En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

torsdag 19 april 2012

Runt husets knut..

Trots snöfall och snöstormar dagar om vartannat, så lyser solen med ett löfte om att det är inte länge tills sommaren är här. Kanske är det dags att se om det finns något att göra ute på tomten?

Alla vilda arter av grodor, ödlor och ormar är sedan den 1 januari 2000 fridlysta i hela landet. Huggormen (vipera berus) är liksom övriga ormar fridlyst, men om den påträffas på tomtmark får man infånga och flytta den. Om det inte är möjligt att fånga ormen och någon annan lämplig lösning inte finns får man döda den. (Men försök att låta bli)



Hur blir man av med ormar på tomten?

Alla sorters ormar är fridlysta i Sverige. Detta innebär att det är förbjudet att döda, skada eller fånga ormar och deras ägg och ungar. En huggorm som påträffas på tomten får dock infångas och flyttas. Endast när detta inte är möjligt, och någon annan lösning inte finns, får huggormen dödas.

Om man fångar en huggorm bör man flytta den till något lämpligt ställe, minst ett par kilometer bort. Men att förflytta huggormar är inte att rekommendera om du inte är van vid att handskas med ormar.

Det säkraste sättet att göra tomten ormfri är att se till att den inte är attraktiv för ormarna.

Exempel:

- avlägsna rishögar
- sätt finmaskigt nät för hål i husgrunder
- kontrollera näten för källarventiler
- håll gräset kortklippt
- se till att komposter och lövhögar inte ligger intill husen.

Huggormen är ett nyttigt djur som håller efter sorkar och möss. Den kan vara obehaglig att ha på tomten om där finns småbarn och hundar, men annars bör den lämnas ifred. Den går aldrig till anfall och biter inte om man inte trampar nästan rätt på den. Långbyxor ger ett visst skydd mot ormbett.


Åtgärder vid huggormsbett

Ta det lugnt! Ingen panik. Den ormbitne bör vila och den bitna kroppsdelen hållas så stilla som möjligt, gärna i högläge. Bettstället lämnas helt ifred. Man får inte suga, skära, eller klämma. Använd inget avsnörande förband. Kontakta alltid sjukhus eller vårdcentral om du har blivit biten av en orm. Särskilt allvarligt är det vid bett på bålen, halsen eller huvudet eller då ett barn, en gravid kvinna eller en äldre person blivit biten

Giftinformationscentralen informerar och ger råd om förgiftningar. Den nås dygnet runt på tel. 08-33 12 31 eller via 112.

Det är inte säkert att det blir några följder alls av ett huggormsbett. Om ingen reaktion följer kan det bero på att inget gift insprutats. Men oftast svullnar det bitna stället, blir ömt och så småningom missfärgat. Efter ett kraftigt bett kan man få värk och svårt att sova ett par nätter. Ibland får man svårare att röra lederna närmast bettstället under några veckor.

Vid sådana starka reaktioner skall den bitne alltid behandlas på sjukhus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar