En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

fredag 20 april 2012

Sol, vind och vatten..

Ett franskt företag har nu utvecklat ett vindkraftverk som producerar både el och dricksvatten, skriver Ny Teknik. Ett försök har redan genomförts i Abu Dhabi. För att ta till vara på vattnet i luften krävs el. Därför har nu franska Eole Water utvecklat ett vindkraftverk som även suger upp och tar vara på luftfuktighet. Den testanläggning som byggts upp i Abu Dhabi har en effekt på 30 kilowatt samtidigt som mellan 500 och 800 liter vatten produceras. http://www.nyteknik.se/popular_teknik/teknikrevyn/article3459302.ece.



Hur mycket el man vill ha ut i förhållande till mängden producerat vatten går även det att justera efter behov. Den nya vindsnurran gör sig såklart bra i ett ökenområde där behovet av vatten är stort, men effektiviteten blir högre om anläggningen placeras i ett kustnära område. Där är både vindhastigheten och luftfuktigheten högre. Men de kommer antagligen ändå att vilja prova detta i områden med ökensol, kanske vid ökenområdenas kustlinjer då, eftersom där är vattenbristen som störst. (Den kommande vattenbristen har jag skrivit om här: http://rymdiz.blogspot.se/2012/04/den-kommande-vattenbristen.html).

I Sverige använder vi 160L/svensk och dygn, så de med dessa vindkraftverk kanske ändå inte vill konsumera i vår hastighet för då räcker det kanske inte så långt. Det räcker absolut inte till att vattna åkrarna med, men med hushållning räcker det ju ändå till en eller ett par hushåll kanske?
I Sverige finns vår mesta vindkraft på Gotland, och om de har vattenbrist där, vilket de har på vissa platser under sommartiden. Så kanske de också vill ha denna teknik, så det är ju en spännande utveckling. Det kommer naturligtvis inte att göra just någon större skillnad på framtidens problem som vi står inför gällande peak oil, men det är ändå en bra produkt som det säkert kommer finnas en marknad för.

En ny rapport spår även att vindkraften kommer att dubbleras inom fyra år, och det är inte heller särskilt förvånande eftersom vi har ett sådant skriande behov av nya energikällor. http://www.affarsvarlden.se/hem/article3460302.ece

I Sverige är annars vågkraft på frammarsch. Det är också värt att prova eftersom det snabbt kommer ta slut på berikat uran, efter att de fossila bränslena börjar ta slut fram emot år 2030. Vi behöver alla förnyelsebara energikällor vi bara kan komma på.

Utvecklingen går ju framåt nu i rask takt inom alla områden. Man provar till exempel även att utveckla solenergins effektivitet genom att prova om en sfärisk form skulle kunna fånga solljuset ifrån alla håll istället för de traditionella platta solcellerna.
http://www.nyteknik.se/popular_teknik/teknikrevyn/article3423521.ece

Det är dock skillnad på utvecklingen av ny teknik, och hur fort vi hinner implementera tekniken i vårt samhälle. I dagens takt ligger vi långt efter i omställningen som måste ske.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar