissa floder som rinner mellan flera olika länder exempelvis..

    Kul att du gillar bloggen!:)

    Ps. I övrigt så skall jag nog försöka lägga ut vad målet med bloggen är, när jag väl hittat vart det är bäst att lägga det. Främst skriver jag ju om "Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil." :) men jag kunde säkert skriva någon liten bakgrund till bloggen någonstans när jag väl kommit på vart det skall ligga. ds.

    SvaraRadera
  3. Rymdis: vadå kommande? ..här har man tur om man har vatten 24/7, och thailändarna fick inte ha vattenkrig på Songkran (högtid) för det vore för slösaktigt..och man får spara vatten i stora spannar att spola toaletterna om/när vattnet i ledningarna tar slut, det har regnat en gång på två månader... >_<
    och militären har spärrat av flera berg runt stan för att inte kineser ska slänga fimpar där och sätta eld på hela provinsen, och då har vi inte ens börjat prata om hur det är i Beijing >_<

    SvaraRadera