En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

tisdag 24 april 2012

Studentlånsbubblan..


USA brottas med rekordhöga college kostnader och utestående studielån på ca $1 miljard US-dollar sedan en lång tid tillbaka, men nu så har även England i år tänkt inleda en plan som skiftar mycket av regeringens börda att betala för högre utbildning till studenter och lägger istället över detta ekonomiska ansvar på akademiker som kommer att bli tvungna att skuldsätta sig djupt för sin utbildning. En del elever i England, kommer efter upplåning för bostäder och uppehälle, att lämna skolan med så mycket som 40.000 pounds ($ 64.200) i skuld, säger Peter Lampl, grundare och ordförande i Sutton Trust, en ideell grupp i London som främjar tillgången till högre utbildning.

Detta kommer att toppa $ 23.300 som är den tidigare genomsnittliga skulden för amerikanska studenter låntagare. Skuldbördan innebär att utexaminerade kommer få svårare än tidigare att kunna köpa ett hem och gör det svårare för människor från lägre inkomster bakgrunder att komma ikapp, sade Lampl.  http://www.zerohedge.com/news/think-us-student-loan-bubble-bad-you-aint-seen-nothing-yet

Medan många engelska studenter kommer att låna mer för att gå på college, är systemet mer förlåtande än sin amerikanska motsvarighet, säger Steve Smith, rektor vid universitetet i Exeter. Engelska studenter behöver inte betala tillbaka sina lån om de sedan tjänar mindre än 21.000 pounds per år. De betalar 9 procent av sina inkomster över detta belopp och alla skulder är avskrivna efter 30 år. Betalningar kommer automatiskt att dras av ifrån lönecheckar. Akademiker behöver inte betala om de förlorar sitt arbete eller vid en övergång till deltidsarbete, som många arbetande mödrar gör. En ung person som har 27.000 pounds per år kommer exempelvis att återbetala ca 10 pounds per vecka.

Skillnaden mellan studentskulderna i de olika länderna är att utbildningsskuld i USA kan inte släppas genom konkurs eller andra orsaker och att nästan 2 miljoner amerikaner med studentskuld är nu över 60 men fortfarande är tvingade till att återbetala sina skulder, enligt New York Federal Reserve. I mars sade Consumer Financial Protection Bureau att den amerikanska student-låneskulden hade uppnått $ 1 biljon baserat på preliminära resultat. "Det amerikanska systemet är brutal", säger Tim Leunig, som undervisar ekonomisk historia vid London School of Economics.

Obama-administrationen införde en inkomstgrundad återbetalning under 2009 för amerikanska låntagare som tar ut vissa typer av federala studielån. Planen begränsar skuld betalningar till en andel av en familjs inkomst för akademiker och raderar skulden efter 25 år. För dem med statliga eller ideella jobb, kan skulden bli efterskänkt efter 10 år.


Självklart oavsett hur man säger det, att ha en skuld tre gånger så stor som din framtida inkomst som du är ansvarig för att betala en dålig situation att sitta i. Alla högskolor i USA och Storbritannien, genererar en annan generation av något modifierade skuldslavar, men som inte har något val, och mer och mer hamnar på college eftersom det åtminstone är något att göra eftersom ungdomsarbetslösheten är så hög. Eftersom det är så lätt att skuldsätta sig och de redovisade kostnaderna är låga nog för att man ska tänka att man kan betala tillbaka det i morgon ... Även om "morgondagen" är ända tills man blir upp i 60-årsåldern. 

För så sent som för 14 år sedan behövde den brittiska studenten betala i stort sett ingenting för sin utbildning. Detta visar på hur illa det är ställt i samhället att förändringen har gått så fort. Högre utbildning i England var gratis fram till år 1998, då studenterna betalade 1000 pounds. Undervisningen ökade till 3000 pounds under 2006 och steg sedan med inflationen varje år därefter.

Det nya engelska systemet presenterades i juni förra året, av koalitionsregeringen konservativa och liberala demokrater. Man kan se det som att om Storbrittanien antar detta system kommer även många andra länder i Europa att följa efter. Även om studenter har protesterat, föll programansökan vid 15 januari i år bara 1 procent. Det är inte förvånande, med tanke på vikten av en högskoleutbildning för att hitta ett högt betalda jobb, sade Lampl. 

Medan planen utarbetades dels för att minska de offentliga utgifterna, kan det i slutändan kosta mer eftersom många låntagare inte kommer att betala tillbaka allt de är skyldiga, säger Nicholas Barr, professor i offentlig ekonomi vid London School of Economics. Man räknar med att cirka 70 procent av lånen kan återbetalas under den 30-åriga förlåtelse perioden, enligt regeringens beräkningar.

Under tiden fortsätter den senaste kreditbubblan, oavsett om det är USA eller Storbritanniens tills den tvingas att sluta. Med privata långivare som nu minskar utlåningen till marknaden så är den amerikanska regeringen den enda långivaren. Administrationens generositet med andras skatter kommer inte kunna testas, förrän långt i efterhand. Då kommer vi att troligen att ha andra problem.

Detta skrevs det om även i svenska tidningar i början av april:
http://www.svd.se/naringsliv/studielanet-nasta-bolanebubbla_6971031.svd

Problemet är kanske inte bara studentlånen, men att även i Sverige så använder man universitets och högskolestudier som ett sätt att sysselsätta sig när man inte får arbete. Sedan kommer man ändå ut till en väntande arbetslöshet. Detta gör att studier bara skjuter upp problemet några år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar