En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

torsdag 12 april 2012

På toppen av bostadsbubblan..

Så, vi kan konstatera att bostadsbubblan har börjat pysa så smått och en del tänker sig sälja av nu innan priserna dyker rejält. Det var ca. dubbelt så mycket objekt ute nu som samma tid förra året om man tittar på villor och bostadsrätter.

Alliansen kontrar (http://di.se/Artiklar/2012/4/12/264117/Regeringen-vill-stimulera-bostadssektorn/) med att lugna oroliga ägare till BR genom att lägga fram ett förslag om att man skall få buy-to-let alltså hyra ut i andra hand, oreglerat, och utan att man behöver bostadsrättsföreningens tillåtelse. Man skall även kunna få 40.000kr av hyresinkomsterna som skattebefriad inkomst, samt få ta betalt för kapitalomkostnader man kan säga att det blir som marknadshyror i denna sektor alltså. Man får ta betalt som om man hade lån även om man inte har det.

Dessa och andra åtgärder kommer kanske lyckas hålla uppe bostadsbubblan ett tag till nu när hoppet finns att en del kan se det som en slags kapitalinvestering att äga och driva några lägenheter som hyresvärd.

Det innebär också att utbudet på bostäder minskar eftersom en del kommer i större omfattning hålla kvar sitt boende medan man kanske flyttar ihop, studerar på annan ort, jobbar utomlands mm. Detta går även stick i stäv med alliansens tidigare hållning att man skall äga sitt boende.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar