En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

tisdag 24 april 2012

Nya pengar..



http://di.se/Artiklar/2012/4/24/265282/Osterlund-formger-sedlarna/

Vad tycker ni? Snygga? Förskräckliga?

Astrid Lindgren kommer att finnas på 20-kronorssedeln, Evert Taube på 50-lappen, Greta Garbo på 100-kronorssedeln, Ingmar Bergman på 200-kronorssedeln, Birgit Nilsson på 500-lappen och Dag Hammarskjöld på 1000-lappen.

Riksbanksfullmäktige har valt personer som gjort positiva och viktiga kulturella insatser under 1900-talet. Vi tror att de nya motiven på ett positivt och representativt sätt speglar det svenska kulturarvet och olika delar av Sverige”, säger Johan Gernandt och Leif Pagrotsky, ordförande respektive vice ordförande i riksbanksfullmäktige. ”En jämn fördelning mellan kvinnor och män har varit en självklar utgångspunkt.”

Varje sedel kommer att bestå av ett personporträtt och ett natur/miljömotiv. Naturmotivet har en tydlig koppling till den person som porträtteras på varje sedel.

Valör                  Personmotiv                          Natur- och miljömotiv

20 kronor             Astrid Lindgren                     Småland
50 kronor             Evert Taube                          Bohuslän
100 kronor           Greta Garbo                          Stockholm
200 kronor           Ingmar Bergman                    Gotland
500 kronor           Birgit Nilsson                         Skåne
1000 kronor         Dag Hammarskjöld                 Lappland

Vid valet av motiv har riksbanksfullmäktige utgått från att personerna ska ha haft sin verksamhet under 1900-talet, de ska ha en folklig förankring och gärna ett internationellt anseende. Dessutom ska de representera olika delar av Sverige.

De nya sedlarna kommer att tillverkas av bomullspapper och vara mindre än de nuvarande. Höjden på alla valörer blir 66 mm medan längden varierar mellan 120 och 154 mm. Sedlarnas färger blir gråbrun (1 000 kronor), röd (500 kronor), grön (200 kronor), blå (100 kronor), gul/orange (50 kronor) och violett (20 kronor). Sedlarna förses med särskilda detaljer i koppartryck för att underlätta för synskadade. Sedlarna kommer också att få nya säkerhetsdetaljer, en för de lägre valörerna 20- och 50-kronor och två för de högre valörerna.

1-kronan, 2-kronan och 5-kronan kommer att bli mindre och lättare än idag, medan 10-kronan behålls oförändrad. 1- och 2-kronan tillverkas av kopparpläterat stål medan 5- och 10-kronan tillverkas i legeringen Nordic gold. Myntens kant kommer att förses med olika räfflingar för att underlätta för synskadade. När det gäller den grafiska utformningen kommer Riksbankens myntleverantör att lämna förslag som riksbanksfullmäktige sedan fattar beslut om. http://www.riksbank.se/sv/Press-och-publicerat/Press-och-debatt/Pressmeddelanden/2011/Sveriges-nya-sedlar-och-mynt/

2 kommentarer:

  1. Fina, jag gillar dom. Tråkigt dock tycker jag att det bara är "kulturpersonligheter" och inte nån framstående svensk naturvetare/ingenjör, typ: Celsius, Nobel, de laval eller Polhem.

    Måste även poängtera att de nya sedlarna är svårare att förfalska samt lättare att känna igen för synskadade.

    SvaraRadera
  2. Sedlarna ser helt okej ut, mynten gillar jag inte då de blir "fulare" än idag i sin kopparstålsfärg.. jag antar att de vill att de ska bli billigare att tillverka? De nya mynten finns på bild, längst ned här: http://www.riksbank.se/sv/Sedlar-och-mynt/Nya-sedlar-och-mynt1/Nya-sedlar-och-mynt/

    SvaraRadera