En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

måndag 16 april 2012

Att kartlägga svenskarnas skulder..

Konsumentminister Birgitta Ohlsson tillsätter en utredning som skall vara klar hösten 2013 angående svenskarnas skuldsättning. http://www.svd.se/naringsliv/svenskarnas-skulder-kartlaggs_7056389.svd

Fler än 400 000 svenskar har redan skulder hos Kronofogdemyndigheten. Men naturligtvis är det lite av toppen på isberget. En utredning kan kartlägga detta och komma med förslag åtgärder, särskilt gällande åtgärder som förbättrar situationen för barn i skuldsatta familjer. Lätt tillgängliga krediter, där det fuskats med kreditprövningen vid s.k. snabblån, sms-lån, har bidragit till en situation där främst unga riskerar att bli överskuldsatta. Men också oförutsedda händelser såsom sjukdom, en livskris, arbetslöshet eller skilsmässa kan också vara orsaker.

Hon anser också att utbildning i privatekonomi även det skulle förebygga problemen..
http://di.se/Artiklar/2012/4/16/264323/Svenskarnas-skulder-kartlaggs/

Det känns viktigt att kartlägga detta område med svenskarnas skuldsättningsnivå då det finns frågetecken kring många delar i detta. Hur ser skuldfördelningen ut? Vilka är det som har skulderna? Hur stora skulder talar vi om? Hur många hushåll ligger i riskzonen för att inte klara sina betalningar? ..samt en riskanalys kring vad som händer om räntorna stiger..

Jag ser fram emot att läsa denna utredning som också kan komma att behövas för att sätta räntorna till en rimlig nivå som hushållen klarar. Särskilt om inflationen tar fart och man blir tvungen att höja räntorna för att stävja inflationstendenserna. Då är det viktigt att veta vilka marginaler svenska folket har för att klara den ytterligare stressen av höjda räntekostnader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar