En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

lördag 21 april 2012

Hur investerar du i osäkra tider?

Hur man ska investera avgörs såklart från vad man tror ska hända på finansmarknaden framöver. 

Jag tycker inte om att själv ge råd över vad man skall göra med sina pengar, eftersom att jag tror att människor själva är de som är mest intresserade av sina egna pengar. Eller borde vara det. Därför skall du inte låta andra bestämma åt dig vad du skall göra med dina pengar.

Man skall också komma ihåg att bankens rådgivare som de kallas, inte är rådgivare i den meningen att de alltid har kundens intresse i första ledet, utan de är trots allt säljare som är finansierade av banken för att sälja på kunden bankens produkter. Vill man ha en oberoende rådgivare skulle man alltså behöva vända sig till någon annan. Men sådana oberoende rådgivare finns inte att tillgå i dagens marknad. Du har helt enkelt bara dig själv att förlita dig på. Den bästa investeringen du kan göra är alltså att själv sätta dig in i och försöka förstå marknaden innan du investerar dina pengar.

Jag ser att det finns olika tankar kring vad som man skall investera i för närvarande:

Här slås ett slag för företagsobligationer, som är hög-risk-investeringar: 
http://di.se/Artiklar/2012/4/20/264979/Du-maste-ta-risk/

Det är Michael della Vedova som påpekar att det snart 20-åriga obligationsrallyt knappast kan fortsätta länge till eftersom att räntorna närmar sig noll. För placerarna innebär det att de måste hitta alternativa källor till avkastning. ”Det fungerar inte att bara sätta dina besparingar i riskfria tillgångar. Du måste ta risk” menar han på.

Föga förvånande slår Michael della Vedova alltså ett slag för företagsobligationer. ”Jag är partisk förstås, men trenden är strukturell. Europeiska företag kan inte längre förlita sig på banker för sin finansiering.

Hans specialområde är företagsobligationer med hög risk, så kallad high yield. Den typen av obligationer har ofta en årlig räntekupong på 6-10 procent, men i gengäld högre risk än obligationer från företag som teleoperatören Telia Sonera skogs- och hygienjätten SCA eller verkstadsbolaget Sandvik, som har högre kreditvärdighet."

Det är T Rowe Price som står bakom det här uttalandet. Det är en amerikansk kapitalförvaltare etablerad sedan1937. Totalt förvaltar företaget 489 miljarder dollar, motsvarande 3.300 miljarder svenska kronor. I första hand vänder sig bolaget till institutioner, som exempelvis försäkringsbolag. T Rowe Price började med ränteförvaltning 1971. Divisionen har 137 miljarder dollar under förvaltning.

Här tycker handelsbanken å andra sidan att det är dags att investera i guld och silver certifikat:
http://di.se/Artiklar/2012/4/20/265007/Handelsbanken-Det-varas-for-guld-och-silver/

Jag tycker fysiskt guld är väldigt dyrt att handla i. Det ska man bara köpa om man är rädd för att det finansiella systemet kollapsar. Guldaktier tenderar att följa börsen snarare än guldpriset. I mitt scenario ska börsen få stryk. Så därför är det inte ett alternativ. Det tredje är guldcertifikat, som följer guldpriset och inget annat. Det är det man ska ha i nuläget”, säger Martin Jansson på Handelsbanken.

Man kan även som tidigare investera direkt i aktier, om man är väldigt aktiv på aktiemarknaden och inte följer med ned i nedgångarna. Det är dock inte alla som har kunskapen för att veta när det är dags att gå in och ur marknaden. Känner man sig osäker är det bättre hålla sig ifrån osäkra investeringar i en volativ marknad och istället försöka hitta ett konto med statens insättningsgaranti som har en så hög avkastning på räntan som det är möjligt.

Man kan även investera i andra reella tillgångar, när fastighetsmarknaden börjar kollapsa och priserna faller kan det vara läge att investera i fastigheter om man tror att finansmarknaden verkligen skall kollapsa. Om pengarna skulle förlora sitt värde, så är det bara saker man kan känna och ta på som kommer att ha något värde. Mark har alltid ett värde brukade min mamma säga.

Hur tänker du själv? Sitter du still i den sjunkande aktie-marknads båten? Eller flyr du mot "säkra" investeringar som guld eller silver? Söker du risk och hög avkastning? 

Det finns nog lika många strategier som det finns människor. Vad är din egna plan?

6 kommentarer:

  1. Amortera och fysiskt guld.
    /Argus

    SvaraRadera
  2. När det gäller amortering är detta en "säker" investering, eftersom att du minskar en skuld och därmed även en risk som du har gentemot marknaden om du skulle komma att behöva sälja din bostad.

    Pengar kan tappa sitt värde, men en skuld har du för evigt, tills skulden är återbetald.

    Fysiskt guld har historiskt sett de senaste 2000 åren fungerat som en värdebevarare, vi har dock ingen garanti för dess framtida värde. Men med en sådan lång historia, och att banker fortfarande ser det som att den har ett monetärt värde genom att de fortfarande sparar och ackululerar guld i sina centralvalv tycker jag också att fysiskt guld borde kunna ses som en relativt "säker" investering om man ser på lång sikt. På kort sikt kan det naturligtvis gå både uppåt och nedåt i värde.

    SvaraRadera
  3. Jag håller inte med om att det skulle vara dyrt att handla med fysiska ädelmetaller, guld i synnerhet (eftersom investeringsguld är momsbefriat i Sverige). Ett exempel, 1 oz Krugerrand guldmynt från Liberty Silver, du betalar 11313 kr för enstaka mynt när jag skriver detta. Säljer du omedelbart tillbaka det till dem så får du 11117 kr. Storbankerna brukar ha minimicourtage på 99 kr i sina värdepapperstjänster, så satsar du 11313 kr i guldcertifikat och omedelbart säljer av så får du tillbaka 11115 kr. Då har jag förvisso inte räknat med frakten fram och tillbaka för guldmyntet, som dock är marginell (några tior till max kanske en hundralapp, motsvarande 1%).

    Nackdelen med att handla med fysiskt guld är att prispremien brukar stiga ganska snabbt när man tittar på mindre produkter. För Krugerrand 1 oz (31,1 gram guld) anger Liberty Silver en prispremie (över spotpriset på guld) på 2,58%; för småmynt på 1/25 oz (1,2 gram guld) är priset 580 kr/st (återköp 437 kr/st) och premien 32,00% just nu.

    Guld behöver också förvaras på ett säkert sätt, vilket man får se som motsvarande depåavgiften som storbankerna gärna tar ut. Ett litet bankfack kostar inte många tior i månaden, och rymmer MYCKET guld. Kappsäck á la Pippi Långstrump är nog inte att rekommendera ur säkerhetssynpunkt i alla fall.

    SvaraRadera
  4. Exemplet med guldcertifikat köp och sälj gäller för övrigt bara om köp- och säljkurs är densamma. Normalt är det ju en spread även på värdepapper, vilket väl oftast tar ut fraktkostnaden för det fysiska guldet. Så när allt är sagt, gjort och betalt så är ekonomin i fysiskt guld respektive guldcertifikat densamma.

    För mig är det också andra saker än enbart ekonomin vid köp- och sälj-tillfällena som avgör. Är man exempelvis orolig för en kollaps i banksystemet så kanske värdepapper (guldcertifikat) inte är det bästa valet?

    SvaraRadera
  5. Anonym, tack för faktiska siffror. :)

    SvaraRadera
  6. Har sedan en tid tillbaka valt att fasa ut så mycket pappersinvesteringar jag bara kan till förmån för att köpa guld. Min hemfösäkring (och din också) täcker gott och väl värdet på min lilla skattkista. Skulle man råka ut för stölder i bankfack, något som faktiskt händer, är det mer tveksamt om man får så mycket på försäkringen.

    SvaraRadera