En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

onsdag 25 april 2012

Förväntade lönelyft i Kina under året, +20%..

Kinas ekonomiska situation står inför fortsatt nedåttryck när västvärlden inte kan importera i samma takt som tidigare. Men lönerna i landet har redan en prognos och förväntan att de kan komma att stiga med omkring 20 procent. Enligt Kinas departement för industri och informationsteknik, MIIT. Kinas industri- och telekomfundamenta är fortsatt goda, men landet får inte underskatta påverkan från den tröga utländska efterfrågan. Såväl Kinas inhemska som den externa situationen är fortsatt "bister".

Antalet utländska direktinvesteringar i Kina har även det sjunkit vilket beror på en nedgång i världsekonomin, euroområdets skuldkris, begränsningar på den inhemska fastighetsmarknaden samt höga baseffekter. http://di.se/Artiklar/2012/4/17/264456/KINA-FORTSATT-DYSTRA-UTSIKTER-FOR-EXPORTEN---SHEN/

Prisökningar för elektricitet och bränsle pressar upp företagens kostnader och små kinesiska företag har fortfarande svårt att få finansiering, enligt MIIT.

Dessa kostnader är också sådana att kostnader för energi kommer att fortsätta stiga globalt, och med det stiger även priset på allt. Vilket gör att den globala efterfrågan fortsätter falla i samma takt som priset ökar.

Enligt departementet är dock Kinas industrisektor generellt sett stabil och tillväxten i industriproduktionen stabiliseras. Riskerna är "kontrollerbara" enligt departementet.
http://di.se/Artiklar/2012/4/25/265368/KINA-FORTSATT-NEDATTRYCK-FOR-EKONOMIN---MIIT/

Hur skulle man inte jubla om man stod inför ett lönelyft på 20%? Detta är dock en väldigt snabb utveckling, och det är svårt att hålla jämna steg med en sådan tillväxthastighet som sådana lönelyft kräver, under en längre tid. 

Vi får se om Kina lyckas dra ned på denna tillväxthastighet så att de anpasssar sig till den nya sjunkande efterfrågan ifrån tidigare väst och USA som varit stora nettoinköpare ifrån Kina. Om de inte anpassar sig efter den fallande efterfrågan riskerar de att växa för fort och skapa en instabil inre marknad där lönenivåerna inte motsvarar inflödet av pengar. Detta är den kontrollerbara risken som departementet talar om.

Det är dock alltid svårt att få folket att inse att de inte kan förvänta sig lika höga och snabba lönelyft som tidigare, särskilt när de nu har hunnit vänja sig vid den tidigare explosiva utvecklingen, som måste kännas som det nya "normala" för dem.

Mer om Kina: http://rymdiz.blogspot.se/2012/04/kina-varldens-storsta-ekonomi-redan.html
Kina världens största ekonomi redan om 5 år! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar