En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

fredag 13 april 2012

Hushållens skuldsättning ökar i Sverge


"Under de senaste 15 åren har kredittillväxten i Sverige vida överträffat ökningen i hushållens disponibla inkomst. Det innebär alltså att de svenska hushållens skuldsättning ökat väsentligt. efter den kraftiga minskningen av hushållens skuldsättning efter bankkrisen 1992–1993 har hushållens skuldsättning ökat från 90% av den disponibla inkomsten i mitten av 1990-talet till 170% år 2010"

http://www.riksbank.se/upload/Dokument_riksbank/Kat_publicerat/Artiklar_PV/2011/pv_2011_1_Finocchiaro_Nilsson_Nyberg_Soultanaeva.pdf

Skulderna växer snabbare än BNP tillväxten, och binds till stor del upp i bostäder och fastigheter när priserna skjutit i höjden på grund av billiga krediter. En del vill därför säga att det inte skulle vara någon fara då skulder och det nuvarande värdet på tillgångarna ligger i en viss balans. Risken är dock överhängande att värdet på fastigheter nu går ned.

Nytillskottet till bostadspyramidspelet upphör i och med att ungdomar ej kommer ut i arbete. Vi har störst ungdomsarbetslöshet i relation till övriga befolkningens arbetslöshet. Arbetslösa ungdomar köper då ej bostad. När värdet på tillgångarna går ned på grund av detta så kanske en eventuell försäljning inte täcker skulderna och då finns skulderna kvar. Vi står därför vid ruinens brant, då vår export och produktion faller ytterligare. När arbetslösheten tar fart i spåren på recessionen så försvinner en stor del av det fiktiva värdet, men skulderna försvinner aldrig. Så situationen i Grekland, Spanien, Italien, Irland, är bara en försmak till vad som komma skall. När hela världen går in i en djup recession eller depression så drabbas vi lika hårt då ingen längre köper våra produkter. Vi är ingen isolerad ö i oss själva.

Det bästa rådet man kan ge därför i dagens osäkra ekonomi är att amortera, amortera, amortera och att se till att bli skuldfri. Argumenterar man för att man inte tror att man kommer kunna återbetala sin skuld till banken bör man fundera på att sälja sin bostad innan prisfallet kommer igång, än har man lite tid kvar. Men på hemnet och booli är utbudet på bostäder dubbelt så stort som vid den här tiden ifjol så tiden är nog snart ute då alla inte kan kliva ur sina positioner samtidigt i pyramidspelet.

Många har börjat upptäcka vad det är som håller på att hända. Är du en av dem? Vidtar du själv några åtgärder eller finns det inga moln på din himmel?

5 kommentarer:

  1. Även om jag ville flytta, så kan jag väl inte medvetet sälja på någon min bostad till ett pris som den inte kommer att vara värd inom en mycket snar framtid? Det är ju som att sälja en bil man VET kommer att paja på köparens väg hem. Rent svineri.

    Nej, det är bara att bita ihop och gilla läget; nån gång i 80-årsåldern har man väl amorterat sig fri, och fram till dess har man ju bott fint.

    SvaraRadera
  2. Tja, rent ekonomiskt finns det ett uttryck "sälj hästen, innan den är död". Det betyder att man ska passera vidare förluster innan de realiseras. Om du tror aktier är på väg ned, då säljer du dem innan de tappar värde. Det är köparens ansvar att värdera vad affären är värd för honom i framtiden. Dessutom enligt marknadskrafterna får du vad bostaden är värd i just det ögonblicket så det är inte så att du "lurar på" någon din bostad. De måste ju själva värderat vad kostnaden kommer bli, har de råd med räntehöjningar, hur mycket vill de lägga på sitt boende osv. Vuxna människor måste själva ta sitt egna ansvar, och därmed bedömer du att du klarar dina kostnader och du vill bo i den här bostaden så grattis, då behöver du inte flytta! Det är de som inte kommer klara sina stigande kostnader som kanske kommer -tvingas- att flytta, som kommer vara förlorarna i den här finanskrisen. Då en förlust är ingen förlust förrän den är realiserad. Så har man aldrig tänkt sälja sin bostad så behöver det inte heller vara ett problem. Problemet uppstår dock för de som kanske tappar arbetet, måste flytta till annan ort för arbete, skilsmässor, sjukdom osv. Sådant som gör att man måste flytta fast man inte planerat för det. Då gäller det att ens kalkyl medräknat även sådana händelser.:)

    SvaraRadera
  3. (det är inget problem att hästen är 30år+ det är bara ett problem när den väl är död)

    SvaraRadera
  4. Nationalekonomi är pseudovetenskap. Eller för den som vill svänga sig med engelska termer ;) - soft science.

    Hade den gode Alfred velat instifta ett Nobelpris för ekonomi så hade han gjort det.

    SvaraRadera
  5. Argus: visst är det så, det är bara något vi hittat på. Samtidigt verkar dock både privat och nationalekonomi ha en tydlig konsekvens för de flesta människors vardag..

    SvaraRadera