En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

söndag 15 april 2012

Media som nyhetsförmedlare eller underhållare?

Jag har märkt att jag under lång tid har suckat över tidningarnas oförmåga att göra annat än att förmedla vissa händelser. Exempelvis återberättar de mycket händelser, men reflektioner kring nyheterna eller att förmedla och upplysa allmänheten om sådant som ligger i deras intresse är det desto mer sparsamt med. Kritisk nyhetsrapportering lyser med sin frånvaro.
Här spelar det även mindre roll om det är en liten lokal tidning, eller en rikstäckande sådan. Lokaltidningarna berättar vad som hände i den närmaste omgivningen "skoter nära krocka med lastbil kom undan med blotta förskräckelsen" (påhittat exempel ej ur verkligheten), skulle kunna vara ett exempel från lokaltidningar här i Norrbottensregionen. Men de rikstäckande gör samma sak, många av nyheterna har litet eller inget värde av att heller återberättas då de flesta nyheter börjar gå mer och mer mot ett underhållande nyhetsvärde än något med mer substans.

Rimligen behöver tidningarna innehålla chockerande nyheter som ändå upprör allmänheten. Mord, Rån, Våldsbrott förtjänar att uppmärksammas för att i detta finns en genuin oro i att vi alla måste få samhället att bli en säkrare plats för oss alla. Olyckor likaså, och olyckshändelser som bränder, utsläpp är viktiga belysa. Naturkatastrofer såsom översvämningar med mera, behöver allmänheten även det ta del av. Allt detta rör vår säkerhet och säkerhetstänkande.

Men någonstans börjar här sedan förfallet. Där tidningar och TV en gång förde mer debattprogram, artikelserier med mer djuplodande innehåll har fokus allt mer glidit över på underhållningsvärdet. Var är de mer politiska engagemanget från medias håll, att driva diskurser, väcka opinion, påverka samhället de är en del av. Som det är nu rapporterar de politikernas beslut när de redan är fattade. Men när det ligger motioner om olika samhällsviktiga frågor sköter inte media sin bevakning som de borde.

Jag märker att jag själv allt mer glidit över till att förlita mig på ett fåtal tidningar som fortfarande för in artiklar som berör vår omvärld med nyheter som de andra tidningarna konsekvent ignorerar. Ett fåtal debattskribenter kan även de skriva läsvärda och djuplodande artiklar med ett fokus på att väcka debatten. Men de är ett ack så utdöende släkte verkar det som.

För att få ta del av nyheter som rör storebror på andra sidan sundet (USA) så ser jag gärna Jon Stewart för att ta del av den allmänna diskursen overthere. De har mer samhällskritiska röster än vad vi har. Tittar man på Euro-zonen så saknar folket en röst. Vi som skulle behöva mer bevakning än någonsin för att få en diskurs i samhället även mellan folken som ju är väldigt kulturellt olika och med olika värderingar. Hur skall vi närma oss varandra utan en diskussion i det publika? Är det månne på internet som debatterna måste föras? Ligger det på vårt egna ansvar att i framtiden själva bevaka myndigheternas nyheter som numera endast presenteras på deras respektive hemsidor och således själva skriva nyheterna som vi efterfrågar. Måste vi själva sammanfatta, föra vidare ordet, samt försöka göra en konsekvensanalys av allt som händer?

Får vi numera skriva våra egna nyheter så att vårt enda behov av media blir att underhålla oss och surfa in på dagspressens meningslösa skvallersidor?

4 kommentarer:

  1. Hej Rymdis,
    jag instämmer med din kritik av tidningar där vi uppmanas att gång på gång klicka på olika "roliga" videoklipp där t.ex. katten brottas med en bebis. Man undrar verkligen vad är som är syftet? Eller ska befolkningen underhållas till varje pris och inte tänka på alla kriser/katastrofer runtom i världen?

    Lycka till,
    T.

    SvaraRadera
  2. Kanske är det så att de också tjänar endast på sina annons-bidrag numera och mindre på lösnummer, hade varit roligt att se den jämförelsen. Deras sida på nätet är till 55% fylld av annonser från företag, 25% bilder till artiklarna, 12% stora rubriker, och resterande 8% text och kommentarer.. (obs. dessa siffror har ingen exakt vetenskap bakom sig)

    SvaraRadera
  3. Sluta läs Aftonbladet och Expressen. Punkt.
    Ta dig närmare källan, läs engelskspråkiga tidningar/sajter direkt. Istället för att få dom citerade av TT tex.
    Kan du fler språk så läs även dom nyheterna på originalspråk.
    Men man måste komma ihåg att alla tidningar/sajter och även vissa bloggar måste sälja lösnummer.
    Kreti&pleti tycker om att läsa om "fyll-i-valfri-chock"

    Många debatter sänds tex på Kunskapskanalen.

    Men även med ovan åtgärder så håller jag med dig. Vissa ämnen lyser starkt med sin frånvaro. Fukushimarapporteringen är stendöd i svensk media. Svd har kört lite om PO dock.
    Bobubblan, skulderna, pensionerna är klart underrapporterade och underanalyserade. Önskar att fler tidningar var lite mera proaktiva och mindre reaktiva.

    SvaraRadera
  4. Hej Argus, jag håller med dig om att vi får gå till engelskspråkiga sajter om vi vill ha mer information om vad som rapporteras..

    Kunskapskanalen säger du? Jag ser ju inte på tv, undra om de har några debatter via sin hemsida att de sänder på nätet, får nog undersöka detta. SVT har ju en del dokumentärer, och djuplodande reportage ibland..

    SvaraRadera