En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

tisdag 24 april 2012

USA:s underskott i deras bytesbalans orsakar krisen i landet..

År 2005 efter ett århundrade av att vara på topp så låg plötsligt USA med det största handelsunderskottet i historien. Detta då man konsekvent under lång tid outsource:at alla fabriker och all produktion till Kina. Kanske det största biståndsprogrammet i historien? Att bygga upp ett annat land och avveckla sitt eget?

Man kan säga att det här egentligen är orsaken till krisen i USA, utan att man egentligen behöver titta på övriga så kallade bubblor i subprimelånen, i DJIA, inflationen i värdepapper, i studentskulder och i McMansions (amerikanska bostäder). Men bara om du visste var du ska leta. Bara om du visste att begreppet BNP genom vilken politiken ser ekonomin inte riktigt motsvarar den underliggande verkligheten.

Den skrämmande sanningen är att de som inte lär av historien är dömda att upprepa den. Och fokus från den intellektuella och statliga eliten har sedan krisen har varit på dessa överliggande symtom, såsom BNP, bostäder, lager, företagsvinster, konsumenternas upplåning, utan hänsyn till begreppet att systemet som skapat problemet.  Så länge de inte ser problemet gör de inget för att lösa det. http://www.zerohedge.com/news/guest-post-where%E2%80%99s-crisis-0




Igår försökte jag förklara varför bytesbalansen är det som orsakar kriserna i de förut "rika" länderna. BNP är inte ett bra mått på ett lands rikedom, utan rikedom handlar om hur mycket man producerar inte hur mycket man inom landet konsumerar, lånar och spenderar. En stats finanser är direkt kopplat till dess bytesbalans. Vi kan alltså inte öka statens "rikedom" utan att ha bytesbalans som är positiv med de länder vi handlar med. Men alla länder kan inte ha överskott samtidigt. Den enes vinst är den andres förlust. (Jag skrev om detta på det här inlägget lite kort:
http://rymdiz.blogspot.se/2012/04/tillgangsinflation-som-hot-mot-den.html)

Man räknar även hushållens skuld till BNP och denna har ökat kraftigt i USA, som i övriga västvärlden:



Men Europa ligger runt nollan och guppar, vi har inte samma underskott som USA i bytesbalansen och alltså mycket större möjligheter att få en balanserad ekonomi inom EU. Vi har alltså inte varken ökat eller minskat nivån avsevärt inom EURO-området avseende bytesbalansen. Däremot Kina och Mellanöstern ligger väldigt högt. (BRICs länderna). Långt över nivån för oss andra i världen. De exporterar långt mer än vad de har behov av att importera. Detta är varför deras länder kan växa och utvecklas så snabbt. Det sker på bekostnad av USA helt enkelt, och USA å andra sidan dyker rakt ned i fördärvet då de nu inte exporterar något. Ni kan se grafen s.39 i denna: http://www.globalutmaning.se/wp-content/uploads/2010/12/Global_lyxfalla-digital-GlobalUtmaning-ekonomiskrapport-2-2010.pdf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar