Idag testade Indien framgångsrikt Agni-V, en lång-räckvidds interkontinental ballistisk missil som kan bära en nukleär stridsspets. Roboten har en räckvidd på över 3.000 miles och kan potentiellt nå Peking eller Shanghai, Kina. http://www.nytimes.com/2012/04/20/world/asia/india-says-it-successfully-tests-nuclear-capable-missile.html?_r=1
Eventuellt har Indien utvecklat missilen i ett avskräckande syfte gentemot Kina, som sedan länge haft missiler som kunde nå Indien och andra mål inom 6.200 miles. De två länderna, har också haft en omtvistad historia om deras gräns. Att utveckla en missil som skulle kunna nå alla Kinas största städer är därför en säkerhetsgaranti för Indien. Det är emellertid också en upptrappning i ett område av världen som redan finns långt ifrån stabil.
Agni-V är 51 fot lång, väger nästan 50 ton, kan nå en höjd av 430 miles, och kostar runt $480.000.000 att utveckla. Även om testet lyckades på alla sätt, slå ett förutbestämt mål i Indiska oceanen, kommer Agni-V inte vara fullt operativ med en atombomb förrän 2014.
Agni betyder eld på hindi. Poetiskt för ett vapen. Utvecklingen av Agni-V markerar en fortsättning på en ny "kapprustning" som händer i Asien. Varje större land laddar upp. Kina ökar ständigt sina militära utgifter, Sydkorea har missiler som kan slå Nordkorea, och Nordkoreas robotprojekt kommer att fortsätta med sina försök, även om deras folk svälter. Indien har även på något sätt blivit den bästa vapenköparen i världen. De är också alltså stolta ägare till den senaste kärnvapenmissilen på planeten. Saker och ting är inte vid kokpunkten i Asien ännu, men alla gör sig redo för att det kommer att explodera.
Ett land i regionen som påverkas minst av att det finns Agni-V är ett land med vilken Indien redan har mest spänning: Pakistan. De två länderna har länge grälat över mellanliggande Kashmir, och många tycker att det är en fråga om när, inte om, de två kommer att komma till allvarliga slag. Men eftersom Pakistan är mycket mindre och närmare, och Indiens tidigare långdistansmissiler (Agni I, II och III) redan kan nå det, så är det inte den extra räckvidd som Agni-V har som kommer att förändra något, men det ger Indien övertaget.
Från vad det ser ut, är Agni-V ett defensivt schackdrag riktat mot Kina, inte en aggressiv handling gentemot Pakistan.
Genom att bygga Agni-V, går Indien nu till eliten i kärnvapenklubben där USA, Kina, Ryssland, Storbritannien och Frankrike redan är medlemmar, som alla redan har långdistansmissiler (fast med mycket större utbud). Den goda nyheten är att även om Indien nu har nått elitstatus i detta, så säger de fortfarande att de har en icke-första-anfalls politik för kärnvapen.
Den dåliga nyheten är naturligtvis att vi är officiellt ett steg närmare ett tredje världskrig.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar