En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

söndag 15 april 2012

Kina - världens största ekonomi, redan inom 5 år


Kina har i dag på världens största valutareserv, nära 3 200 miljarder dollar som kan användas för att behålla och utöka makt i världen. Peking äger runt halva USA:s utlandsskuld vilket motsvarar en tiondel av dess enorma statsskuld. USA behöver nu, fortsatta lån från Kina för att kunna fortsätta betala räntor på sin statsskuld. Europa har på samma sätt början efterfråga nödlån till skuldsatta länder i Europa.

Kina öser in pengar i kol och olja i Afrika och andra delar av tredje världen. Samtidigt är deras statliga och privata kinesiska företag ute på en global investerings- och uppköpsrunda. (Geelys köp av Volvo är bara ett litet exempel). Lagom till andra advent i fjol skapade Kinas centralbank två nya investeringsfonder för satsningar i Europa och USA. Sammanlagt shoppingkapital: 2 100 miljarder kronor. Kinas ekonomi har vuxit rekordsnabbt och är i dag världens andra största efter USA. Enligt beräkningar från IMF tar Kina över tätplatsen inom fem år.
http://www.e24.se/analys/kina-kopplar-greppet-och-varlden-blundar_3368823.e24

Samtidigt är deras marknad extremt överhettad men väntas ändå inte tappa fart. Man tror att Kinas behov av olja kommer att fördubblas mellan 2010 och 2035. Bara i år väntas landet investera minst 60 miljarder dollar i globala olje- och gastillgångar för att minska importbehovet. En stor anledning till det skriande behovet av olja är den strukturella förändring som pågår i samhället. Inte minst är den tydlig inom fordonsbranschen. I år väntas kineserna handla 20 miljoner bilar men fram till och med 2020 väntas efterfrågan snarare att komma att ligga på cirka 30 miljoner. 8 av 10 konsumenter är för övrigt förstagångsköpare och enbart 1 av 10 tar lån för att kunna få igenom sitt köp, enligt uppgifter från analysfirman JD Powers. I ett försök att dämpa efterfrågan på just olja höjde man för två veckor sedan bensinpriset med 7 procent i ett endaste svep. Det var den högsta justeringen på närmare tre år och innebar att priset landade på strax över 7 kronor litern.
http://www.e24.se/business/ravaror/kina-pa-oljetronen_3368253.e24
De kan idag själva producera 40% av sitt behov av olja, men eftersom efterfrågan hela tiden ökar, måste de alltså dämpa tillväxten kraftigt.

Kina har trots enorma ekonomiska jättekliv ändå inte tagit samma kliv vad gäller deras syn på de mänskliga rättigheter. Det senaste året har brotten mot mänskliga rättigheter i Kina rent av ökat enligt svenska Amnesty. Samma slutsats drogs i november i den årliga rapporten från CECC, Congressional Executive Commission on China, USA:S officiella organ för att utvärdera Kinas mänskliga rättigheter och lagar. Man tror att det är den asiatiska varianten på den arabiska våren som är på väg. Nu är den kinesiska diktaturen rädd att kraven på demokrati ska sprida sig och de har därför slagit till i stor skala mot hundratals nätaktivister och människorättsadvokater. Denna rapport finns även att läsa här:
http://www.cecc.gov/pages/annualRpt/annualRpt11/AR2011final.pdf

Minst 676 personer avrättades runt om i världen, men det inkluderar inte de tusentals avrättningar som genomfördes i Kina, fler än resten av världen tillsammans. I Kina är statistiken över avrättningar en statshemlighet. http://www.amnesty.se/vad-gor-vi/dodsstraffet/dodsstraffet-i-varlden/

Dock så är både Europa och USA i dagsläget beroende av Kina, och kan ej ställa krav på demokrati, eftersom de behöver ekonomiskt stöd från Kina. Det är en oroväckande utveckling att för första gången kan alltså en diktatur vara den ekonomi som styr världen - rent ekonomiskt, och så snart som redan inom 5 år!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar