En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

lördag 28 april 2012

Banktjänster i tredje världen, skulle hjälpa utvecklingsländerna och motverka fattigdomen..

Tre fjärdedelar av världens fattiga har inget bankkonto och många är beroende av informella långivare som ibland tar höga marginaler. De hindras av det fysiska avståndet ifrån bankerna och byråkratiska hinder, enligt en rapport från Världsbanken. 

Totalt i världen lever cirka 2,5 miljarder vuxna utan konton på reguljära banker, och de allra flesta av de ”banklösa” bor i utvecklingsländer.





I en undersökning av 150.000 vuxna i 148 länder, gjord av Världsbanken, 2011, fann man att mer än 75% av de vuxna som tjänar mindre än 2 dollar per dag har inget bankkonto, eller har tillgång till ett formellt finansinstitut.

Av 70.000 tillfrågade utan ett bankkonto, som citeras 65% har inte tillräckligt med pengar för att använda ett som den viktigaste orsaken. Andra främsta anledningarna inkluderat kostnaden att öppna ett bankkonto är för dyrt och en brist på förtroende för banker. Även i utvecklingsländer finns skillnader mellan olika grupper, endast 37% av kvinnorna har ett bankkonto jämfört med 46% av alla män som håller sina besparingar hos finansiella institutioner.

En bank-konto kan förbättra ekonomiska möjligheter bland de fattiga, som sparande och upplåning kan ge dem möjlighet att starta ett företag eller investera i utbildning. Istället de ofta är beroende av enskilda långivare som har ett avgiftssystem med höga avgifter, säger Världsbanken.

"Att tillhandahålla finansiella tjänster till de 2,5 miljarder människor som saknar tillgång till banktjänster, skulle kunna öka den ekonomiska tillväxten och möjlighet för världens fattiga", säger Världsbanken koncernchef Robert B. Zoellick.

Världens fattigaste bor i Afrika söder om Sahara regionen, med nästan 70% av de vuxna som lever på mindre än 2 dollar om dagen. I Sydasien, nästan 60% av befolkningen och drygt 50 procent i Mellanöstern och Nordafrika lever på mindre än 2 dollar per dag, enligt Världsbankens rapport. Andelen varierar kraftigt mellan olika utvecklingsländer och olika världsdelar. I Östasien har över hälften av de vuxna något bankkonto, men i Afrika och Mellanöstern rör det sig om mindre än en fjärdedel. http://edition.cnn.com/2012/04/19/business/poor-bank-accounts/index.html

• Bankkonton är betydligt vanligare bland högutbildade och stadsbor än bland lågutbildade och landsbygdsbor.

• Bara en liten minoritet av de vuxna i utvecklingsländerna använder formella konton för att ta emot löner, privata betalningar eller bidrag från myndigheterna. Vanligast är det i Latinamerika och Östasien.

• Sparandet i utvecklingsländerna är högst i Östasien och Afrika söder om Sahara, där 40 procent av de vuxna uppger att de lade undan pengar under de senaste tolv månaderna, antingen i formella konton eller på annat vis. Sparklubbar är ett vanligt alternativ, särskilt i Afrika.

• Bara 7 procent av de vuxna i utvecklingsländerna har kreditkort. Andelen är dock betydligt högre i Latinamerika, inte minst i Brasilien.

• När människor ska låna pengar vänder man sig främst till släkt och vänner, särskilt i Afrika och Mellanöstern men också i Central- och Östasien. Många har också krediter hos butiksägare medan cirka 5 procent anger att de använder diverse informella långivare. I en del länder – särskilt Bangladesh, Sri Lanka, Thailand och Bolivia – spelar mikrokreditinstitut och kooperativ en betydande roll.

• Totalt 17 procent av de vuxna i utvecklingsländerna betalar hälso- och sjukvårdsförsäkringar. Andelen är bara 3 procent i Afrika söder om Sahara och 5 procent i Sydasien, mot 37 procent i Östasien. http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/3-av-4-fattiga-saknar-konto_7115695.svd

Som en ljuspunkt ser Världsbanken utvecklingen av ”mobila pengar”, alltså att fattiga använder mobiler för transaktioner. Detta sprider sig särskilt snabbt i Afrika, där 16 procent av de vuxna uppgav att de använt en mobil under de senaste tolv månaderna för att betala räkningar eller ta emot pengar med hjälp av textmeddelanden. I Kenya var andelen så hög som 68 procent.

Mobiler som alternativ till traditionella banker ser Världsbanken som en lovande utveckling för fattiga som har svårt att öppna bankkonton på grund av långa avstånd, krångliga procedurer eller höga kostnaderhttp://edition.cnn.com/2012/04/19/business/poor-bank-accounts/index.html

Skulle du själv klara dig utan ett bankkonto? Bankkontot som nästan är en förutsättning för modern infrastruktur, vad vi än tycker om att bankerna oreglerat har lånat ut för mycket pengar de 
senaste årtiondena..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar