En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

måndag 16 april 2012

Zombies, survival and the end of the world..

Människan har kanske alltid fascinerats av världens undergång, i fornnordiska mytologier hade vi Ragnarök, Maya-kalendern sa att världens undergång skulle komma 2012. Survivalister kallar det TEOTWAWKI eller The End Of The World As We Know It. Det kan komma närsomhelst..

Men oavsett vad man vill kalla det, så gillar de flesta att se filmer om naturkatastrofer, asteroider som plötsligt kommer att krascha in i jorden. Supervulkaner, Is-stormar, Syfy channel visar mängder av sådana kalkonfilmer för de som känner hågen komma. Zombier har även de haft ett riktigt uppsving senaste åren, och snart kommer även Max Brooks World War Z som film, med Brad Pitt i huvudrollen, ja redan nästa år. Om inte världen har gått under innan dess. Boken var dock riktigt bra, även den tillhörande Survival-guiden som kan tas halvt som humor och halvt som blodigt allvar var mycket underhållande.


http://www.mapofthedead.com/  har en karta du kan använda vid världens undergång, ja förutsatt att du fortfarande har kontakt med google förstås via mobilnätet. Men det vore väl en väldigt tråkig undergång om vi plötsligt förlorade kontakten med internet, och elektriciteten. Hur skulle vi då kunna se på "Den sista dokusåpan" på tv? Den finns förövrigt att se gratis och lagligt på http://www.tv6play.se/.

Walking dead är ju ett annat exempel på efter apokalypsen, hur går vi vidare, hur lever vi då, även efter detta med zombie-virus vill människor tro att de skall kunna hitta ett sätt att leva vidare, på något sätt. I tv-serien har de dock inte kommit till någon återuppbyggnadsfas ännu, utan i säsong 2 är de fortfarande på flykt. Vart de ska vet ingen.

Vår egen värld kommer även den, att en dag gå under. Det är lika säkert som att vi själva inte heller kan leva för evigt. En del känner det som att peak oil, finanskris och en plötslig pandemi kommer att få jorden att gå under. En del tror att en plötslig Polar-shift kommer att flytta magnetpolerna på jordens yta, eller att Yellowstone plötsligt kommer att få utbrott. Vem vet vad som skall hända? Vi kan aldrig förbereda oss på någon lyckosamt sätt, för de här extrema händelserna på den skalan. Vad vi kan förbereda oss för är vanliga vardagsbekymmer. Men även där går många bet.

Har du en snöskyffel i din bil? Eller en första-hjälpen väska? Har du en fungerande brandvarnare monterad i din bostad? Brand eller plötslig sjukdom kan komma relativt oväntat och snabbt. En relativt vanligt förekommande vardagskris kan kännas som att ens värld håller på att gå under och en del saker kan vi förbereda oss för. En varm filt i bilen kan hjälpa någon som blivit nedkyld som behöver hjälp. Genom att vi förbereder oss för vardagskriser hjälper vi inte bara oss själva men också varandra. Ibland är grannen närmare till hjälp än samhällets resurser i en plötsligt uppkommen situation.

Jag kommer dock fortsätta hålla utkik efter zombies och man vet aldrig om de kommer plötsligt så var beredd att spring!

3 kommentarer:

  1. Skönt att höra att inte bara jag misstänksamt tittar ut genom fönstret för att se om folk rör sig misstänkt ;) minns när jag bodde i Götet och ensam galet tidigt på morgonen skulle till jobbet. Kvällarna före hade vi avverkat diverse Zombiefilmer. Någon rörde sig konstigt och jag kollade hela tiden flyktvägar (man kan ju gå hem ringa och sjukanmäla sig för att det finns en zombie där men..) längre fram insåg jag att det var en galet trött människa som släpade sig till spårvagnen. Men kan ibland komma på mig med att kolla lite extra tidigt eller sent på kvällarna på hur folk rör sig efter det.
    Men angående Maya, det är bara slutet på en era som ersätts med en annan, ungefär som när vi gick in i 2000-talet. Fast man vet ju inte, kanske är det zombie-eran som kommer att ta över. Blir intressant att se det, borde bli i december i år.
    Mvh Gnetis

    SvaraRadera
  2. Snälla, peak oil, pandemi eller finanskris kommer knappast göra så att jorden går under ;)
    Många, förväxlar jordens undergång med mänsklighetens undergång eller tom med denna civilisations undergång.
    Allt nonsens med Maya-kalendern kan bara beskrivas med ett ord: lol.

    Jorden kommer inte gå under på lääänge. Kanske inte förrän solens bränsle tar slut och den sväller upp till en röd jätte. Eller när Andromedagalaxen kraschar in i Vintergatan.

    Att denna civilisationen eller någon annan mänsklig civilisation för den delen heller skulle klara sig så länge håller jag för helt otänkbart.

    *Snöskyffel i bilen: check
    *Första hjälpen OCH brandsläckare i bilen:check
    *Brandvarnare, brandsläckare och brandfilt: check.

    SvaraRadera
  3. Hej Argus! Jag tror inte heller att jorden går under på grund av det, men det verkar som att många känner så.:)

    Bra att du har din snöskyffel, den kan också användas på nämnda zombiiiiies.

    SvaraRadera