En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

torsdag 19 april 2012

En misslyckad räddningsplan för europa..

Europas djärva program för att lösa den finansiella krisen genom att injicera pengar i banksystemet körs ut i sanden. Den europeiska centralbanken har använt ungefär € 1000000000000 eller (1310000000000 $) av nödlån som då lett till att räntorna i oroliga länder i euroområdet sjunkit tidigare i år. Detta har lättat på farhågorna om EU: s så kallade skuldkris. Men nyligen har priserna återigen börjat att marschera högre.
http://online.wsj.com/article/SB10001424052702304331204577352031520413246.html?mod=WSJ_article_comments#articleTabs%3Darticle

Efter månader av att använda pengar för att köpa deras respektive regeringars skulder, så har bankerna i Spanien och Italien inte mycket kvar, säger analytiker och andra experter. Bankernas stora inköp har hjälpt till att få ner räntorna, vilket ger lättnad för oroliga länder som behöver utfärda tiotals miljarder euro i obligationer i år. Men bankerna, som nyligen alltså var de primära köparna av spanska och italienska statsobligationer, har inte längre så mycket extra kontanter till att fortsätta sådana inköp.

ECB har delade ut akuta treåriga lån till minst 800 banker i två omgångar, en i december och den andra i februari. Bankerna använde då alltså en stor bit av pengarna till att köpa upp sina regeringars obligationer. Men den nuvarande styrkan i ECB: s räddningsuppdrag kan testas idag på torsdag, då Spanien, en av euroområdets största och mest oroliga ekonomier, auktionerar ut 2,5 miljarder euro av sina obligationer.

Uppgifter ifrån Spanien och Italien föreslår att de lokala bankerna köpte huvuddelen av regeringarnas nya lån, och även tog upp en stor del av vad som utlänningar sålde. I Italien ökade inhemska banker sitt innehav i den italienska statsskulden med 29% under tre-månadersperioden februari 2012,som inkluderat den första av ECB: s två inbetalningar, men inte det andra. I Spanien tog bankerna ca € 200 miljarder ECB lån, enligt analytikers uppskattningar. 

Dessa medel, tillsammans med medel som frigörs genom att minska bankernas kreditportföljer, var "i huvudsak menat att konsumeras" även i kombination av att köpa statsobligationer, återbetala gamla skulder och garantera säkerheten av ungefär € 65000000000 av kundernas insättningar. Men då återstår cirka € 21 miljarder av dessa medel, enligt UBS, eller mindre än hälften av vad Spanien behöver låna för resten av 2012.

Italienska banker är i en liknande situation, efter att ha bränt igenom det mesta av vad de lånat ifrån ECB, enligt flera analytikers uppskattningar. Den italienska regeringen behöver i år fortfarande utfärda ytterligare cirka €150 miljarder euro i obligationer.

Bankernas krympande kassor och återupptagandet av turbulensen i europa har gjort att några experter, t.ex. Citigroups chefsekonom Willem Buiter, förutsasgt att ECB kommer att tvingas att göra ytterligare en runda av lån senare i år. Detta ger återigen investerare farhågor om EU: s förmåga att stoppa den nu tre-årigt pågående skuldkrisen och ännu är vi långt ifrån att återfå någon balans i regionen.

Spaniens tredje största bank, Caixa Bank, rapporterar till exempel, ett vinstfall på 84 procent för första kvartalet. http://di.se/Artiklar/2012/4/19/264781/euro-kris2-Vinstras-for-spansk-bank/

Räddningsplanen är än så länge misslyckad, och den enda plan man har är att fortsätta på samma inslagna väg..

Att låna ut ännu mer pengar, och kasta det i samma svarta hål.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar