En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

fredag 20 april 2012

Hur du tar kontroll över din hushållsekonomi..

Som min sextionde blogpost vill jag göra en svensk / engelsk special som får finnas tillgänglig på båda språken. Även om merparten av besökarna till min blogg är från mitt kära hemland Sverige har jag även en del övriga besökare som kommer in på min sida från alla hörn av världen.

Jag vill även tacka de över 300 unika besökare som hittils har lyckats hitta till min sida, för mer än 2500 sidvisningar sedan söndagen den 15:e april.

Idag vill jag skriva om privatekonomi. Jag tycker att det viktigaste som man kan göra för att ta ett grepp om sin ekonomi är att verkligen gå igenom alla sina inkomster och utgifter. För en kassabok. Hur du väljer att lägga upp denna är upp till dig själv. Du kan skriva i ett vanligt anteckningsblock, eller göra excel-ark på datorn. Det spelar ingen roll hur du för din kassabok, bara det är på ett sätt som passar dig själv. Hur du än väljer att lägga upp den är det alltså innehållet som är det viktiga.

Samtidigt, om du saknar ett system för dina räkningar idag bör du skaffa en pärm där du kan sortera in dina viktiga papper under olika flikar, så att du får något slags system över viktiga papper som måste sparas. Kvitton, garantier, på inköpta produkter. Samt kvitton och fakturor på till exempel utförda renoveringar i hemmet.




Inkomster:

Första steget till att ta kontroll över din ekonomi är att veta hur mycket inkomster du har.
Lista alla dina inkomster som du har under en månad. Du bör veta hur mycket är egentligen din årsinkomst före skatt, samt efter skatt. Även om din budget bygger på det du har kvar när skatten är betalad.
Har du andra inkomster kan du försöka uppskatta vad dessa blir per månad.

Inkomster som du ej har månatligen eller inte är förutsägbara kan du ej ta med i din beräkning. Detta för att du kan inte bygga din budget på inkomster som du kanske, eller kanske inte får. Dessa inkomster om du verkligen får dem, får du se som en bonus.

Den enkla delen är kanske att lista dina inkomster. Detta bör alla kunna uppskatta. Det svåra kan vara att få en bild över vart pengarna sedan tar vägen.

Utgifter:

Det är när det kommer till dina utgifter det kan bli svårt. Gör därför en lista över olika kategorier. Vad har du för fasta kostnader och hur betalas dessa. Månatligen? Kvartalsvis?

Bostaden:

- Hyra eller omkostnad avseende ditt hus eller bostadsrätt.
- Elkostnad
- Hemförsäkring
- Telefon
- Fackavgift
- Akasseavgift
- Övriga viktiga försäkringar och medlemskap.

Transporter

Busskort eller liknande
Bil, skatt och försäkring, bilprovning, bensinkostnader/månad, reperationer bör även de budgeteras för till viss del. (Om du inte har råd med detta har du inte råd att ha en bil)

Matkostnad och förbrukningsvaror till hushållet:

Här kan det vara svårt att uppskatta hur mycket kostnaden är. Ett sätt att veta, är att spara kvitton i en månad för att se hur mycket som egentligen hamnar i denna kategori. Den här kategorin kan innehålla, schampo, tvättmedel, tvål, städmaterial, övriga små inköp, tidningar mm.

Övriga större kostnader du har under året:

Äger du något annat som du betalar mycket pengar för, sommarstuga, båt, häst, hund, eller andra husdjur?
Här försöker du uppskatta dina kostnader för även alla sådana kategorier och uppskatta hur mycket det kostar dig per månad. Betalar du för något som du egentligen inte har råd med?

Lån:

Många har räntekostnader och avbetalningar på lån, och krediter till antingen olika företag eller på sin bostad. Lista lånen eller krediterna, samt den räntenivå i % som du betalar på det lånet, samt totalkostnaden. Skriv även hur mycket du avbetalar per månad. Du skall börja betala tillbaka dina dyra krediter i den ordning som de kostar dig mest, de dyraste krediterna först som du har den högsta räntan på, och sedan i fallande ordning.

Sparande:

Har du något sparande idag? Annars är det hög tid att påbörja ett. Sparandet är de pengar du skall lägga undan till dig själv innan månaden börjar och du börjar spendera dina pengar. Minst 10% av din inkomst bör du kunna spara till framtiden. Du kommer snart att märka att lägger du undan de pengar du vill spara först så kommer du ändå att få pengarna att räcka till det övriga. Man lär sig att anpassa sig till sin nya nivå av tillgängliga pengar. Istället växer dina pengar på ditt sparkonto eller i dina investeringar, som en säkerhet till din framtid. Men även för att du skall kunna uppfylla allt det som du drömmer om.

Tillgångar:

För egen del kan du även försöka sammanställa en lista på vilka tillgångar du egentligen äger. Äger du något? Hur mycket tror du att dina tillgångar kan vara värda? Uppskatta.

Förmögenhet:

Hur mycket äger du när du tar dina tillgångar minus skulder och lån? Detta kan också vara intressant att veta för framtiden. Hur ligger du till egentligen?

Nu kan du försöka räkna ihop dina löpande utgifter och se hur det matchar mot dina inkomster. Har du pengar över när månaden är slut eller är det alltid noll kronor kvar på kontot? Om det alltid är slut på pengar och du inte har något sparande, så måste du göra något åt din ekonomiska situation. Du ligger precis på gränsen att klara dig. Många svenskar har inte pengar på kontot för att klara en oförutsedd utgift på motsvarande 5000 svenska kronor.

Planen framåt:

Nu när du har full insyn i hur din ekonomiska situation ser ut kan du göra en plan för din framtid. Har du skulder måste målet vara att försöka betala av på skulderna. Ta bort alla dyra små krediter och lova dig själv att sluta låna till konsumtion. Det är det vanligaste fel som många gör, att de drar på sig extra kostnader för att de vill köpa något nu, istället för att spara och köpa det i framtiden. Det gör dem inte lyckligare!

Det mesta som folk köper är saker som de egentligen inte behöver. 


Tips till din framtidsplan:


- Bygg upp ett buffertsparande, på minst en månadslön, gärna tre eller fler.
- Betala bort alla eventuella skulder, och dyra krediter, samt amortera på dina bostadslån.
- Ta bort onödiga utgifter som jag är säker på att du har i din privatekonomi.
- Minska din överkonsumtion.
- Ta bort onödiga kreditkort.
- Jämför priser när du handlar och var prismedveten.
- Sälj bort saker du inte behöver.
- Se över dina elavtal, telefonabbonemang, kan du minska på kostnaderna på dina löpande utgifter?
- Även små ändringar i ditt leverne kan skapa en stor förändring ekonomiskt. Äter du mycket ute? Ta en lunchlåda med dig till jobbet.
- Ta cykeln istället för bilen när du ska korta sträckor, sparar din hälsa, samt kostnaden för bensin.
- Börja veckohandla och planera dina inköp, stoppa impulsshoppandet!

Du kan även ställa upp egna mål, vad är dina drömmar, vad vill du spara till i framtiden. Drömmer du om en resa? Är det något du alltid har önskat dig som du vill köpa. Då skall du börja spara till din dröm. Varje dag kommer du att vara lite närmare vad du vill ha.

Har du redan ett sparande och din ekonomi i ordning. Grattis! Då kan du börja fundera på hur du skall bevara värdet på det du äger, investera klokt för framtiden. Det kommer vi att prata om i ett annat inlägg!


Uppföljning på den ekonomiska utvecklingen:

För att du skall börja ta första steget för att nå dina mål är det viktigt att du i din kassabok skriver ned vilka mål du skall ha, följ sedan upp varje månad hur mycket du lyckats åstadkomma. Har du minskat dina kostnader? Påbörjat ett sparande, avbetalat skulder så skall detta bokföras. Detta för att det är något som kommer att uppmuntra dig att se varje månad att även om du inte kan spara utan bara återbetala skulder så ser du hela tiden att skulderna minskar. Det betyder ändå att du är så mycket + den månaden för att dina skulder minskar.

Månadsvis bör du innan månaden börjar, även föra en preliminär prognos för hur den månaden är tänkt att utveckla sig ekonomiskt, och hur mycket du kan lägga på olika kostnader. Det kommer hjälpa dig att följa din budgetplan och att hela tiden se hur du ligger till gentemot din preliminära beräkning.

Det är bara du själv som kan ta kontroll över din ekonomi. Så gör det nu så fort som möjligt, så når du snabbare dina mål! Håll dig bara till din egna plan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar