En blog om:
Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.
fredag 13 april 2012
Spanskfrossa, och en fallande börs..
Situationen i Grekland har varit minst sagt besvärande, och en påminnelse för oss alla vad som komma skall. Att rädda Grekland (tillfälligt) med en ordnad default, avskrivning av lån, och upptagande av nya lån som till och med gjorde Grekland -mer- skuldsatt än tidigare tog nästan allt i ECB:s arsenal av pengatryckande. Vad kommer att hända nu när Spaniens räntor har fortsatt stiga och nu är på samma nivå som innan LTRO åtgärderna? (http://www.svd.se/naringsliv/spanska-rantor-fortsatt-hoga_6989069.svd)
Vem har tillräckligt med pengar för att rädda Spanien, världens 12:e största ekonomi, fyra gånger större än Greklands ekonomi. Inte ens Ben Bernanke skulle kunna trycka nog med pengar.
Så vad kommer att hända? Får vi billigt spanskt vin i framtiden? Finns det något positivt som vi kan se, ett lysande ljus i tunneln? Kanske att den globala recessionen kommer att pressa ned efterfrågan på olja då efterfrågan kommer att börja falla när fiat-valutorna blir allt mer värdelösa. Med stigande inflation runt hörnet, höga skulder både hos företag och privatpersoner kan man inte höja räntorna för att bekämpa inflationen. Vågar ECB fortsätta skjuta in mer pengar i det finansiella systemet, som på sikt eldar på inflationen, först på alla finansiella tillgångar, men förr eller senare når även de den reella ekonomin.
Jag börjar tro att centralbankerna inte har någon plan för fortsättningen, utan att de för länge sedan insåg att det finansiella systemet ändå skulle falla i kombination med Peak Oil, och energikrisen. Nu sparkar de kanske bara burken nedför vägen för att inta de positioner de tänker är lönsamma efter att systemet kollapsat fullständigt. Det är lite av en konspiratorisk tanke, men när man utesluter allt det som är omöjligt, så det enda som sedan är kvar, även om det är otroligt, så kan det vara sanningen. Jag tror att de som sitter på centralbankerna inte är så dumma som man skulle vilja tro, allmänheten, de som hittils vaknat upp och insett att de här kvantitativa lättnaderna inte leder någonstans.
I en sann marknadsekonomi skulle man tillåtit konkurser och inte räddat dessa för att sedan skapa större obalanser som ändå i sin tur måste tillåtas spricka. Genom att hela tiden blåsa upp "to big to fail" tills man når högre och högre nivåer i systemet tar man tillslut ned hela systemet. Detta inser de på centralbankerna också, och därför måste jag anta att de gör detta medvetet. De finns inte möjlighet att rädda både Italien, Spanien, Irland, Grekland, eller USA för den delen. Även deras statsskuld har nått en sådan nivå att de aldrig kommer att kunna lösa sin skuldkris och även där lever man på lånad tid.
Eftersom fiat-valutorna/papperspengarna kommer kollapsa ungefär samtidigt som bankväsendet så gäller det att föra ut sina pengar ur systemet innan detta händer. Vi har ett visst skydd ifrån våra egna statliga garantier som skyddar pengar på konton via insättningsgarantin. Börsen har också ingenstans att ta vägen utom nedåt. OMX Stockholm rusade visserligen upp +12procent i början av året, efter höstens massiva nedgång, men nu är den dock tillbaka på +5,9% på OMX Stockholm All-share. Det må vara volativt, men den långsiktiga trenden är ändock ned, även om det ser ut som att det inte finns några världsproblem till och från. De som är mycket aktiva på börsen kan naturligtvis göra mycket pengar på de här svängningarna genom att hela tiden köpa på botten och sälja på toppen. Det är dock svårt även för proffsen att från teknisk data läsa ut var börsen kommer att vända. De allra flesta kommer att förlora allt de äger på den här nedgången. En hel världs medelklass är på väg att utraderas. Vi är i en historisk tid, där vi kommer att få se en ekonomisk depression av en nivå som inte skådats på 100år. När banksystemet börjar att falla globalt så kommer en massa banker kommer att utplånas i processen, och börsen är alltså som vanligt. . toast med smör ..
(kom ihåg att även rädda era pensionsspar ur fonder, exempelvis kan ni gå in i räntefonder etc. då de ej går att få ur ur pensionssysmet helt och hållet)
Etiketter:
Default,
ECB,
Ekonomi,
Fiat-valutor,
Grekland,
LTRO,
Recession,
USA Skuldberg
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar