En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

måndag 16 april 2012

Peak Oil och Peak Naturresurser, vad gör vi?


Vi är människor som lever i en värld med begränsade naturresurser, frågan är vad vi vill göra med de naturresurser vi har och för att leva i ett hållbart samhälle.

Energikrisen:

Peak Oil kallas det fenomen i tiden, när vi plockat upp hälften av all användbar olja som vi någonsin kan utvinna. Produktionen av olja följer en normalfördelningskurva, som ser likadan ut överallt. De flesta studier visar på att världens oljeresurser nådde sin peak år 2007 och tillgången har sedan varit fallande globalt.

Varför behöver vi olja?

- Alla plaster är olja
- De flesta färger innehåller olja
- Bekämpningsmedel i jordbruket
- Din tandborste, till och med i tandkrämen (för hur den framställs)
- I en bil är det 25 liter olja i varje däck
- I en bils hela tillverkning går det åt tusentals liter olja, vad gäller framställande av metaller, utvinning råvaror, färger, plastdetaljer, elektronik osv.
- Allt vi framställer, producerar, bygger, transporterar, utvinner, bygger idag på användning av olja.
- Vårt samhälles hela uppbyggnad och strukturer globalt, är idag helt beroende av tillgången på olja.

Hirsch rapporten säger att vi kommer behöva 20 år att ställa om oss till ett hållbarare samhälle där vi inte behöver oljan. Denna punkt är redan passerad. Vi har inte längre 20 år på oss. I Sverige förnekar alliansregimen även att Peak Oil någonsin kommer vara ett problem för vårt samhälle. Så räkna inte med att politikerna och samhället kommer lösa detta problem åt dig. Omställningen har därför inte börjat ännu och tiden håller på att ta slut. En studie presenterad vid Uppsala Universitet, 2012 visade att vi kommer att ha dieselbrist inom EU redan om 5 år och att oljan beräknas vara slut 2030, då vi även passerat Peak Gas, och Peak Coal. Alla fossila bränslen. Dessa står idag för upp emot 70-80% av världens totala energiförbrukning. Att ersätta denna mängd energi skulle kräva 10 000 kärnkraftverk. Vi kan dock inte ersätta denna energi med kärnkraft då även naturligt berikat uran är en naturresurs som snabbt uttöms om vi börjar använda den i den omfattningen.

Saudiarabien stod tidigare för upp till 25% av jordens oljetillgångar. Man har aldrig hittat en sådan stor fyndighet som den där. Saudiarabien har nu fått övergå till djuphavsborrning. De har inte mer olja att finna på land. Att utvinna olja till havs kostar nästan 15 gånger mer än att utvinna oljan på land. Det är också en hög energiförbrukning att utvinna oljan till havs. När utvinningen av oljan kostar lika mycket energi som vi får ut av att utvinna den, blir det en ohållbar situation. För 100 år sedan var ration mellan hur mycket energi vi behövde lägga ned på att utvinna olja 1:100. Vi fick ut 100 gånger så mycket energi som vi tillfärde. Idag är ration redan i många fall, 1:3 och fallande. Produktionen sjunker exponentiellt när man väl kommer över kurvans topp i grafen ovan.

Varje år minskar nivån av olja vi kan utvinna, med 9%. Vi behöver varje år försöka alla minska vårt oljeberoende med åtminstonde 5% om glappet mellan utvinningen av olja, och hur mycket olja vi använder inte skall bli för stort.

Idag finns det 1 miljard antal bilar på planeten. Vi har inte olja nog att bygga 1 miljard bilar till även om vi skulle vilja göra elbilar. Detta beroende på hur mycket olja som ens går åt till alla material som behövs i bilen om de skall se ut som de gör idag. Problemet är även att för att bygga allt från datorer, lågenergibatterier, lågenergilampor, turbiner till vindkraftverk och vågkraft, kylskåp, solceller, alla elektriska produkter behöver vi sällsynta jordartsmetaller. Mer än 95% av dessa finns i Kina. Kina har redan annonserat att de kommer att sluta exportera dessa metaller under 2012 då de riskerar att ta slut. USA har via WTO lagt fram protester om att detta är ett handelshinder. Dock kan inte WTO tvinga Kina att exportera, dock kan det bli handelssanktioner som påtryckningar om Kina inte vill exportera. Deras stora inhemska marknad gör dock att Kina kan klara sig utan omvärlden.

Elektricitet är grunden till vårt samhälle, vi driver pumpar till vårt vattensystem, kommunikationssystem, kylskåp mm. Dock underhållet till allt detta, samt tex. utvinna resurser såsom Uran till vår kärnkraft, eller anrika detta, görs med hjälp av oljan. Vi vet idag inte om något bra alternativ som en annan energikälla att byta oljan till, och sanningen är att det nog inte finns, utan att vi måste på sikt plocka bort ”alla” oljebaserade produkter ur vår användning. Inom jordbruket använder vi maskiner till plog, plantering, vattna, gödslar med konstgödsel (man gödslar med ammoniak som görs av naturgas) man använder bekämpningsmedel som är gjord av olja, man skördar med maskiner som drivs med olja, transporterar med maskiner som drivs på olja.
Det betyder att jordbruket i allra högsta grad är beroende av oljan. När produktionen av olja faller, kommer den mänskliga befolkningen att följa med. De fattigaste länderna kommer inte att ha råd att köpa mat till sin svältande befolkning.

Ekonomikrisen:

När vi levt över våra tillgångar har vi nu hamnat i ett läge där ekonomin är på tillbakagång, vi har nått en gräns för vår ”oändliga tillväxt” som krävdes för att upprätthålla vårt ekonomisystem. Vi behöver sänka vår levnadsstandard för att inte förbruka för mycket resurser. Vi har en befolkningsexposion i kombination med vår energikris som kommer att sätta ännu mer stress på vårt sätt att leva. Man räknar med att USA fördubblar sin befolkning till år 2050. Vi har olja i dagsläget som räcker till 2030 (under gynnsamma förutsättningar och ej medräknat befolkningsökningen utan på dagens nivå av olja). Vårt behov av ”oändlig tillväxt” kolliderar med bristen på våra naturresurser.

Vi kommer alltså att bli tvungna att utveckla någon alternativ energi, och anpassa oss till ett nytt sätt att leva, samtidigt som vi lever under en ekonomi som är avtagande, med allt högre kostnader. När oljepriset går upp blir allt dyrare, mat, kläder, transporter. Vi får också en allt större befolkning att försörja på planeten!

Den recession som kommer till följd av minskad oljeproduktion kommer att orsaka en global och omfattande recession eller depression som kommer att vara i årtionden. Tillväxten går i stagnation, ett nolltillväxtsamhälle. Ekonomisystemet som det ser ut idag är beroende av ständig ökad skuldsättning och ökat tillväxt. När vi inte längre klarar att öka tillväxten för att vi slår i det naturliga resurstaket så kommer ekonomisystemet att krascha. Vi måste själva ta ansvar för att skydda våra ekonomiska tillgångar och ta ut dem ur det finansiella systemet, eventuellt omsätta en del i reella tillgångar. De pengar som endast är ettor och nollor i en banks system riskerar att raderas när det finansiella systemet kollapsar. Det är en överhängande risk att pensionssystemet är ett minne blott.

Förslag:

- Handla närproducerat/Ekologiskt. Detta hjälper omställningsprocessen till ett samhälle där produktion och användning måste ske i närområdet.
- Tänk varje dag på vilka resurser du använder och hushåll med dem! Electricitet, vatten, minska på ditt köpberoende av "slit och släng" produkter. Köp kvalité som räcker länge. Köp inte saker som du inte behöver.
- Öka din egna anpassningsförmåga inför allt som komma skall genom att betala av skulder, bygg upp en buffert, minska dina fasta kostnader.
- Köp ingen ny bil förrän det kommer bättre varianter som inte kräver enbart bensin som bränsle.

Tips till er som vill läsa mer:

http://www.copvcia.com/free/ww3/100303_eating_oil.html

http://efteroljan.blogspot.com/2009/03/svart-jord-av-gunnar-lindstedt-2008.html

http://www.energikris.nu/siffror.htm



6 kommentarer:

  1. Hur påverkas PO-datumet av att priset nu fyrfaldigats jämfört med innan andra gulfkriget?

    Vilka prisnivåer låser upp de otroligt stora resurserna av okonventionell olja i bland annat Kanada och Venezuela? Vid vilka priser kan man göra olja av kol och biomassa+väte?

    Om du researchar svar på dessa frågor så tror jag att du kommer att komma till slutsatsen att PO inte är ett överhängande problem.

    SvaraRadera
  2. Hej där jeppen, jag håller med dig om att priset fyrfaldigas så kommer förbrukningen antagligen att sjunka i viss mån, men samtidigt stiger hela tiden efterfrågan, så även till det ständigt högre priset verkar det finnas köpare i en aldrig sinande ström. (Än så länge iaf ser vi ingen mattning av efterfrågan).

    EROEI på okonventionell olja är inte så hög som det vi var vana vid när vi byggde vårt samhället. Pengar = konserverad energi, hur mycket pengar vi trycker är egentligen oväsentligt det är ju bara hur mkt energi vi har som är grunden till allting annat. Så länge vi inte har ett bra alternativ att ersätta energibortfallet på 70-80% av jordens energikonsumtion, vilket jag inte tror löses av något av det du räknar upp, även om de kan lösa kanske någon-några procent av problemet, så kommer vi bli tvugna att lägga om vår livsstil. Peak Oil är egentligen inte problemet, utan problemet är vår överkonsumtion av alla resurser vi har i för hög förbrukningstakt. (Ej hållbar takt). Fysikens lagar säger att även om vi ersätter oljan med en outsinlig energikälla, om vi fortsätter använda energi i dagens takt (oavsett energikälla), så ökar hela tiden temperaturen på den här planeten, och inom 200 år skulle vi nå kokningspunkten. Detta är naturligtvis irrelevant fakta eftersom vi inte ens överlever 3-4 graders temperaturökning på planeten..

    SvaraRadera
  3. Faktum är att den globala oljekonsumtionen legat ganska still i 6-7 år, och en del oljeanvändning har därmed flyttat från väst till öst. Så visst ser vi mattning av efterfrågan!

    Jag förstår inte riktigt ditt andra stycke om kokning om 200 år. Dagens energianvändning ger inte i sig nämnvärt ökad temperatur på jorden - bara genom växthuseffekten ökar den.

    Jag förstår heller inte varför du värderar alternativen så lågt. Det finns enorma mängder kol att göra flytande bränsle av, exempelvis.

    SvaraRadera
  4. Hej Jeppen, kul att du kom tillbaka så vi kunde diskutera.. hur menar du att oljeanvändningen har flyttat från väst till öst?

    Den största konsensus på forskningsrapporter kring peak coal föreslår att det inträffar ca. 2025, då har vi använt även hälften av all kolproduktion som vi någonsin kommer att kunna producera. Ett av de största problemen med de fossila bränslena är att den bästa ersättaren är en annan av dessa, de kan delvis ersätta varandra, men vi har inget som ersätter dessa tre, efter peak oil, peak gas och peak coal som alla enligt nuvarande prognoser inträffar inom nära framtid. Därför värderar jag alternativen relativt lågt. Man kan göra flytande bränsle även av natural gas, men man räknar med att som bäst skulle det ge oss några extra år av omställning sedan skulle även detta bränsle tar slut.

    Vad gäller det tillhöftade värdet av 200år, så baserar det sig på en diskussion av en fysiker som diskuterade just detta med peak oil med en ekonom. Du kan läsa om detta på blogg-grannen Cornucopias sida: http://cornucopia.cornubot.se/2012/04/evig-tillvaxt-fysiker-vs-ekonom.html. På en blogg är det naturligtvis svårt att gå in på alla aspekter av frågorna men det är ju bra att du kommer med kompletterande frågor så kan jag utveckla hur jag tänker.

    Ha en fortsatt trevlig kväll!

    SvaraRadera
  5. Hej igen!

    Oljekonsumtionen var i OECD, dvs rikemansklubben, 50 miljoner fat/dag år 2005 och minskade till 46 miljoner fat år 2010. Övriga världen ökade från 34 miljoner fat till 41 miljoner fat. (I OECD minskade EU med 1 miljon fat, USA med 2 miljoner fat och Japan med 1 miljon fat.)

    Nej, jag skulle vilja påstå att det inte alls finns någon övervikt bland forskare om peak coal vid 2025. Det finns absolut inga resursskäl till att sluta öka där - mängden kol i marken är helt extrem. Däremot så borde vi lägga ner pga AGW.

    När det gäller kokning om 200 år så baserades det på exponentiell tillväxt i energi-användning, men om man tittar lite djupare på trenderna så lugnas sådana farhågor. Det verkar nämligen som att energianvändningen mättas runt 5-10 KW/capita i avancerade ekonomier, och befolkningen verkar peaka kring 9-10 miljarder, så världen kommer troligen hamna runt 50 TW i energianvändning och leva gott på det. Högre behöver vi inte gå.

    SvaraRadera
  6. Ok intressanta siffror på detta, dock en liten mindre minskning på västfrontens oljekonsumtion 4 miljoner fat av 50 miljoner är 8% så ingen jätteminskning kanske samtidigt som globalt sett så ökade ju ändå behovet..

    ..förhoppningsvis blir vi inte grillade av global uppvärmning och klimatförändringar.

    Förhoppningsvis så får vi då de där 50TW av en ren energikälla där det inte blir en massa värmeförluster..

    Det är ju ett jätteproblem med den höga befolkningsmängden så förhoppningsvis har de rätt när befolkningen ska peaka på 9-10 miljarder och helst börja minska efter det.

    SvaraRadera