Stora varsel ligger nu mot Almegas olika förbund, varav flera påverkar viktiga funktioner i samhället. LO-förbundet Transport har varslat Almega Säkerhetsföretagen om konflikt för landets väktare, flygplatskontrollanter, värdetransportörer och annan säkerhetspersonal. Om varslet leder till arbetsnedläggelse riskeras stora kostnader för samhället när viktiga samhällsfunktioner slås ut. Bland annat påverkas allt flyg på Arlanda, Bromma och Malmö Airport och flera stora värdetransportföretag. "Stora varsel går ut över viktiga samhällsfunktioner”, säger Almegas vd, Jonas Milton när han kommenterar de varsel som snart riskerar att falla ut. http://www.svensktnaringsliv.se/fragor/avtalsrorelsen2011_2012/kommunals-varsel-ar-missbruk-av-konfliktratten-sa-att-det-sjunger_158672.html
Kommunal som har varslat gäller personliga assistenter på privata vårdföretag. Därtill har Kommunal utlyst sympatiåtgärder för flygbusslinjer, ett sympativarsel man låtit ligga kvar trots att det ursprungligen lades med hänvisning till den då pågående Handelskonflikten. Man sympatistrejkar med sig själv alltså trots att åtgärderna mot flygbusslinjerna inte har något alls att göra med de personliga assistenterna. Detta kan vara ett missbruk av konflikträtten.
Vad gäller konflikten som handels drev så kom parterna i handelskonflikten överens i sista sekunden. Det nya avtalet ligger på märket och innehåller viktiga steg mot en bättre fungerande arbetsmarknad. http://www.svensktnaringsliv.se/fragor/avtalsrorelsen2011_2012/jag-ar-nojd-med-avtalet_158182.html
Jag ser det som positivt att handeln kommit överens om ett avtal som ryms inom ramen för det av industrin satta märket om 2,6 procent.
Även om avtalsnivån är hög mot bakgrund av läget i ekonomin och branschen så är det ett balanserat avtal där båda parter har fått flera av sina krav tillgodosedda. Särskilt viktigt är de förbättringar som gjorts som innebär att det kommer bli lättare för ungdomar att komma in på arbetsmarknaden." kommenterade Christer Ågren, vice vd i Svenskt Näringsliv.
Kommunal, Transport och Seko är alltså tre förbund som kräver mer än 2,6% i löneökning. De har alltså mycket höga krav på löneökningar. Men de har svårt att förklara varför just de ska få mer än alla andra utan slår till med släggan direkt istället via dessa stora och dyra varsel, och har snabbt kommit att lämna förhandlingsbordet.
Jag har tidigare skrivit lite kring vad jag anser kring strejkandet för högre löner, men jag hoppas att även i detta fall att parterna tar sitt förnuft till fånga och håller sig under 2,6% då det inte går att höja lönerna mer, det vore helt enkelt orimligt i dagens ekonomi med de tider som stundar.
Lustigt det där, med chefers höjningar på löner som överstiger 2,6% med stor marginal för att inte tala dessa bonusar. Då är det inte ett pip om orimligheten med tanke på dagens ekonomi, då finns det plötsligt pengar att tillgå...
SvaraRaderaAbsolut. Korruptionen är hög när chefer skall 'sätta sina egna löner' såsom våra kära politiker eller inom ledande positioner i fackligt arbete. Det är också totalt omotiverat att löner för olika andra typer av chefspositioner har stigit som de har gjort de senaste 20 åren..
SvaraRaderaMen ta med det i inläggen också då kanske istället för bara klaga på dem på "golvet". Alla sidor i en fråga bör väl belysas. Det är ju nästan mer upprörande hur de kan göra än att arbetaren vill komma upp några hundralappar i månaden, dvs cirkus 3 kronor i timmen...
SvaraRaderaJag får helt enkelt göra det till ett separat inlägg. Det finns säkert mycket att skriva om det med!:)
SvaraRaderaJag jobbar inom handelns områden och frugan är personlig assistent och vi har båda över 25 års arbetserfarenhet.
SvaraRaderaJag tjänar i dagsläget 23000 och frugan 22000 och i bästa fall kan vi få drygt 700 i löneökning. Min chef plockar ut över 4 miljoner i aktieudelning och tycker det är ok. Frugans företagsägare har plockat ut över 200 miljoner i aktieudelning till 30 personer senaste året. vem tycker du ska hålla igen?
Båda sidor. :) men det har absolut varit härliga tider för den vinstdrivande privata sektorn. I allafall om man varit i chefsposition. Undra hur man egentligen skall få stopp på det resursslöseriet.
SvaraRaderaNu är avtalet mellan Kommunal och Vårdföretagarna för privatanställda personliga assistenter klart.
SvaraRaderaDärmed är hotet om sympatistrejk på flygbussarna avvärjt. Parterna har enats om en löneökning på 3,3 procent, motsvarande 644 kronor per månad, under avtalsperioden på 15 månader.
Avtalet, som gäller retroaktivt från den 1 mars i år till den 31 maj 2013, innehåller även flera förändringar i anställningstryggheten. Personliga assistenter får nu en fastställd arbetstid och därmed fastställd grundlön. Vidare garanteras samtliga personliga assistenter en uppsägningstid på 14 dagar till skillnad från i dag då de kan få gå på dagen. http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.923961-vardkonflikten-over-avtal-klart
Hur känner ni det? Nöjd inte nöjd?
Bättre än 2.6% men 700kr hade varit det optimala i det här läget.
RaderaEn liten fråga, vad tycker du själv? Kommer du att gå in till chefen och säga att du inte vill ha höjningen? För du kan tänka dig gå ner i lön (som du nämnde i ett annat inlägg att man borde göra)?
RaderaBara nyfiken :P
/A
De senaste åren så har de brukat glädja oss med ca. 2% löneökning som tak här för de kommunala anställningarna, så jag har inte klagat även om det i princip innebär en löneminskning då vi inte håller jämna takt med inflationen.:)
SvaraRaderaMen när det gäller arbeten som är skattefinansierade så är ju en lönehöjning för en sådan grupp (inklusive för mig) att se som en skattehöjning för alla andra då pengarna måste tas från någonstans..:)