En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

måndag 16 april 2012

Sverige in i lågkonjunktur..

Regeringen spår att Sveriges BNP växer med endast 0,4 procent i år, med vidare prognoser 3,3 procent 2013, 3,7 procent 2014, 3,6 procent 2015 samt 3,2 procent 2016. Det framgår av finansplanen i den ekonomiska vårpropositionen. http://www.e24.se/business/borg-spar-mager-tillvaxt_3370227.e24

Konjunkturinstitutet (KI) räknade i sin senaste prognos, som publicerades i mars, med en tillväxt på just 0,4 procent 2012 och 2,5 procent 2013. De har även en spännande publikation som handlar om ett scenario fram till år 2035 där de menar att Sverige i snitt kommer att ha en tillväxt på runt 2% ökad BNP årligen. "Ökad efterfrågan på tjänster, både offentliga och privata, gynnar tjänstebranschen och sammanfattningsvis påvisas en ökad tjänsteproduktion medan andelen varuproduktion minskar i ekonomin."
http://www.konj.se/download/18.1fc8315a135cb03b5592943/Specialstudie+nr+30.pdf
Ska vi i framtiden skall ägna oss mindre åt överkonsumtion av varor och istället ägna tiden åt rådgivning för varandra? Ändå skall detta räknas som en ökning av BNP även om det på inget sätt ökar vår levnadsstandard. Ökad livskvalité kanske? Men troligtvis inte.

Att Sverige så snabbt skulle återhämta sig, och sin export när tillväxten globalt är fallande, verkar minst sagt osannolikt. De flesta siffror är uppskattade prognoser eller önskedrömmar. Ifrån politiskt håll finns ett starkt incitament för att "prata upp" ekonomin. De måste höja folks förväntningar på den framtida ekonomiska utvecklingen för att folk skall ta risker, låna pengar, investera, konsumera. Om människor håller i sina pengar och istället sparar så stannar maskineriet av ytterligare. Pengar är ju trots allt "hitte-på", vi kan egentligen inte konsumera mer än vi producerar just nu. Om någon sparar sina pengar, faller priserna på producerade varor just nu och produktionen dras ned. När personen senare vill använda sina pengar, ökar priserna för att då är utbudet kanske mindre. Dock gör kanske inte människor exakt lika hela tiden, så priserna sjunker naturligtvis inte för att en person inte handlar, men om alla skulle göra lika skulle det ha en sådan effekt.

Men vad gäller konjunkturinstitutets framtidsscenario fram till 2035 så skulle vi inte ens klara en 2% BNP ökning sett över tid. Det innebär ändå en fördubbling av hur mycket resurser vi skulle förbruka årligen, vid år 2050. Även produktion av tjänster använder en viss del naturresurser, om tjänsten förs via internet eller telefon måste det ändå finnas ett sådant nätverk, elektricitet osv. Globalt sett klarar inte vårt jordklot en ständig fördubbling av hur mycket naturresurser vi använder. Ett hållbart samhälle skulle globalt sett behöva innebära en nära nolltillväxt.

Det är underhållande att se hur svenska politiker trots allt försöker ge en optimistisk syn på framtiden för Sverige, samtidigt som det nu är rekorddyrt att försäkra spanska statspapper mot risken för betalningsinställelse. http://di.se/Artiklar/2012/4/16/264364/Spanien-Kostnad-for-att-forsakra-statspapper-pa-ny-rekordniva/ Spanska räntor är åter i nivå med vad de var innan LTRO i december 2011. När Spaniens kris fördjupas, finns ej resurser för att täcka upp hålen i ekonomin. Spanien är världens tolfte största ekonomi.
(Se även: http://rymdiz.blogspot.se/2012/04/spanskfrossa-och-fallande-bors.html)
Detta kommer få världen att snurra in i en global lågkonjunktur, Storbrittanien befinner sig redan i en recession, shadowstats visar på hur USA egentligen befunnit sig i en recession sedan 2001, m.fl.

Men det är inget ovanligt, alla BNP prognoser oavsett om de ges av banker, finansinstitut, eller regeringen har en historia av att alltid vara fel. Det är helt enkelt i stort sett omöjligt att förutsäga hur ett komplext system som ekonomin skall utveckla sig.

Swedbanks chefsekonom, Cecilia Hermansson säger "Det är en rimlig prognos för 2012, men en märklig prognos för 2013. Den känns orimligt hög", "Det är stora problem i Europa som inte kommer att klaras av på ett år. Det är få andra prognosmakare som har en så stark tillväxt" som svar till regeringens BNP prognos.

SEB:s chefsekonom, Robert Bergqvist säger "Anders Borgs tillväxtprognos är väl optimistisk från 2013 och framåt. Man blir lite förvirrad när man lyssnar på Anders Borg. Han försöker flagga för att vi ska vara försiktiga och i år är vi inne i ett lågkonjunkturår med låg tillväxt. Det håller jag med om. Men bedömningen om så hög tillväxt som runt 3,5 procent från 2013 och fyra år framåt betyder att Sverige väldigt snabbt går in i en högkonjunktur."

Minnen från Sveriges senaste finanskris på 90-talet gör sig påmind.  Fastighetspriserna sjönk då kraftigt under hösten 1990 och den svenska ekonomin avmattades kraftigt med fallande industriproduktion, ökad arbetslöshet och stigande korta räntor. I dagsläget med så många överbelånade svenskar är frågan om vi har råd med att räntorna börjar stiga. Samtidigt som artificiellt låga räntor riskerar att blåsa upp bubblan ytterligare så att den kollapsar med en ännu större kraft senare.

Det enda som kan hålla uppe den globala efterfrågan och konsumtionen nu är mer kvantitativa lättnader, artificiellt låga räntor och det leder till en mer uppblåst kreditbubbla som tar en ännu större del av samhällets strukturer när den väl kollapsar.

2 kommentarer:

  1. Nationalekonomi är att jämställa med astrologi imho.

    Jag spådde i kaffesumpen imorse att BNP ökar med 0,9%

    SvaraRadera
  2. Det finns nog en anledning till att det inte finns en nobelpris i ekonomi, eller vad man nu brukar säga.. :)

    SvaraRadera