En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

onsdag 18 april 2012

Kvinnliga försvarsministrar och svarta presidenter..

Så till slut fick vi oss en försvarsminister, det var en lång väntan, men till slut kunde the powers that be, enas om att en kvinna vid namn Karin Enström var värd ansvaret. Hon verkar dessutom mycket mer kompetent än man kunde förvänta sig att ministern de skulle ha valt skulle ha haft. Man blir helt perplex. Så vad är haken? Vi har haft en kvinnlig försvarsminister förut, till exempel Leni Björklund hade äran att bli Sveriges första kvinnliga försvarsminister, det var på jesus tid.. jag menar Göran Perssons. Så det var inte igår..

När jag vill vara konspiratorisk, brukar jag tänka att först nu när samhällsstrukturerna ändå kommer förändras eller falla, då först ger man makten till de som historiskt sett aldrig fått ha den. Svarta presidenter och kvinnliga försvarsministrar, kanske så att man har något att skylla på när världens strukturer rasar. Då kan man peka och säga Titta, det var det här vi försökte undvika hela tiden. Om bara makten alltid hade funnits hos vita män, så hade det här aldrig hänt? Det är ju relativt nyligen som maktens korridorer börjat luckras upp och även kvinnor släppts in i ledande positioner. En svart president, skulle inte det varit otänkbart för bara en kort tid sedan?

Visserligen hittar 'de' alltid nya grupper att förfölja, så kanske är det bara att de istället vänt fokus mot mellanöstern, att det är på grund av kriget mot terrorn, som man nu har släppt fokus från tidigare grupper man velat undertrycka och nu släppt efter sina medvetna eller omedvetna krav mot dessa.

Som tur är har Karin Enström, inte en högre rang än sin egen man, då kanske hon inte hade varit tänkbar som försvarsminister? Nån måtta får det kanske vara på jämlikheten. Det finns dock även ett annat land i Europa som också har en kvinnlig försvarsminister, Litauen. (Enligt Europaportalen)

Jag hoppas verkligen att den ändå positiva utveckling vi ser när fler grupper får tillgång till möjligheten att kunna sitta på ledande positioner utan att samhällets osynliga hinder skall hålla dem därifrån. Jämför Glashissen och Glastaket för tidigare teorier kring varför vissa grupper tagit sig framåt och andra inte.

Har dessa osynliga barriärer försvunnit, är genuskampen och kampen för lika rättigheter mellan kvinnor och män över? har barriärer mellan svarta och vita äntligen rivits? Eller är det en konspiration för att i efterhand kunna säga, se vad ni har ställt till med, och sedan återta makten?

Jag hoppas att det är äkta. Jag nyper mig i armen och hoppas att jag inte vaknar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar