En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

tisdag 24 april 2012

Mexikaner börjar migrera hemåt..

Antalet mexikaner i USA har nu sjunkit så mycket att det ser ut som att trenden nu har vänt av den konstanta invandringen som pågått de senaste 40 åren till USA, från Mexiko. Pew Hispanic Center konstaterar att antalet inte längre ökar.

Pew Hispanic Center är en oberoende forskningsorganisation som syftar till att förbättra förståelsen av olika latinamerikanska befolkningen i USA och latinamerikaners "allt större inverkan på nationen". De tar inte ställning i politiska frågor. Alla deras rapporter finns på www.pewhispanic.org.

De senaste 40 åren har fler än 12 miljoner invandrare kommit till USA, 50% olagligt men detta verkar nu har upphört. Förändringen tycks vara ett resultat av många faktorer, bland annat en försvagad arbetsmarknad i USA samt inom byggbranschen. Tuffare hävdande av gränser och en ökning av utvisningarna. Växande faror för att passera gränsövergångar samt en långsiktig nedgång i Mexikos födelsetal. Men kanske även att Mexiko har börjat få bättre egna ekonomiska förhållanden. Denna kraftiga nedåtgående trend i nettoinvandringen har lett till den första betydande minskningen i minst två decennier i antalet obehöriga mexikanska invandrare i USA.

6,1 miljoner mexikaner invandrade år 2011, ned från en topp på nästan 7 miljoner 2007. Under fem år från 2005 till 2010, invandrade ca. 1,4 mexikaner till USA men exakt samma antal mexikanska invandrare och deras USA-födda barn flyttade även tillbaka eller deporterades, till Mexiko. Däremot från år 2000 kom 3 miljoner mexikaner till USA men endast ca.700.000 stannade kvar. Men nu har trenden alltså vänt.
Ur rapporten: http://www.scribd.com/doc/91002160/Mexicants-Reverse-Immigration

Under samma period ökade antalet godkända mexikanska invandrare måttligt, från 5,6 miljoner 2007 till 5,8 miljoner under 2011. Mexikaner utgör nu ca 58% av de obehöriga invandrare som bor i USA. De står också för 30% av alla amerikanska invandrare. Det näst största ursprungslandet för amerikanska invandrare, Kina, står för bara 5% av landets nästan 40 miljoner invandrare.



Gripandet av mexikaner som försöker ta sig över gränsen illegalt har rasat med mer än 70% under de senaste åren, från drygt 1 miljon 2005 till 286.000 i 2011 också en sannolik indikation på att färre obehöriga invandrare försöker ta sig över. Denna nedgång har dock skett vid en tidpunkt då finansiering i USA för hävdande av gränser, inklusive fler aktörer och fler staket, har ökat kraftigt. Farhågorna för att kunna skydda gränsen har därför minskat, utvisningar av obehöriga mexikanska invandrare har också stigit till rekordnivåer. Under 2010, utvisades nästan 400.000 obehöriga invandrare,73 procent av dem mexikaner, deporterades av amerikanska myndigheter. Så man arbetar även politiskt för att minska antalet illegala invandrare.

Men även om de flesta obehöriga mexikanska invandrare som skickas hem av de amerikanska myndigheterna säger att de planerar att försöka återvända, så är det nu också en växande andel som säger att de inte kommer att försöka komma tillbaka till USA enligt en undersökning ifrån mexikanska myndigheter för återvändande mexikaner. 20 procent av arbetskraftsinvandrare under 2010 sa att de inte skulle återvända, jämfört med bara 7% under 2005.

Ser man tillbaka över hela spannet av USA: s historia, har inget land sänt så många invandrare till USA som Mexiko under de senaste fyra decennierna. Men de mäts inte i absoluta tal, utan som en del av den invandrade befolkningen. Man kan även se att invandringsvågorna på ett ungefär har motsvarat de som kom ifrån Tyskland och Irland i slutet av 1900-talet.

Att trenden vänder och att flyktingströmmarna visar att de inte längre har en framtidstro på att de skulle få ett bättre liv om de kom till USA, visar dock på hur situationen börjar bli. Det finns inte längre incitament för dem att korsa gränsen. Det är helt enkelt inte värt besväret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar