Riksbanken rör inte reporäntan utan låter den ligga kvar på 1,50 procent. Det meddelade Riksbanken, med chefen Stefan Ingves,idag. Riksbanken låter inte bara reporäntan ligga utan håller även räntebanan oförändrad. Det innebär att det inte blir några räntesänkningar det närmaste året utan räntan stannar på 1,50 procent. Samtidigt har Riksbanken skrivit att "Reporäntan väntas vara kvar på denna låga nivå drygt ett år framöver. Därefter, när inflationstrycket stiger, behöver reporäntan gradvis höjas.".http://di.se/Artiklar/2012/4/18/264629/Riksbanken-later-rantan-vara/
Både penningmängden, andelen lån och inflationen börjar närma sig farligt höga nivåer. Det innebär att om ett år när inflationstrycket börjar ta fart kan det bli rejäla räntehöjningar för att stävja inflationsförväntningarna. Samtidigt har riksbanken en historia av att vara ute för sent med både höjningar och sänkningar.
Hushållen vill ju gärna ofta tro att det är reporäntan som bestämmer hushållens upplåningsränta via banken, dock så har bankerna andra upplåningskostnader då de inte får låna direkt av riksbanken. Därför finns det bara ett svagt samband mellan vart riksbanken väljer att lägga sin räntenivå, och hushållen.
Dock kan man oroas av att riksbanken alltså har förväntningar på att inflationen kommer att ta fart nästa år, och därmed bör man som låntagare ändå försöka amortera och minska sin skuldsättning, då alla kostnader för att leva, bo och konsumera alltså kommer att stiga på sikt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar