En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

tisdag 17 april 2012

IMF (Internationella valutafonden) säger: SLUTA SPARA

Internationella valutafonden IMF har tidigare gått ut starkt med att kräva nedskärningar och besparingar i krisdrabbade länder.  Men i sin vårprognos så efterlyser de snarats mindre abrupta åtstramningar och mer efterfrågestimulans, åtminstone på kort sikt. http://di.se/Artiklar/2012/4/17/264560/IMF-Det-racker-med-sparande-i-EMU/

"Byggandet av de så kallade brandväggarna, kommer, när de är klara att representera ett stort framsteg", skriver IMF i ett förord ​​till rapporten. Men varnar även för att brandväggarna inte i sig, löser de svåra, skatte-, konkurrens och tillväxt frågorna som ekonomin kämpar med.  http://www.imf.org/external/pubs/ft/survey/so/2012/RES041712A.htm

Rapporten säger att regeringarna bör stärka politiken för att stödja den svaga återhämtningen, då det annars finns potentiella risker som kan väga på konsumenternas och investerarnas förtroende. Utvecklade ekonomier bör därför genomföra de medelfristiga budgetmålens besparingar, men inte på ett sätt som kan undergräva återhämtningen. I utvecklingsländer och tillväxtmarknader, bör politiken inriktas mot att säkerställa en mjuklandning för ekonomier som har lidit, genom att nu få en mycket stark kredittillväxt.

Jag är lite orolig för vad de menar här, men att försöka stimulera marknaden med meningslösa tillväxtprojekt brukar visa sig lönlöst. Det brukar leda till stora felsatsningar av kapital, såsom byggandet av stora "hallandsåsar" ute i Europa. Men det verkar som att de vill att inte konsumenter och investerarna skall börja spara eller återbetala skulder utan det är fortfarande spenderande och slösande som skall visa vägen framåt.

I BNP prognoserna ifrån IMF kan man se att globalt är tillväxttakten fortfarande hög, hela 3,5% iår och 4,1% nästa år (2013). På sikt är inte detta en hållbar tillväxttakt, och det räcker alltså ändå inte för IMF.

I övrigt väntas alltså EMU-ekonomin väntas i år krympa med 0,3 procent och nästa år växa med 0,9 procent. För Sverige är motsvarande siffror plus 0,9 respektive 2,3 procent.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar