En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

onsdag 18 april 2012

Extraordinära händelser i Luleå..


Planer för extraordinära händelser

Nya planer för extraordinära händelser bygger på ett antal risk- och sårbarhetsanalyser som kommunens Risk- och säkerhetsgrupp gjort. Händelser som kan bli extraordinära i Luleå är:

  1. Pandemi (världsomspännande smitta)
  2. Stort dammhaveri i Lule älv
  3. Långvarigt elavbrott
  4. Förorenat dricksvatten
  5. Stora störningar i elektroniska kommunikationer
  6. Stora störningar i fjärrvärmeproduktionen

Till dessa kommer andra stora olyckor och masskadehändelser som flygolycka, tågolycka mm..
http://www.lulea.se/download/18.33591c5612589eb423a80006339/LEH+planer+2010-2013.pdf

De flesta tänker nog att de här sakerna kan aldrig hända. Inte här. Men de har hänt. Ute i världen, men även i Sverige.

Förorenat dricksvatten till exempel. Ett antal orter, till exempel har Skellefteå varit drabbat, Östersund, Valdemarsvik, Gårdsvik, Åre, med många andra platser.

Klimatförändringar som leder till fler översvämningar och fler bräddningar av avloppsvatten kan öka risken för spridning av Giardia och Cryptosporidium som är inälvsparasiter. Kunskapen om spridning och förekomst av Giardia och Cryptosporidium i den svenska miljön är begränsad. Olika internationella studier har visat att spridning från förorenat avloppsvatten, infekterad boskap och vilda djur kan förekomma. Prover från orenat avloppsvatten från fem olika svenska avloppsreningsverk har visat på en konstant förekomst av Giardiacystor. Oftast i så små mängder att det är osannolikt att bli smittad. Men risken finns där.
http://www.smittskyddsinstitutet.se/temaar-2008-zoonoser-och-klimatforandringar/aktuellt/fororenat-vatten-sprider-smitta/

Förra sommaren, hade Åre odrickbart vatten, i juni 2011,  och dricksvattnet visade sig då innehålla E.colibakterier. Allmänheten uppmanades att koka allt vatten som skulle användas till mat och dryck.

Men problem kan ju också uppstå som natten till onsdag då en stor vattenläcka plötsligt störde vattenförsörjningen i Helsingborg. Helsingborgs stad uppmanade då invånarna att vara sparsamma med dricksvattnet.

Elavbrott hör inte alls heller till ovanligheterna, det verkar räcka med ett ordentligt snöfall så kan lätt 30.000-40.000 svenska invånare plötsligt se sig utan ström. Som för bara några dagar sedan i Stockholmsområdet.http://www.svd.se/nyheter/stockholm/snon-skapar-problem-i-stockholmstrafiken_7054601.svd

Det kan vara för några timmar, några dagar, men i extraordinära fall, som vid stora stormar kan man plötsligt se sig utan ström under även längre perioder. 

Min favorit för Luleå är ju trots allt ändå om Suorva dammen brister. Om den 76 meter höga och 1,5 kilometer långa Suorvadammen havererar töms Sveriges största reglerbara vattenmagasin. När vattenmassorna - 6 000 miljoner kubikmeter vatten ryms i magasinet - sätts i rörelse kommer ingen av dammarna nedströms i Luleälven att hålla, enligt de beräkningar som gjorts. Vattenmassorna når Luleå efter ett dygn, vattennivåerna kommer då snabbt att stiga med sju-åtta meter norr om Gäddvik och med cirka fyra-fem meter söder om Gäddvik. Broarna vid Gäddvik förstörs, Bergnäsbron kan i bästa fall fortfarande vara i bruk.

Översvämningen skulle slå ut ställverket i Notviken och Luleå skulle då under lång tid stå utan elförsörjning. Kommunen måste därför utrymmas.

Vad skulle du göra? 

Hur vill du bli informerad om eller när något händer?
Vilka planer har du eller din kommun för om det händer något plötsligt och oväntat?


~ Tipstack till Argus angående bloggämnet "Risk och Sårbarhetsanalyser" så att jag skrev detta inlägg, läs gärna hans blogg:  http://argus.survivalist.se/   Var inte Rädd, var Förberedd!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar