En blog om:

Samhälle, Miljö, Tillväxt, Ekonomi, Skulder och Sparande, Förberedelser och Peak Oil.

fredag 13 april 2012

Amorteringsviljan hos svenska folket är sjunkande..

Dagens industri har idag en artikel om hur svag amorteringsvilja som svenska folket har: http://di.se/Artiklar/2012/4/13/264187/Svag-amorteringsvilja/

Bostadsrättsinnehavarna är de som är sämst på att amortera, och för 7 år sedan var det 71% som amorterade på sina bostadslån medan det idag sjunkit till 64%. Var tredje amorterar alltså inte alls, kanske på grund av stigande räntekostnader som gör att de helt enkelt prioriterar bort amorteringarna. Detta är en oroväckande trend eftersom jag tror att räntorna inte alls kommer sjunka tillbaka till tidigare artificiellt låga nivåer utan att räntorna på sikt kommer gå upp kanske till 6%. Detta gör att många hushåll med små eller inga marginaler blir tvingade att sälja då de inte klarar de ökande utgifterna, och då pyser bostadsbubblan ut än snabbare.


När räntorna är låga skall man amortera så mycket man kan, men de flesta gör tvärtom och börjar inte amortera förrän räntorna återigen är höga, men det kan bli en dyr affär då återbetalningarna då tar mycket längre tid och man blir fast i en skuldfälla när man inte kan sälja sin BR på grund av sjunkande värde på lägenheten i en marknad där alla försöker sälja samtidigt..

Förmodligen är det alltså inte amorteringsviljan som är svag utan snarare amorteringsförmågan vilket är mycket mer oroväckande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar